2024 05 13 VYST High End Munich 2024 1

Polovina května je tradičně vyhrazena návštěvě Mnichova – minimálně pokud si o sobě myslíte, že jste zapáleným milovníkem hi-fi. Koná se tady totiž již od roku 2004 výstava High End Mnichov. Mezi 9. a 12. květnem bylo ve výstavních prostorách M.O.C. k vidění přes 550 expozic, nějaká tisícovka značek a to na ploše mimořádných 30 tisíc metrů čtverečních.

A navíc se ještě dále rozmohl trend „výstavek mimo“, takže jsme celý den strávili také na hifi deluxe v hotelu Marriott a na řádce akcí v různých hotelech po celém městě s dalšími desítkami expozic. Fakticky bylo přehlídek tolik, že nebylo možné je fyzicky stihnout všechny. Stejně jsme ale za tři a půl pracovního dne na místě nachodili takových 40 kilometrů čistě po vnitřních prostorách a můžeme říct, že taková doba ve výstavních prostorách od božího rána prakticky do smrákání vám dá spolehlivě zapomenout, jak vypadá skutečný svět, kde například svítí slunce, fouká vítr nebo třetinka vody nestojí 150,- Kč.

Podle oficiální zprávy High End Society letos navštívilo výstavu 11 237 profesionálů (obchodníků a výrobců), 10 373 běžných návštěvníků (což je překvapivě málo, vezmeme-li v potaz velikost trhu i důležitost výstavy) a 588 zástupců médií. 

High End Mnichov / M.O.C.

ATMOSFÉRA

Letošní ročník, můžeme-li soudit podle posledních dejme tomu 15 let, působil velmi naplněně. Už od první minuty zde kroužily doslova tisíce lidí, konaly se odvážné prezentace (třeba Steven Wilson a jeho ultra Dolby Atmos sestava v ceně 10 milionů – šlo o 11.4.6 profi PMC systém s dostatečným výkonem 48 000 Watt), bylo vidět spoustu drahého, krásného, lesklého, znělého a vůbec – ale také bylo celkem jasně cítit, že zájem je primárně obchodní. Že by se někdo vysloveně zabýval pipláním se správným ustavením systému, to moc ne – důležité bylo zaujmout na pohled, což ale ve finále na výstavě vlastně dává smysl.

 

HALY

Velké prostory přízemních hal zahrnují dost možná 2/3 všech zúčastněných značek a přestože tu jsou možnosti klidného poslechu reálně dost omezené, můžete se přesvědčit, že ve světě hi-fi je možné úplně cokoliv – technicky, designově, finančně,… Níže uvedené galerie a popisky (nejen hal) rozhodně nejsou vyčerpávajícím pokrytím toho, co bylo k vidění a slyšení – možná reálně ukazují tak 70% výstavy (i to bylo fyzicky na hraně možností), ale berte je prosím jako výčet zajímavostí.

Acoustic Signature

U Acoustic Signature byla vidět ucelená řada gramofonů s přídomkem NEO. Nově pak třeba rameno TA-1000 NEO, symetrický phono preamp Tango Apex NEO nebo velký Tango Reference NEO.

Audio Analogue

Po uvedení velkého zesilovače ABsolute jsme viděli dělené modely stejné řady – předzesilovač, stereo i mono verze pro skutečně náročné.

Audio Group Denmark

Boresen / Aavik / Ansuz tvoří nesmírně silnou technologickou a zvukově ambiciózní skupinu, jejich modely nabízí rychlý, konkrétní zvuk.

Clearaudio

„Domácí“ Clearaudio ukázali ve velké expozici průřez celou nabídkou, ale také modely aktualizované pro letošní rok v čele s top modelem Statement V2 Edition 2024. Chcete-li naprosto nekompromisní gramofon se závažím, které dokáže kompenzovat i vliv právě probíhajícího zemětřesení, tak jste na správné adrese. Nemluvě o sexy přístroji ve tvaru kytary Ala di Meoly.

Emotiva

Americká Emotiva ukázala v pasivním displeji zejména atraktivně naceněné procesory a multikanálové konfigurace zesilovačů.

Esprit Cables

Francouzští výrobci kabelů se rozhodli – zatím tedy jen pasivně – ukázat nově připravované reprosoustavy, hlavně regálovky Stella.

Metaxas

Kostas Metaxas nedbá žádných standardů a omezení. Jeho produkty jsou primárně stylové, ale také úžasně specifikované, ať už je to nový sluchátkový zesilovač ve tvaru ženského torza nebo neortodoxní elektrostatické reprosoustavy.

NEO High End Audio

Slovenští výrobci high-end racků přidali do svého portfolia antivibrační podložky Ceradisc, prakticky plovoucí základny pro stojany i komponenty. Nejnověji pak ukazovali šik „grafitové“ provedení kovových částí.

Norma Audio

Italská Norma neprezentuje své výrobky s nějakou výraznou pompou – proto i ultimativně pojatá nová generace zdrojů signálu v čele s DS-2 s proprietárním multibitovým D/A převodníkem byla ukázána jen jako „komponent na stole“ (a ještě na stolu se starým popiskem). Nový systém nicméně slibuje osvobození od limitů běžných čipů a to s nijak dramatickým cenový nárůstem.

Pro-Ject / Musical Fidelity / E.A.T.

Jednu z největších expozic v dolních halách tradičně drží rakouský Pro-Ject, v kombinacemi se svými dceřinými značkami uvedl dost možná největší množství novinek na firmu v rámci celé výstavy. Třeba gramofony Debut EVO 2 včetně nové přenosky Pick It EVO MM nebo 8,6 palcového uhlíkového raménka se safírovým ložiskem.

Bylo vidět různé evoluce nových gramofonů a lifestyle reprosoustav Pro-Ject, ale také třeba lákavý M8x DAC nebo integrovaný zesilovač Nu-Vista 600.2. Nemluvě pak o „akrylových“ gramofonech M8xtt a M6xtt. Překvapením byly ultra levné komponenty B1xcd (CD přehrávač) a B1xi (integrovaný zesilovač), kterými chce patrně firma překlenout propast mezi „velkým hi-fi“ a „mini komponenty Pro-Ject“.

Účastná byla pochopitelně také manželka majitele se svou značkou E.A.T. a ukázala třeba extrémně žlutý gramofon nebo nabušený model Fortissimo.

Pure Acourate Sound

Nejpřesnější zvuk? V dobrém i zlém? Dost možná… Projekt vedený čistě vědecky s opravdu až laboratorní striktností sází na přesné měniče, ultimativně nízké zkreslení a dokonalé sladění pomocí aktivního systému s DSP.

Riviera Labs

Italští svébytní tvůrci elektroniky představili nový střední předzesilovač APL-1 a stereofonní konec AFS32.

SVS

Američtí SVS nedělali se svou prezentací žádné velké cavyky, navzdory tomu, že se tu hrálo na novou řadu Ultra Evolution. Hodně designově lomené a výrazné reprosoustavy jsou nicméně zvukově šokující – tolik drajvu a energie jinde těžko pohledat.

Topping

Etalon čínského (primárně asi sluchátkového) hi-fi s důrazem na precizní měřené parametry – značka Topping – nalákala na nové vlajkové lodě, tedy D/A převodník D900 a sluchátkový zesilovač A900.

UNITRA

Velkým překvapením bylo obnovení polské starosvětské značky UNITRA – ta v retro designu, ale s moderními technickými řešeními nabízí integrovaný zesilovač nebo třeba plejádu reprosoustav a do budoucna příslib vývoje.

Vivid Audio

Anglicko-jihoafričtí Vivid Audio šli vždycky vlastní cestou, s po letech nejnovějšími ultra-sloupy Moya M1 věší všechny vizuální konvence na hřebík. Ultimativní reprosoustavy hrály se systémem od Mola Mola, který – upřímně řečeno – asi nedokázal využít jejich potenciál. Ale pokud absolutní věrnost je váš šálek čaje, tak tady je cesta.

World of Headphones

Jak popsat expozici, která není expozicí, ale doslova stovkami samostatných poslechových míst na minimu podlahové plochy? Sluchátková zóna letos získala neskutečný prostor a pokud jste fanoušky osobního intimního poslechu, tak ať už koukáte po sluchátkách za 100 nebo 100 000 EUR, tady jste je našli. Absolutně pak nebyl čas vyzkoušet nějak smysluplně nic – ale třeba velmi zmenšená verze HiFiMAN Mini Shangri-La působila lákavě. Podobně jako nově uvedené napájecí zdroje DPS-2 a LNI-2 DC značky RME – firmy, která je vždy odmítala, ale zdá se, že pochopila, že i u jejích ultra přesných výrobků „něco dělají“. Zaujal nás i iCAN Phantom od iFi, ultimativní sluchátkový zesilovač pro ty nejnáročnější, kde už nejde vůbec o formu, ale čistě o zvuk.

