Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko bude pořád představovat hrozbu. Nespokojí se jen s částí Ukrajiny, řekl Pavel

Petr Pavel
Petr Pavel
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Podle prezidenta Petra Pavla bude Rusko nadále představovat hrozbu a nelze očekávat, že se uspokojí pouze s částí Ukrajiny. Ve svém rozhovoru pro rakouský list Die Presse zdůraznil, že Evropa vstupuje do delšího období konfrontace s Ruskem, avšak tato konfrontace nemusí nutně mít vojenský charakter.

Pavel upozornil, že Rusko jasně vyjadřuje své ambice obnovit imperiální moc Sovětského svazu a rozšířit svou sféru vlivu. Podle něj by tato hrozba měla být brána vážně. Zároveň varoval, že Rusko se již v mnoha evropských zemích projevilo jako ničivá síla, šířící propagandu a dezinformace.

Prezident zdůraznil, že když se Rusko chová konstruktivně, měla by Evropa jednat obdobně. Avšak pokud Rusko jedná v rozporu s evropskými zájmy, musí být odporučeno. Pavel tvrdí, že konfrontace s Ruskem se stane nedílnou součástí evropského života, a pokud budeme selhávat, může to ohrozit naše hodnoty a životní styl.

Pavel dále věří, že Rusko nepřistupuje na spolupráci s Evropou a usiluje o pozici supervelmoci, která si klade za cíl diktovat pravidla. Podpora Ukrajiny je podle něj zároveň podporou vlastní bezpečnosti. Závěrem zdůraznil, že mírové soužití s Ruskem nelze dosáhnout za předpokladu, že bychom přijali ruské cíle.

Prezident věří, že existuje šance, že Rusko pochopí, že není schopné dosáhnout vojenských úspěchů na Ukrajině, což by mohlo vést k diplomatickým jednáním. Zároveň se domnívá, že návrat Ukrajiny k původním hranicím není pravděpodobný v nejbližší době.

Pavel rovněž uvedl, že sice nikdo nerozporuje budoucí členství Ukrajiny v NATO, ale Moskvě je třeba jasně dát najevo, že to pro ni nepředstavuje přímou hrozbu.

Nakonec se prezident vyjádřil k možnosti zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem. Evropa by podle něj měla převzít větší zodpovědnost za svou bezpečnost, a to i v situaci, kdy by americký vůdce mohl zaujmout odlišný postoj k evropským otázkám. 

Témata:  válka na Ukrajině Rusko Petr Pavel

Aktuálně se děje

22. května 2024 18:10

Advokátka se vzdala zastupování muže, který postřelil Fica

Na den přesně před týdnem šokoval Slovensko atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Jen několik dní byla právní zástupkyní obviněného Juraje C. advokátka Martina Čierna z Nitry. Ve středu se jeho zastupování vzdala. Pachateli útoku na předsedu vlády hrozí i doživotí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy