Štěnice nebo komár? Jejich kousnutí můžete vyřešit domácími prostředky

Komár

Kousnutí od štěnice i od komára jsou si vzájemně podobná – zarudlá místa svědí. V určitých drobnostech se ale liší. Pokud rozeznáte, co vás vlastně pokousalo, můžete zařadit vhodnou léčbu. Zejména malé děti mají tendence si svědivé štípance rozškrábat i s horní částí pokožky. První pomocí je proto mazání chladivými gely, které pokožku zklidní a mohou zmírnit i otoky. Nejprve se ale zaměřte na to, zda se skutečně jedná o kousnutí od komára.

Kousnutí štěnicí

Štěnice obvykle koušou ve shlucích, čili na jednom místě se blízko sebe nachází tři až pět kousnutí. I tato kousnutí pěkně svědí, vzdálená jsou od sebe jen několik centimetrů. Shluky kousanců se mohou nacházet blízko sebe, ale též na různých částech těla. Objevují se na těch místech, která nebyla zahalena oblečením. Obvykle se tato kousnutí stanou v noci, protože právě tehdy jsou štěnice nejaktivnější.

  • Kousance jsou malé, jen mírně vyvýšené.
  • Kousance mají tmavší střed a jsou obklopeny bledší kůží.
  • Někdy se může vyskytnout též kopřivka či puchýře obsahující čirou tekutinu.
  • Štěnice nepřenášejí nemoci.
Komár
Foto: Unsplash

Když kousne komár

Kousance od komára poznáte podle toho, že jsou vyvýšené a často v jejich středu můžete pozorovat tečku – tedy místo, kudy došlo ke vpichu. Obvykle se nachází jen jeden kousanec nebo i více, ale jsou rozprostřeny po celém těle (netvoří shluky).

  • Kousance jsou vyvýšené a dost svědivé.
  • Červené pupínky se objeví několik minut po kousnutí.
  • Kousance se obvykle vyskytují tam, kde je kůže odhalená, není to ale pravidlem.
  • Komár kouše kdykoli během dne, ale i v noci (nejvíce za soumraku nebo za svítání, kdy jsou komáři nejaktivnější).

Komár způsobí svědění

Nesnesitelné svědění nás nutí, abychom si dané místo škrábali. Naštěstí existuje spousta možností, jak si můžete ulevit, aniž byste si způsobili boláky. První pomocí je omýt místo čistou vodou a ideálně i jemným mýdlem. Pokud nemáte po ruce chladivý gel (určený na komáří štípnutí), můžete si vystačit s kostkou ledu. Obalte ji do látkového kapesníku nebo utěrky a přiložte na oteklé a svědivé místo. Podle potřeby můžete využít i více kostek ledu. Ledování provádějte asi 10 minut.

Domácí odstranění svědění

Jestliže vám není příjemné ledování, můžete si vyrobit vlastní krémy a pasty proti svědění. Ty nejjednodušší si popíšeme níže:

  • Smíchejte jedlou sodu a vodu tak, aby vznikla hustá pasta. Naneste ji na postižené místo a nechte působit minimálně 10 minut. Poté omyjte.
  • Ovesné vločky mohou zmírnit svědění a otoky. Smíchejte je ve stejném množství s vodou a naneste na podrážděnou pokožku. Nechte působit 10 minut.

Zdroje info:

https://tickcontrol.com/blog/bed-bug-bites-vs-mosquito-bite/

https://www.cdc.gov/mosquitoes/mosquito-bites/symptoms.html

Foto: Unsplash