První hrací den hokejového MS je za námi. Co přinesl?

Přidat na Seznam.cz

Dlouho očekávané hokejové Mistrovství světa v Praze a Ostravě bylo konečně zahájeno. Během prvního hracího dne se odehrály celkem čtyři zápasy, které divákům nabídly atraktivní podívanou. Do akce šel i český výběr.

Slovensko – Německo 4:6

Náš východní soused vstoupil do turnaje porážkou s Německem. Po bezbrankové první části spustili právě Němci ofenzivní show. V polovině utkání otevřeli skóre zásluhou Kahuna, a krátce poté se z přesilovky prosadil i Müller. Slovákům se podařilo nepříznivý vývoj zvrátit a dočkali se dokonce vyrovnání, po brankách Hrivika a Fehérváryho tak bylo znovu vše otevřené. Jenže do kabin odcházeli spokojenější přece jen Němci, půl minuty před druhou sirénou zvýšil na 2:3 Kaelble.

V posledním dějství pak v jeho úvodu odskočili na dvoubrankový rozdíl, tentokrát se prosadil Michaelis. Slovensko se ale pět minut před koncem dočkalo korekce z hole Libora Hudáčka. Jenže Němci se vykolejit nenechali a po trefách Pfoederla a Edera do prázdné brány definitivně zlomili odpor soupeř. Ten už se zmohl pouze na kosmetickou úpravu skóre v úplném závěru, o kterou se postaral Sukeĺ.

Švýcarsko – Norsko 5:2

I ve druhém souboji padalo hodně branek. Švýcary nasměroval za vítězstvím prvním gólem šampionátu Andrighetto. Norové však ještě v první třetině dokázali odpovědět zásluhou Vikingstada. Utkání se rozhodovalo ve druhé třetině, během které Švýcaři vstřelil tři góly. Postupně se trefili Loeffel, Senteler a Scherwey. Po další změně stran navíc přidal další zásah z přesilovky Niederreiter a bylo rozhodnuto. Severský celek ještě v závěru alespoň snížil Brandseggem-Nygardem na konečných 5:2

Česko – Finsko 1:0 po nájezdech

Česko odstartovalo domácí šampionát vítězně proti výběru Finska. Finové proslulí pevnou obranou se soustředili zejména na bránění, český výběr toho ale dlouho nedokázal využít. Dočkal se až na konci druhé třetiny, radost Paláta se však později ukázala jako předčasná. Jeho trefě podle sudích předcházelo bránění ve hře finskému brankáři Saterimu. Základní hrací doba rozuzlení nepřinesla a tak přišlo na řadu prodloužení.

V něm se začal hrát zábavný hokej s velkým množstvím příležitostí na obou stranách, obra gólmani byli ovšem pozorní. Duel došel až do samostatných nájezdů, při kterých Rulíkovu družinu podržel brankář Dostál, jenž ani jednou nekapituloval. Na druhé straně naopak překonal Sateriho Kaše a následně také zkušený Červenka. Češi tak získali bod navíc a slaví první výhru na turnaji.

Švédsko – USA 5:2

Švédové si letos přivezli do Česka hvězdný kádr a svoji sílu demonstrovali už v prvním utkání. V první třetině otevřel skóre v jejich prospěch Eriksson, krátce po změně stran pak přidal druhý zásah Raymond. Američané odpověděli Werenskim, avšak výběr Tre Kronor v závěru druhého dějství zvýšil Johanssonem na 3:1. USA se snažilo ve třetí třetině o srovnání a odstartovalo výborně, kontaktní gól vsítil Nelson. V závěrečné minutě se Spojené státy odhodlaly ke hře bez brankáře, namísto vyrovnání ale dvakrát inkasovaly. Vítězství Švédů pečetili Hedman a Eriksson.

zdroj: autorský článek