OSTATNÍ

Pod kolonku „ostatní“ se samozřejmě vejde tak 75% v halách prezentovaného materiálu. Líbil se nám stánek SPL s jejich racionálním zvukem za fér ceny, šokoval nás nový SACD přehrávač Magnetar s vesmírným designem, nezajímavé nebyly ani betonové artefakty Gemstone (7 – 19 tisíc EUR za pár), naopak lehké zklamání představovali Lorenzo Audio Labs. Vůči extrémní ceně těžko obhájit v podstatě „normální zvuk“. Sexy byl nový zesilovač HiFi ROSE RS280 i neočekávaný D/A převodník RD160, podivně „jiná“ dvojice produtků YBA – SACD přehrávač YC302 a digitální transport YM302.

Své nové modely (respektive lehce vyčištěné) představili v Audio Solutions, je pak s podivem, že doposud v ČR nikdo neskočil po krásných zesilovačích JAVA Hi-Fi. Nový model Reuss ukazoval odkrytý také praktický švýcarský Merason.

Velmi atraktivně tvarované reprosoustavy byly k vidění u Pylon Audio Amethyst (i když dost výrazně připomínají kreace od Lawrence Audio), své si tu odbyl i Tannoy, kterážto značka se zdá prožívat celkové znovuzrození po dlouhých rocích útlumu a začíná třeba oslavným modelem Autograph 12.

Atraktivně alternativní byly též „nahé“ reprosoustavy IO Design nebo kopec jiných řešení v čele s celým světem sluchátek o dobře půl tisícovce exponátů, které nebylo reálně možno nijak pokrýt.

Zaujali nás také rozhodně netypické Gemstone Gemini (tedy až na cenovku), které pochází z Polska a jejich ozvučnice je z betonu.

 

HRAJÍCÍ EXPOZICE

Přestože většina výrobců je logicky koncentrovaná do malých stánků v přízemí, to luxusnější a atraktivnější probíhá o patro až dvě výš, v oddělených místnostech.

Advance PARIS

Francouzská firma se snaží pozvolna pronikat i do vyšších sfér. Ukázala tak hlavně dělený systém s velkými monobloky, ač upřímně v docela neobvykle pojaté sestavě. Stále si však zachovává svůj osobitý smysl a cit pro „ne nesmyslné ceny“.

AlsyVox

Netradiční reprosoustavy AlsyVox hrály se systémem od Pilium (jako mnoho a mnoho expozic, tato značka je evidentně na prudkém vzestupu) a to opravdu, ale opravdu dobře.

Aries Cerat

Jestliže máte chuť na něco opravdu obřího a cosi, co je úplně mimo obvyklé konvence, tak systém Aries Cerat, zabírající asi kilometr čtvereční, působil skutečně pompézně – včetně monumentálních hornových subwooferů.

Atohm

Jedna z expozic, kde jsme chvíli zůstali sedět, byl Atohm a jejich nová řada – Sirocco, dotažená asi tak den před začátkem výstavy. Maličké regálovky v ceně 1 500 EUR / pár hrály neskutečně a měly by být v centru pozornosti kohokoliv, kdo chce „normální hi-fi“.

AudiaZ / Esoteric

Tady nás zaujalo hlavně odvážné použití 9 cm diamantového středotónového reproduktoru v neortodoxní ozvučnici, stejně jako firemní pojetí reproduktorových kabelů, jejichž podobu jako kdybychom rozhodně už někde viděli… Každopádně zvuk byl zajímavě jiný.

Audia Flight

Italové ukázali svůj top systém – dělený systém s monobloky Strumento no. 8 a FLS8 a reprosoustavy Remiga 1.

Audiolab & Leek

Devítitisícovková řada Audiolab v čele novými zesilovači a řídícími komponenty 9000Q (předzsilovač) / 9000P (koncový stupeň) rozhýbávala velké reprosoustavy Leak Sandwich 250.

Arcam

U jedné z prezentací koncernu HARMAN, zaměřené na nejnovější dostupnou řadu elektroniky Arcam RADIA, jsme cítili trochu absentující snahu poskytnout reprodukci nutné akustické podmínky, zvuk byl trochu ukřičený a zdaleka ne tak atraktivní, jak by asi mohl být… Ale zato tu k vidění – ač v nepravidelných intervalech – byly dvě nové streamující jednotky. All-in-one SA45 a SA35, které mají podobný koncept jako dejme tomu Naim Uniti Atom.

Audionet

Audionet představil nové „zmenšené“ verze svého top předzesilovače a monobloků – z Heisenberg se staly Schrödinger a z předku Stern je nyní Mach (původní modely zůstávají samozřejmě k dispozici). Propojeno bylo kabely Witchcraft a Carbon Age (ty v nové Master Madness edici se zdvojeným počtem uhlíkových vodičů).

