Stateční Poláci senzační návrat mezi elitu dotáhli do prodloužení, v něm padli

ČTK Sport ČTK, Sport
11. 5. 2024 18:58
Polští hokejisté při návratu do elitní skupiny MS po 22 letech dovedli souboj s Lotyši až do prodloužení. Nakonec ale v Ostravě odcházeli s porážkou 4:5. V Praze Dánové hladce přehráli hráče Rakouska 5:1.

Lotyšům hořela obrana

O výhře obhájců bronzových z Lotyšska medailí proti nováčkovi elitní skupiny rozhodl v čase 63:29 druhým gólem v utkání kapitán Kaspars Daugavinš. V dresu Polska se dvakrát mezi střelce zapsal Krzysztof Macias.

Lotyši v sestavě s šesti hráči z české extraligy měli několik slibných příležitostí k otevření skóre. Zile ani Tralmaks ale brankáře Murraye nepřekonali, Rihards Bukarts se místo zakončení rozhodl ještě přihrávat.

Poláci následně nevyužili první přesilovku, ve které Merzlikinse ohrozil pouze Dziubinski. V 16. minutě se ale dostali do vedení, poté co Maciasovo nahození na branku nešťastně tečoval mezi betony gólmana Columbusu spoluhráč Komuls.

Favorizovaní Lotyši byli střelecky aktivnější a vyrovnat se jim podařilo ve 23. minutě, kdy amerického rodáka v polské brance překonal pohotovou dorážkou Mamčics.

Otočit vývoj utkání mohl Abolts, šanci ale nevyužil a ve 29. minutě početnou skupinu polských fanoušků rozjásal Walega.

Merzlikins vyrazil střelu útočníka Třince, který většinu sezony strávil v prvoligovém Frýdku-Místu, před sebe a od Mamčicse se puk odrazil do lotyšské branky.

Lotyši pak nevyužili dvě přesilové hry a paradoxně se prosadili v oslabení. Ve 43. minutě vyrovnal po rychlém protiútoku Abols. Když se poté neprosadil Jaks, opět udeřili Poláci.

A opět měli štěstí. Zblokovaná střela Dziubinského spadla před Maciase, který překonal Merzlikinse.

I tentokrát Lotyšsko ale dokázalo srovnat, v 53. minutě dorazil do branky puk Daugavinš. Rozhodčí jeho trefu původně neuznali, po trenérské výzvě a kontrole u videa ale verdikt změnili.

O dvě minuty později se po individuální akci prosadil Rihards Bukarts a zdálo se, že Lotyšsko podle očekávání získá tři body. I Poláci ale dokázali zareagovat a Bryk tečovanou střelou od modré čáry vyrovnal.

Zápas dospěl do prodloužení a v jeho úvodu Poláci nevyužili přesilovku. Velké šance spálili Pasiut a Pas, poté trefil na druhé straně tyč Daugavinš. Lotyšský kapitán ale nakonec zápas rozhodl.

Rakušané vzdorovali jen chvíli

Dánové si během úvodních 17 minut vypracovali před 15.719 diváky dvoubrankové vedení, Rakušané ještě do první přestávky snížili, ale to bylo z jejich strany všechno. Tři body za dva góly a nahrávku si v dresu vítězů připsal útočník Joachim Blichfeld.

Dánové měli po opatrném úvodu přesně po osmi odehraných minutách k dispozici první přesilovku. Tu sice nevyužili, ale pak při hře čtyři na čtyři otevřel ve 14. minutě skóre Markus Lauridsen, poté co se prosadil na druhý pokus po skrumáži v brankovišti Rakušanů.

O necelé tři minuty později inkasoval David Madlener znovu. Frederik Storm obral u rakouské branky o puk Marca Rossiho a v oslabení snadno zvýšil.

Rakušané kontrovali 25 sekund před první přestávkou zásluhou Manuela Ganahla, ale byl to nakonec jediný okamžik, kdy dokázali dostat kotouč za záda spolehlivě chytajícího Frederika Dichowa.

V polovině zápasu na něm ztroskotal Rossi. Více práce měl ale Madlener. Ve 39. minutě ho nachytal z úhlu ranou bez přípravy na bližší tyčku Blichfeld.

Dánové se s opětovným nabytím dvoubrankového náskoku uklidnili a bezpečně si došli pro tři body. Ve 46. minutě sice ještě Dichowa zachránila tyčka, ale na kontakt už se Rakušané nedostali.

Naopak po nevyužité příležitosti Storma přidal čtvrtou branku Dánů Felix Scheel, když prokázal klidnou hlavu při zakončení. Skóre pak uzavřel 63 sekund před závěrečnou sirénou Blichfeld.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

Rakousko - Dánsko 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)

Branky a nahrávky: 20. Ganahl (Haudum, Rohrer) - 14. M. Lauridsen (Blichfeld, Russell), 17. Storm, 39. Blichfeld (Wejse, O. Lauridsen), 54. Scheel (Bruggisser, Nicholas B. Jensen), 59. Blichfeld (Aagaard, Russell). Rozhodčí: M. Holm (Švéd.), Schrader (Něm.) - Briganti (USA), Hynek (ČR). Vyloučení: 6:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 15.719.

Rakousko: Madlener - Zündel, Heinrich, Wolf, Unterweger, Maier, Strong, Stapelfeldt, Brunner - Schneider, T. Raffl, Nissner - Zwerger, Rossi, M. Huber - Ganahl, Rohrer, Haudum - Wukovits, Thaler, P. Huber. Trenér: Bader.

Dánsko: Dichow - Lassen, M. Lauridsen, O. Lauridsen, Jensen Aabo, Nicholas B. Jensen, Bruggisser, Larsen - Aagaard, Russell, Blichfeld - From, True, Olesen - N. Andersen, Moelgaard, Scheel - Storm, Wejse, Poulsen - Schultz. Trenér: Gath.

Skupina B (Ostrava):

Polsko - Lotyšsko 4:5 v prodl. (1:0, 1:1, 2:3 - 0:1)

Branky a nahrávky: 16. Macias (Michalski), 29. Walega (Urbanowicz, Dronia), 48. Macias (Dziubinski), 57. Bryk (Michalski) - 23. Mamčics (Ansons, Indrašis), 43. Abols (Daugavinš), 53. Daugavinš (Zile, Dzierkals), 55. Rihards Bukarts (Robets Bukarts, Batna), 64. Daugavinš (Abols). Rozhodčí: Hribík (ČR), Pearce - Wyonzek (oba Kan.), Fuchs (Švýc.). Vyloučení: 2:4. Bez využití. V oslabení: 0:1. Diváci: 9109.

Polsko: Murray - Ciura, Kolusz, Wajda, Kruczek, Górny, Bryk, Kostek, Dronia - Wronka, Zygmunt, Pasiut - Michalski, Macias, Dziubinski - Fraszko, Pas, Lyszczarczyk - Komorski, Walega, Urbanowicz. Trenér: Kaláber.

Lotyšsko: Merzļikins - Jaks, Zile, Čukste, Freibergs, Komuls, Mamčics, Cibulskis - Daugavinš, Dzierkals, Abols - Rihards Bukarts, Robets Bukarts, Batna - Krastenbergs, Ansons, Indrašis - Tralmaks, Gavars, Egle. Trenér: Vitolinš.

 

Právě se děje

Další zprávy