INZERCE

Správa železnic vybrala zhotovitele projektové dokumentace pro úsek mezi pražským Radotínem a budoucí odbočkou Berounka. Vizualizace zastávky v Černošicích. Zdroj: Správa železnic

Správa železnic vybrala zhotovitele projektové dokumentace části trati u Černošic

Modernizace železniční trati z Prahy do Berouna má před sebou další část. Správa železnic vybrala zhotovitele projektové dokumentace pro úsek mezi Radotínem a budoucí odbočkou Berounka. Postará se o ni společnost SUDOP Praha, která podala nejvýhodnější nabídku ve výši 96 milionů korun. Stavební práce se plánují v letech 2026 až 2029.

Obnovou projde podle Správy železnic přibližně 5,5 kilometru dvoukolejné trati. Práce zahrnou nejen rekonstrukci železničního svršku a spodku, mostů a trakčního vedení, ale také zastávek Černošice a Černošice-Mokropsy. Ty získají mimo jiné moderní nástupiště.

Větší bezpečnost provozu má zajistit výstavba silničního nadjezdu namísto stávajícího úrovňového křížení v Karlické ulici v pražském Radotíně a vybudování přeložky komunikace II/115, která nahradí aktuální vytížený přejezd v Radotínské ulici v Černošicích. Všechny zbývající přejezdy budou vybaveny kromě světelné a zvukové signalizace také závorami. Předpokládané celkové investiční náklady stavby dosahují tři miliardy korun.

V rámci projektu se tak počítá podle Správy železnic se zrušením několika přejezdů a zvýšení traťové rychlosti. Vyšší kapacitu trati má zajistit i nová výhybna Kosoř, která umožní operativní přejíždění mezi oběma kolejemi.

Stavba naváže na už dokončenou modernizaci úseku ze Smíchova do Černošic. Ta skončila v loňském roce a trvala téměř čtyři roky. Za více než 4,2 miliardy korun se opravily koleje, nástupiště i trakční vedení. V rámci rekonstrukce se plánuje také například úprava trati mezi Karlštejnem a Berounem. Mezi hlavní cíle modernizace patří zkrácení jízdních dob vlaků a vytvoření vhodných podmínek pro osobní i nákladní dopravu.

V plánu má Správa železnic zároveň také výstavbu nové trati ze Smíchova do Berouna, která by podle původních plánů měla vést zčásti tunelem.

(teč)