Audiovector

Dánští Audiovector oživili v nové interpretaci jeden ze svých prapůvodních modelů – Trapeze Reimagined staví na nápadu z roku 1979 a upřímně řečeno, působí a hraje právě tak, jako kdyby přišly právě z tohoto roku. Asi přesněji a konkrétněji, vzhledem k vývoji techniky, ale byl to zvuk staromilský a určený právě spíše těm, kdo chtějí vzpomenout na své audiofilské začátky. A také těm, co mají nazbyt necelý půlmilion…

Avantgarde

Německá firma střídala ve svém showroomu svůj řekněme konvenční systém Mezzo s maličkými lifestyle Colibri ve finální produkční verzi a bylo to rozhodně „něco jiného“.

Brinkmann & Rockport Technologies

Němečtí Brinkmann neukázali fakticky nic nového, ale „jen“ to nejlepší ze svého portfolia – Nyquist Mk II, Edison Mk II, Marconi Mk II a Mono. To na Rockport Atria II – a hrálo to až překvapivě dobře!

Burmester

Berlínský Burmester rozhodně překvapil (po Dietrově smrti ne poprvé). Zejména tím, že ukázal klasické reprosoustavy v Bespoke Edition (cokoliv chcete, můžete mít), ale primárně novými, originálně „jinými“ BX100. Nicméně i jemně naznačený černý design komponentů byl něco nového.

Canton

Canton lehce poupravil svou řadu Reference a nově ukázal Reference Alpha 1 a Reference Alpha 2, následovníky limitované edice Reference GS.

Dali

U známých Dánů šlo v prvé řadě o prezentaci nové řady Rubikore, která je dalším krokem „níž“ při aplikaci poznatků z top modelů Kore.

DartZeel

Švýcaři ve spolupráci se Stenheim rozhodně postavili luxusní systém, ukazovali třeba i vývojový prototyp očekávané přenosky.

dCS

U britských dCS vlastně nic nového – v mnoha expozicích však spíš než top modely byl k vidění streamovací systém + DAC Lina.

Davis Acoustics

Velmi zajímavě vypadaly a hrály třípásmové Stellar od francouzských Davis Acoustics. Ale zcela odlišné, kompletně moderní svět a jeho nároky ignorující byl model The Stage, široký, mělký, dvoupásmový a s bassreflexem do strany. Hrál nicméně zábavně, to zase ne že ne.

Dynaudio

Poměrně dost času jsme měli možnost strávit v lehce oddělené expozici dánských Dynaudio, kteří se rozhodli stáhnout po dosti odlišném rozšíření své nabídky. Na jedné straně šlo o puristický pasivní model Contour Legacy ve stylu 40 let starém (ale s moderní technikou, cena kolem 300 000,- Kč / pár), na stranu druhou to byly naprosto skvělé Confidence 20A – jde o high-endové regálovky, které mají DSP procesor a dva zesilovače (400 + 100 Wattů) zabudované šikovně do stojanů. Můžete je připojit digitálně i analogově, vždy ale bude třeba regulace hlasitosti a zdroj signálu. Jejich hloubka, kontrola a energie jsou fascinující – i když se cena blíží půl milionu korun.

Ear-Yoshino

V expozici „po“ zesnulém Timu de Paravicinim bylo možné vidět jeho doposud nerealizovaný design gramofonu s dvěma raménky a celkově originálním stylem. I zvukový projev byl spíše tradiční, měkký, barevný a „sedmdesátkový“.

ESD

Rozmáchlá čínská firma letos přivezla skromnější systém, než vloni – přesto měl cenovku přes 800 000 EUR a zabíral obrovský salonek v horním patře. Systém Super Dragon je rozhodně efektní a super drahý, to zase ano.

Estelon

Luxusní Estelon poskládal svou prezentaci z lehce eklektického výběru elektroniky, ale i tak hrají nové X Diamond Signature Edition v klasické stylu a úrovni firmy.

Fink & Epos

Karl-Heinz Fink se na stará kolena baví a je to vidět – ukázal nové Epos ES-7N i velké ES-28N.

Fyne Audio

U Fyne Audio šlo hlavně o prezentaci nového super tweeteru SuperTrax a řady 700SP – ta mimochodem hrála naprosto skvěle!

Gershman Acoustics

Kanadská značka slavila své 30. výročí a stavěla prezentaci na nejnovějším modelu 30th Anniversary Black Swan s vpravdě neotřelou konstrukcí.

Goebel

Divin Comtesse je nový model odvážných Goebel, vlastně velmi kompaktní na jejich poměry a vypadající až legračně vedle obrovských monobloků Pillium.

Goldmund

Švýcarští mistři luxusu to vzali skromně – ukázali aktivní bezdrátový systém Asteria, nejmenší z trojice podobných.

