Cenný ruský radar Podlet-K1 zasažen, odhaluje video. Rusové jej využívali k předávání souřadnic protiletadlovým systémům

Radar 48Ya6-K1 „Podlet K1“, jak jej popisuje ruský státní vývozce zbraní, slouží jako automatizovaný 3D radar pro nízké výšky, který je nedílnou součástí automatizovaných i manuálních systémů řízení protivzdušné obrany a letectva.

Radar usnadňuje automatickou (poloautomatickou) detekci, řízení souřadnic, sledování a určování stavu vzdušných objektů, včetně stealth, zejména v zalesněném a členitém terénu a uprostřed rušivého a palebného prostředí.

Tento radarový systém je vybaven fázovanou anténou pro detekci a sledování cílů v malých výškách a je speciálně navržen pro kruhové bojové skenování a mezioborové aplikace.

Obranná rozvědka Ukrajiny spolu s vojáky 15. dělostřelecké průzkumné brigády úspěšně zaměřila a zničila ruský přehledový radar Podlet-K1 s nízkou výškou a S pásmem. Výsledkem operace byly účinné údery na rotátor antény a dieselovou stanici napájející systém, píše server Defence Blog.

Zpravodajské zprávy naznačují, že tento systém byl využíván k detekci a předávání souřadnic cílů ruským protiletadlovým raketovým systémům, jako jsou S-300/S-400.

Zdroj: Defence Blog