Ukrajinu poprvé od začátku války navštívil člen britské královské rodiny!

Princ Edward a hraběnka Sophie 2

Autor: Libor Frýdl

11. května 2024 13:15

Vévodkyně z Edinburghu Sophie se stala první členkou britské královské rodiny, která od začátku ruské vojenské invaze v únoru 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil podle AFP Londýn. 

Britské ministerstvo zahraničních věcí upřesnilo, že Sophie se během nedávné návštěvy Ukrajiny setkala s oběťmi, které přežily sexuální násilí a mučení, as vysídlenými ženami a dětmi, které byly deportovány do Ruska a následně vráceny do vlasti.

"Dozvěděla jsem se více o situaci ve všech jejích realitách. Což je samozřejmě smutné," řekla Sophie v projevu během recepce v rezidenci britského velvyslance.

"Lidská cena války je velmi skutečná a vím, že každý tady to nesmírně intenzivně pociťuje... Je pravda, že ženy a dívky platí nejvyšší lidskou cenu," dodala.

Podotkla, že znásilňování se využívá jako válečná zbraň k ponižování a destrukci a "musíme se zlepšit ve snaze zabránit tomu, aby se to dělo".

Vévodkyně také vyjádřila úctu civilním obětem, které před dvěma lety zahynuly během krvavé ruské okupace města Buča nedaleko ukrajinské metropole Kyjev.

Setkala se také s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a jeho manželkou Olenou, aby vyjádřila svou podporu obětem, které přežily sexuální násilí.

Na Ukrajinu zavítala také tento týden slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Podle zprávy Denníku N Čaputová vysvětlila, že přichází s pocitem rozloučení s prezidentským úřadem, ale zároveň má radost, že může přinést dobré zprávy ohledně pomoci ze Slovenska pro Ukrajinu.

Během noční cesty vlakem z Polska zmínila slovenskou občanskou sbírku na nákup munice pro Ukrajinu. Organizátoři této sbírky nedávno oznámili, že prvních čtyři miliony eur (tj. 100 milionů korun) bude využito na zakoupení dělostřeleckých nábojů, kterých ukrajinská armáda potřebuje.

Témata: Sophie (hraběnka z Wessexu) Ukrajina