Grandinote

Italští Grandinote celkem překvapili uvedením nových velkých subwooferů, které doplňují jejich řadu reprosoustav MACH. Mohutné věže se čtveřicí velkých basových měničů rozhodně podpořily fyzičnost poslechu a dojem velikosti. Nemluvě o tom, že živý zpěv s hudební linkou reprodukovanou systémem Grandinote zněl skutečně hezky.

Grimm Audio

U Grimm Audio byly k vidění LS1c, nejnovější verze / úprava jejich originálního monitorového systému. Základ je stále stejný – co nejvíce preciznosti a věrnosti.

Gryphon

Ne že by nebylo působivé vidět a slyšet celý řetězec značky Gryphon v nejvyšší specifikaci (tedy krom „jen“ středních reprosoustav EOS 5), zajímavá ale byla novinka u vchodu – napájecí filtr Powerzone 3. I když na druhou stranu, nový gramofon Apollo, nové phono Siren a přenoska Black Diamond DLC nejdou pominout…

Harbeth

Trochu konzervativní značka Harbeth novinkami obvykle nehýří, ale překvapila – aktivním kompaktním systémem NLE. Jestli jde o designově i zvukově finální podobu nevím, ale na první dobrou jsme nenašli žádnou spojitost s klasickým stylem firmy. Kdo ví…

Chord Electronics

U Chordu bylo k vidění hlavně soustředění na nový Ultima Integrated, ale také nové „skládačky“ kompaktního formátu. Koncový stupeň Suzi, k němu adekvátní Suzi Pre nebo upscaler řady Choral s náznakem možností Hugo M Scaler – Britové nelení.

Innuos

Primární novinkou u Innuos byl nový, lehce přepracovaný server / streamer ZENITH NG.

Kawero!

Velké reprosoustavy Kawero! hrály na elektronice Ypsilon zajímavě, překvapivé rozhodně ale byli spíše mikro regálovky, kombinující měniče Purifi s výškáčem Ellipticor.

Kharma

Energie, drajv a luxusní balení – tak jak by Kharma měla hrát, ale jak rozhodně vždy a všude nehraje.

Linn

U Linn byly hlavně nové ultra drahé monobloky Solo 800 – tři na každý kanál s adekvátním wow efektem.

Living Voice

U Living Voice byly k vidění středně velké regálovky, které – pro ně prý průlomově – používají osazení pro výškové pásmo v podobě Ellipticor měničů.

Loewe

Celkem v dobrém nás překvapila značka Loewe. Přestože jsou dnes etablováni jako výrobce televizí, ukázali řadu nových klasických reprosoustav a to s odvážným použitím vizuálně výrazných měničů Purifi.

Lyravox

Top model značky Lyravox v adekvátně naddimenzované společnosti CH Precision zněl skvěle. Možná i proto, jak brutální gramofony byly zdrojem signálu.

Magico

Letošní premiéra Magico se soustředila na sloupky S5 ve společnosti Wadax / Pillium.

Marten & Engström

Marten měli svou premiéru ve dvou expozicích, vždy s novým sloupem Coltrane Quintet. Jednou s měkce hrající a krásnou elektronikou Engström…

Marten & Halcro

…podruhé trochu překvapivě s monobloky Halcro.

MBL

Když je něco dobré, netřeba to měnit. Nenápadnou premiéru si sice užil streamer / preamp C41, ovšem hrála top sestava v nekompromisní koncepci a hudba byla skutečně jako na koncertě. Přesto, že mbl jdou svou cestou už hodně dlouho a nehýří novinkami, udržují si stále špičkovou úroveň.

Métronome / Kalista

Francouzští mágové digitálního signálu s analogovým zvukem tak jako vždy trochu „neřešili“ a výsledkem je prezentace zejména nového D/A převodníku Mantax nebo úplně nového zdroje signálu z „poloviční“ řady komponentů - konkrétně šlo o DSC Mini. Ale je fakt, že na dané sestavě měl projev novinek přeci jen rezervy.

MoFi Electronics

Hodně sexy byly nové sloupky MoFi s koaxiální středo-výškovou sekcí a dvěma basáky. Suverénně napumpovaly energii do prostoru a přitom jsou jak vizuálně, tak prostorově stále decentní.

Moon

Moon svoje řekl už v minulém roce, kdy představil krásnou North Collection, i letos věnoval pozornost právě a jen jí.

MSB Technology

U MSB představovali nový DAC / streamer The Cascade.

Nagra

Švýcarská Nagra se soustředí na rozvoj svých analogových komponentů. Nové HD Phono, kupříkladu, ale třeba i přenosky jsou zajímavé. Na okraji ale nezůstal ani nový streamer, vzhledem dost připomínající původní nahrávací profi přístroje.

