Kanada prožila hororový úvod. Nakonec ale před nabitou O2 arenou přetlačila Brity

ČTK Sport ČTK, Sport
11. 5. 2024 15:05
Hokejisté Kanady zahájili mistrovství světa v Praze vítězstvím nad Velkou Británií 4:2. Výhru obhájců titul zařídil v zaplněné O2 areně před 16.935 diváky dvěma góly útočník Connor Bedard z Chicaga, loňská jednička draftu NHL. Británii nestačily k překvapení ani gól a asistence kanonýra Liama Kirka, který v této sezoně působil v Litvínově.
Radost kanadských hokejistů
Radost kanadských hokejistů | Foto: Reuters

Kirk, který ovládl s devíti trefami tabulku střelců play off extraligy, překonal gólmana Joela Hofera už po 157 sekundách téměř od modré čáry, ale sudí Christoffer Holm a Kristian Vikman gól neuznali pro postavení stínícího Johnnyho Currana v brankovišti.

Rozhodnutí potvrdili i po trenérské výzvě, po které se museli Britové bránit v oslabení.

Odolali i při trestu Bena O'Connora, po 41 sekundách zkrátil přesilovku Kanady Dylan Cozens a v oslabení úřadující šampioni inkasovali. Z pozice mezi kruhy se Kirk trefil k pravé tyči. Kanada odpověděla hned za půl minuty. Michael Bunting využil clony před Jacksonem Whistlem a překonal jej téměř od modré čáry.

Ve 26. minutě po nahození Olena Zellwegera trefil Brandon Hagel z otočil puk ze vzduchu ideálně k levé tyči. Kanada se ubránila při trestu Jacka McBaina a v čase 31:39 zvýšil náskok favorita z dorážky Bedard. Za necelé čtyři minuty osmnáctiletý talent, který debutuje na velké mezinárodní akci, skóroval podruhé. Po kombinaci Kaidena Guhleho a Nicka Paula poslal puk do odkryté branky.

V závěrečné části nejdříve Britové odolali při trestu Sana Ruoppa a ve 49. minutě zkorigoval výsledek po Kirkově přihrávce bekhendovým zakončením O'Connor.

Kazachstán porazil Francii

Hokejisté Kazachstánu vstoupili do mistrovství světa v Ostravě výhrou 3:1 nad Francií. Gólem a asistencí se na tom podílel útočník Kirill Savickij, 28 úspěšných zákroků si připsal brankář Andrej Šutov. Kazaši se prosadili v přesilové hře i v oslabení.

Vstup do utkání vyšel ideálně Francouzům. Již po 120 sekundách hry našel Boudon zpoza branky Cantagalla, který se trefil přesně k tyči. Kazaši ale dokázali rychle odpovědět. O 66 sekund později vyrovnal kapitán Starčenko, jenž vyjel zpoza branky a překvapil Ylönena. V 6. minutě Francouzi špatně střídali a soupeř je potrestal, sekundu před koncem přesilové hry posunul Kazachstán do vedení Muchametov.

Vyrovnat mohl na začátku druhé části Da Costa, brankáře Šutova ale nepřekonal. Bertrand poté trefil tyč a jeho další příležitost gólman Kazachstánu zlikvidoval.

Ve 37. minutě zastavil Metalnikov Simonsena jen za cenu faulu, místo vyrovnání ale přišla další branka Kazachů. Savickij bez problémů přebruslil obránce Auvitua působícího v extraligových Vítkovicích, objel branku, a než se stihl Ylönen přesunout k druhé tyčce, posunul puk do branky.

Francouzi se snažili zápas zdramatizovat a snížit. Aktivní byl zejména Tim Bozon, Šutov ale všechny jeho střely dokázal zastavit. Neprosadili se ani Bellemare nebo Gallet. Tři minuty před koncem zápasu Francie odvolala brankáře, ani v power play ale druhý gól nepřidala.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

Velká Británie - Kanada 2:4 (1:1, 0:3, 1:0)

Branky a nahrávky: 8. Kirk (Mosey, Lake), 49. O'Connor (Kirk, Betteridge) - 9. Bunting (Byram), 26. Hagel (Zellweger, Dubois), 32. Bedard (Bunting, Zellweger), 36. Bedard (Paul, Guhle). Rozhodčí: Ch. Holm (Švéd.), Vikman (Fin.) - Gustafson (USA), Nyqvist (Švéd.). Vyloučení: 4:2. Využití: 1:0. Diváci: 16.935.

Velká Británie: Whistle - M. Richardson, Ruopp, Mosey, Batch, D. Phillips, O'Connor, Sam Jones, Halbert - Dowd, Neilson, Lake - Curran, Perlini, Kirk - Betteridge, Lachowicz, Critchlow - Duggan, Davies, Shudra. Trenér: Russell.

Kanada: Hofer - Parayko, Power, Oleksiak, Byram, Severson, Guhle, Zellweger - Mercer, McBain, B. Tanev - Guenther, Cozens, Mangiapane - J. McBain, Dubois, Hagel - Bedard, Paul, Bunting - Greig. Trenér: Tourigny.

Skupina B (Ostrava):

Francie - Kazachstán 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 2. Cantagallo (Boudon, Rech) - 4. Starčenko (Rymarev), 8. Muchametov (Orechov, Savickij), 38. Savickij (Danijar). Rozhodčí: Campbell (Kan.), Tscherrig (Švýc.) - Špůr (ČR), Zunde (Lot.). Vyloučení: 1:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 9109.

Francie: Ylönen - Gallet, Auvitu, Llorca, Chakiachvili, Cantagallo, Crinon, Thiry - Claireaux, Bellemare, T. Bozon - Simonsen, Da Costa, Perret - Bertrand, Boudon, Rech - Treille, Ritz, K. Bozon. Trenér: P. Bozon.

Kazachstán: Šutov - Metalnikov, Breus, Orechov, Danijar, Dichanbek, Beketajev, Koroljov, Gajtamirov - Rymarev, Šesťakov, Starčenko - Michajlis, Omirbekov, Savickij - Muratov, Muchametov, Panjukov - Rachmanov, Bojko, Asetov. Trenér: Mambetalijev.

 

Právě se děje

Další zprávy