Při nákupu prodloužené záruky je na místě opatrnost

elektronika

Pokud plánujete nákup elektronického zboží, pak vám prodejci pravděpodobně nabídnou tzv. prodlouženou záruku. Než na nabídku kývnete, je třeba si ujasnit význam jakýchkoliv pojmů týkajících se záruční doby. Prodloužení záruky a pojištění zboží se od sebe totiž vzájemně liší. Zákazníci tak mohou být nakonec nemile překvapeni. Nenechte se napálit a zjistěte si včas smluvní podmínky ze strany prodejce.

Na co si dát pozor, když vám prodejce nabídne drahé prodloužení záruky?

Ze zákona máte záruku na vady výrobku 24 měsíců, tedy dva roky ode dne, kdy jste výrobek zakoupili. Prodloužená doba záruky je pak prodejci nabízena zpravidla u dražších elektronických produktů, u kterých může dojít k poničení i krátce po vypršení reklamační lhůty, může se jednat o jeden jediný den a už se vám bude hodit.

elektronika

Foto: Pixabay

K reklamaci dle zákona nemůžete po uplynutí standardní doby takovýto výrobek dát a opravu je možné provést jen na své vlastní náklady. Pokud ovšem nemáte sjednanou prodlouženou dobu záruky. S ní je možné výrobky reklamovat někdy tři, někdy i čtyři roky od doby, kdy jste výrobek zakoupili. Není to zadarmo a především: zákon takovou možnost neupravuje, takže podmínky si nastavuje prodejce. Prodloužení záruky třeba na tři roky je možné a může vás vyjít i na několik tisíc korun. Ale může to být i past. I zde je potřeba si přečíst podrobné smluvní podmínky, které se mohou od sebe vzájemně lišit.

Aby zákazník nebyl překvapen

Prodloužená záruka může mít nastaveny určité omezující podmínky. Veškeré podmínky musí být samozřejmě přesně uvedeny na záručním listu. Zákazník si musí tyto podmínky samozřejmě pečlivě přečíst.

Za pojmem prodloužená záruka se ale může schovávat i pojištění. A tam už je rozdílů opravdu hodně. Zatímco v prodloužené záruce mohou být uvedeny případy, na které se nevztahuje, u pojištění je to naopak. Pojištění se vztahuje jen na případy, které jsou v pojistné smlouvě uvedené. Je potřeba si také ujasnit, s kým vlastně smlouvu uzavíráte, zda s prodejcem nebo s pojišťovnou.

Zdroje informací: https://www.novinky.cz/clanek/finance-prodlouzena-zaruka-nebo-jen-pojisteni-jak-se-nenechat-nachytat-40470017

https://www.chatar-chalupar.cz/rozdil-mezi-prodlouzenou-zarukou-a-pojistenim-zbozi/

Náhledové foto: Pixabay

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.