Nordost

Američtí Nordost trochu překvapivě po 12 letech představili novou řadu Leif 3. Kabely jsou hezčí, lépe izolované, někdy i tlustší – změna se týká napájecích, reproduktorových a signálových.

Octave

Top modely Octave v praxi – krásný, čistý, příjemný zvuk, asi i díky velmi dobrým reprosoustavám AudioNec.

Peak

Žádné novinky, ale standardní portfolio – přesto ve vysokém standardu.

Perlisten

Zhruba totéž by se dalo říct o přítomnosti Perlisten – jejich S7t stály nejen pasivně, ale v několika expozicích i aktivně. Nejzajímavější byl 11.1.6 systém ve spolupráci s Trinnov.

Phasemation

Asijští Phasmation (tím více ve společnosti Wolf von Langa reprosoustavy) jsou spíše takovou dražší alternativou k mainstreamu. Ale proč ne…

Q Acoustics

Nové generace se dočkala dostupná řada 3000 od britských Q Acoustics. Navazuje na dříve uvedené modely 5000.

QUAD

Po velmi dlouhé době 12 let udělal zásah do svých větších elektrostatů 2912X také QUAD – těžko bez přímého srovnání změny popsat, ale hrálo to dobře.

Rockport Technologies & Absolare

Atria II s elektronkami Absolare nás upřímně moc neoslovily. Škoda… Co nás ale v expozici rozhodně oslovilo, to byl náznak nového modelu Lynx. Stál tu fakticky jen kovový monokok bez osazení, ale už to, že reprosoustavy tak dost pravděpodobně budou z jednoho kusu je hodně zajímavým příslibem do budoucna.

Scansonic HD

Scansonic ukázali nové reprosoustavy – hlavně řadu Q s šik stylem a netypickými „výfuky“ vzadu, ale také velké klasické modely, zejména nový MB8B, třípásmovku s 8“ woofery.

Sonus faber & McIntosh

Kromě externí expozice (o ní níže) jsme viděli třeba novou generaci reprosoustav Sonetto (s technologií z top modelu Suprema) a výroční komponenty McIntosh se sběratelským emblémem.

Soulution

U soulution měli premiéru nové monobloky 717, ale hrál i předzesilovač 727. Top švýcarský styl.

T+A

Němečtí T+A se soustředili hlavně na docela velký příděl nových reprosoustav – zejména pak v řadě Criterion S, kde byly k vidění největší Criterion S 240 ve spojení s all-in-one mašinkou R 2500 R.

TAD

Nový předzesilovač C700, doplněný stávajícími referenčními modely x700 a hlavně limitovanou edicí jejich ultimativních referenčních sloupů s vylepšenou základnou.

Technics

U firmy Technics jsme strávili dost času, novinky byly skvělé, ale nemůžeme vám o nich vůbec nic říct a to ještě dlouho. Takže se můžete pokochat alespoň gramofonem v designu Lamborghini.

Trilogy & CAD

Zde – téměř neviděné – měly premiéru hlavně nové zemnící / filtrační kousky od Computer Audio Design (CAD), stejně jako jejich D/A převodník 1543 MkIII Edition.

Vienna Acoustics

Vídeňští mistři reprosoustav použili svůj model Liszt Reference v ultra naddimenzované sestavě CH Precision a hrálo to dobře, ne že ne.

Vitus Audio & Alluxity

Hans-Ole Vitus ukázal novou sexy bílou barvu svých komponentů a pár předporukčních vzorků (mono zesilovače SM-025 nebo phono kartu pro SIA-030), hrál pak na Monitor Audio Hyphn. Ty jsme takhle hrát ještě neslyšeli, takže proč ne.

WADAX

Ve WADAX ukázali nový přehrávací systém Studio. Nekompromisní a škálovatelné řešení pro opravdu bohaté.

Wilson Benesch & Ypsilon & Stage III Concept

V této místnosti jste se mohli potkat třeba s bratislavskými Dream Audio, kteří zastupují značky super drahých a super velkých kabelů Stage III Concept. A v souladu s úrovní sesatvy byl i její zvuk.

Wilson Audio & Dan D’Agostino

Velký salonek, plný americké krásy, je vždycky zajímavý. D’Agostino evidentně má stále chuť rozvíjet svoje ultra drahé chuťovky řady Relentless, ukázal ale i nový krásný předzesilovač Momentum C4 nebo naopak ne zase tak úplně krásný integráč Pendulum. V expozici byly i třeba Wilson Audio Master Chronosonic XVX nebo původní a aktuální (nově uvedené) WATT/Puppy, kdy je vidět rozdíl 50 let zkušeností a materiálového vývoje.

Yamaha

U Yamahy vlastně nic nového pod sluncem – hezké muzeum s průřezem historií a aktuální stereo receivery.

YG Acoustics & Boulder

YG přivezli vlastně všechny svoje modely, k tomu ultra elektroniku Boulder a ukazovali pasivní i „Live“ provedení, teda aktivní minimalistický high-end.

YG Acoustics & Soulnote

Nejvyšší řadu komponentů Soulnote ve spojení s Pachanko Labs a reprosoustavami YG Acoustics jsme si docela oblíbili – čistý, nenásilný, samozřejmě zvuk.

ZenSati

Na závěr nesmí chybět nezbytná kabelová pornografie ZenSati. Tady už nejde o nic jiného, než o absolutní luxus (byť zvuk byl samozřejmě ok).

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ PREMIÉRY V ABECEDNÍM POŘADÍ
které jsme ovšem nestihli vyfotit

- AirTight ATM-1E (nový elektronkový koncový zesilovač)
- Audio-Hungary Qualiton 300B (ne nesmysleně drahý a hezký integrovaný elektronkový zesilovač)
- Cambridge CXA81 MkII (lehce inovovaný skvělý dostupný integrovaný zesilovač)
- Egglestonework Kiva II-Be (velké nové podlahové reprosoustavy)
- ELAC Debut 3.0 (nová generace velmi dostupného solidního hi-fi)
- Focal Azurys (nová uzavřená sluchátka) a Hadenys (nová otevřená sluchátka)
- Guru Audio 12 a 28 (švédské reprosoustavy s dlouhou tradicí, super hlubokým basem a šik maličkými ozvučnicemi a realistickými cenami „začínají znovu“ a budou se pravděpodobně pod taktovkou Pro-Ject vyrábět v ČR)
- Kronos Audio Discovery (streampunkově vypadající phono předzesilovač)
- Lumin P1 Mini (zmenšená verze všestranného streameru / DACu P1)
- Manley Labs Oasis (nové elektronkové phono, nahrazující Chinook)
- Meridian Ellipse (aktivní bezdrátový reproduktor s cenou přes 55 000,- Kč a vajíčkovitým vzhledem)
- Mission 778 (CD transport 778CDT a streamer 778S)
- NAD C 379 (integrovaný zesilovač třídy D s možností modulárního rozšíření / upgradu)
- Sennheiser HD620S (nová verze zaplatitelných sluchátek s 42 mm měničem na míru)
- Solid Tech Feet of Balance (šroubovací nožičky s plně plovoucím uložením, primárně pod racky a reprosoustavy)
- STAX SR-X1 / SRM-270S (nejdostupnější systém elektrostatických sluchátek / zesilovače)
- Thrax Audio Gaida (nové neortodoxní a obrovské reprosoustavy)
- TIDAL Audio Sunray G3 (nová generace obřích podlahovek)
- WiiM Ultra (streamer) a WiiM Amp Pro (chytrý zesilovač)

 

Motorworld

Krom toho, že expozice v (jinak mimochodem pro autíčkáře naprosto parádním prostoru) bylo trošku nelehké najít, bylo rozšíření o tyto externí polo-oficiální prostory vlastně známkou, že svět hi-fi je skutečně obrovský a vždycky je kam sáhnout.
Ne, že by třeba prezentace AVM / Gold Note byla nezajímavá (zejména když se vám líbí lesklé a svítivé věci), ale nové Kii SEVEN minimálně nám přišly o hodně atraktivnější - kdo by nechtěl kompaktní perfekcionisticky vyladěný systém, v němž můžete skutečně spatřit pravou podstatu svých oblíbených nahrávek?

Zajímavě ale hrála také sestava s Vertere gramofonem, novým phonem Calon s parádní konstrukcí, top modelem beden PMC a zběsile drahou a vůbec na to nevypadající elektronikou FM Acoustics.

Trochu nás zklamaly ambiciózní bedny Linkwitz, které jsou v teorii velmi dotažené, ale daný prostor byl (snad to bylo tím) dost mizerný.

U Kudos Audio zase ukazovali moc pěkný systém včetně nové aktivní výhybky.

 

hifi deluxe (hotel Marriott)

Lehce alternativní přehlídka dobrého zvuku v hotelu Marriott existuje už skoro 10 let a je vyhrazena víceméně luxusnějším firmám, které se prostě do M.O.C. nevejdou – ať už prostorově nebo finančně.

Nějakých 19 expozic plus pár stánků nebylo nezajímavých, ale většinou šlo spíše o exotiku, byť pár sestav hrálo skutečně skvěle.

