Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pogačar po časovce vyhrál i horskou etapu na Prati di Tivo. Hirt je zpátky v top 10

Třetí vyhraná etapa na letošním Giru d'Italia. Tadej Pogačar zvítězil na vrcholu Prati di Tivo a ještě jemně navýšil své vedení v celkovém pořadí. Slovinec na vrcholu stoupání v regionu Abruzzo vyhrál závěrečný sprint z malé skupiny. Jan Hirt dojel ve druhé skupince na třináctém místě a posunul se zpět do top 10, když mu patří desáté místo (+5:53).

Nenasytný. Takovým přízviskem se na Giro d'Italia může honosit Tadej Pogačar, jehož tým v osmé etapě "zaškrtil" veškeré šance početného úniku s jediným úmyslem: třetí vyhranou etapou pro slovinského šampiona. Peloton uprchlíky dojel a poté šlo do tuhého. Na Prati di Tivo, závěrečném čtrnáctikilometrovém kopci v regionu Abruzzo, se bojovalo o etapu.

Pogačar tu už jednou zvítězil – před třemi lety, když zde finišovalo Tirreno-Adriatico. Nyní se chtěl stát prvním dvojnásobným vítězem na vrcholu stoupání, které se v programu Gira ocitlo teprve podruhé (od první návštěvy uplynulo dlouhých 49 let). Na nástupy si ale diváci počkali až do posledních dvou kilometrů, kdy to zprvu nesměle zkusili Antonio Tiberi a Thymen Arensman.

Jenže ani jeden nástup nezafungoval, a tak se rozhodovalo až v závěrečném úprku na cílovou čáru. Pogačar situaci kontroloval, sprint mu rozjel týmový kolega Rafal Majka a jeho rychlost byla bezkonkurenční. Slovinec vyhrál s velkým přehledem před druhým Danim Martínezem, kterému stejné místo patří i v průběžném pořadí. Třetí dojel Ben O'Connor. 

V cíli lídr Gira připustil, že tým původně na vítězství ani útočit nechtěl. Stájoví kolegové se ale v průběhu etapy rozhodli změnit plány. "Dneska jsem to vůbec nečekal, ale jako tým jsme jeli výborně. Pod poslední stoupání jsme dojeli s dobrým časovým odstupem a v závěru odvedli super práci. Rafal to skvěle odtáhl a bylo super zase tady na Prati di Tivo vyhrát," řekl slovinský favorit.

Pogačar nyní vede Giro o dvě minuty a čtyřicet vteřin před Martínezem, třetí je Geraint Thomas s mankem bezmála tří minut (+2:58). Čtvrtý je O'Connor před pátým Cianem Uijtdebroeks, který se vrací do bílého dresu pro nejlepšího jezdce do 25 let.

Cyklistický závod Giro d'Italia – 8. etapa (Spoleto - Prati di Tivo, 152 km):

1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 4:02:16, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe), 3. O'Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale), 4. Tiberi (It./Bahrain Victorious), 5. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers), 6. Rubio (Kol./Movistar), ...14. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -21.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 28:14:42, 2. Martínez -2:40, 3. Thomas -2:58, 4. O'Connor -3:39, 5. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -4:02, 6. Tiberi -4:23, ...10. Hirt -5:53.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články