Třeba AudioNostrum Saturn patří spíše k oněm exotičnostem, zatímco systém Diesis Audio byl zábavně jiný a moc pěkně živý. Francouzští JMF Audio jsou také hlavně specialitkou, systém ubiqaudiolab s gargantuovskými monobloky UBIQUITOS a velkými Wilson Audio nás opravdu vzal – velká paráda. A AudioNote jsou zase „hlavně jiné“ – v dané místnosti s otevřeným oknem a nevelkou snahou to moc zážitek nebyl. Zajímavé nám přišlo oživení projektu NADAC – super přesné přístroje před pár lety přešly od původního výrobce Merging pod křídla odděleného týmu Master Fidelity a je to hodně dobré digitální řešení. Velmi krásně hrály reprosoustavy Blackwood, mnohem méně atraktivně pak KAD. Škoda také trochu limitujících prostor, kde hrály švýcarské Clarisys Audio Audiotorium.

 

McIntosh & Sonus faber (hotel Andaz)

Ve vpravdě exkluzivním prostoru high-endového hotelu Andaz jsme zažili zvuk Sonus faber Supema, podpořených plnoformátovou sestavou McIntosh včetně jejich top předzesilovače, top zdroje signálu a top monobloků, uvedených k 75. výročí značky. I obří prostor – 200 m2 nebo možná i víc – byl energií saturovaný překvapivě suverénně, sestava hrála krásně, zábavně, plnokrevně. Ale to by tak nějak mělo být u řetězce za nějakých 35 milionů korun asi samozřejmostí…

Každopádně jsme si povídali se zástupci značky a servis kolem Suprema je skutečně prvotřídní. Odhodláte-li se reálně k nákupu, čeká vás zážitek jdoucí až k osobní návštěvě italské továrny, kde proberete všechny detaily, ukážete si co přesně chcete a budete si užívat adekvátně ultimativní cenovce.

 

Final Audio (hotel Rilano)

Letošní rok ukázal patrně nejvíce za (minimálně naší) historii, že důležité audio dění neprobíhá jen a pouze v olbřímích prostorách M.O.C., ale také na mnoha, přemnoha dalších místech v Mnichově. Jedním z míst, kam jsme byli pozváni (a na 20x tolika místech jsme být nestihli), byl i hotel Rilano, kde své novinky prezentovali sluchátkoví specialisté Final Audio.
Nový model X8000 je lehoučký (jen 220 gramů!), vypadá moderně, má prakticky neexistující 3D tiskem vyrobené náušníky a měniče s novým designem membrány i magnetů, takže přestože se oproti minulé vlajkové lodi zmenšily (5 cm místo 7 cm), tak mají mít lepší kontrolu a více síly.

Navíc firma plánuje velmi neortodoxní službu, kdy vám na základě fotek a případně i měření vyrobí 3D avatara (chlubí se velmi složitě vyvinutý modelem, který interpretuje vaše fyzické charakteristiky), podle kterého následně vyrobí DSP profil tak, aby poslech přes sluchátka byl nerozeznatelný od toho přes reprosoustavy. Jde o projekt do budoucna, ale působil slibně.

 

Závěrem tedy už jen doufáme, že vás tenhle – věříme, že dostatečně obsáhlý – report z německého svátku hudby potěšil a pokud jen trochu můžete, vydejte se sem někdy. Ale vezměte si dobré boty, tučnou peněženku a spoustu odhodlání, je to zajímavý, leč náročný zážitek. Protože i my jsme docela určitě něco někde minuli, i když jsme nechtěli.

XAVIAN Virtuosa Anniversario & Riviera Labs Levante

Perfect Sound Group

Denon PerL Pro - True Wireless sluchátka do uší

AV Center

Thrill Audio

Horn Distribution

200 200 audiocenter

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

RP Audio

Mareka Audio

TYKON

Dynaudio EMIT

Perlisten reprosoustavy

Gramofony Robert Meyer

HIFI GUIDE

Akustik Design | prostorová akustika pro náročné

Audiofeel | LAB12

 

Amarock Studio | Audio Solutions

Your browser doesn't support JavaScript or you have disabled JavaScript.

200 200 avs Elfton Elevator - Scan-Speak Ellipticor High-End Audio Studio Roth Audio DiokAudio

Perfect Sound Group

CPT Praha AQ STUDIO Amarock Studio - špičkový zvuk Studio Hifistyl

Monitor Audio Hyphn

BSS Praha | Cabasse

Sonus faber & McIntosh - nejlepší reprosoustavy a zesilovače

  Studio Špalíček Ostrava - nejlepší hifi studio WDQ | EverSolo & Zidoo & Emotiva & Storm Audio VOIX

Amarock Studio | luxus Kalista a Rockport Technologies