Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby

Z průzkumu lékárenské skupiny Pilulka a výzkumné agentury Behavio vyplynulo, že přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby a považují to za běžné (Přepočítáno vůči celkové populaci. Cca 2 % z dotazovaného celku). Více, než každý desátý člověk je na hranici rizikového pití.

1,3 milionu lidí v ČR je na hranici rizikového pití, říká adiktolog

“Alkohol v Česku patří mezi těžké a nejzávažnější drogy. Přibližně 1 300 000 Čechů je totiž na hranici rizikového nebo problémového pití, což je v porovnání s nealkoholovými drogami nesrovnatelné a alarmující,” říká český adiktolog a ředitel institutu Origanum Mgr. Aleš Kuda.

Češi přitom vévodí dalším statistikám jak v dlouhodobém nestřídmém pití, tak v tom nárazovém (jedná se o vypití pěti a více drinků za sebou).

Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby Foto: shutterstock.com

Stačí hodina práce denně navíc a riziko alkoholismu se zdvojnásobí

Z průzkumu také dále vyplývá, že lidé, kteří denně pracují 9 a více hodin mají více než dvojnásobné sklony k pití alkoholu na denní bázi.

Často je na vině dlouhodobý stres. Tím podle dalšího průzkumu trpí cca 30 % lidí v Česku. O to více zarážející je, že 25 % Čechů stres s nikým neřeší. V důsledku chybějících mechanismů pro vyrovnávání se se stresem tak Češi často sáhnou po alkoholu jako po nástroji na “pročištění hlavy”.

Při dlouhodobém pití však alkohol sílu a dopady stresu výrazně zhoršuje. Totéž platí i pro další psychické problémy jako je úzkost či deprese. 

“Zkuste na měsíc přestat. Pak vám dojde, jak vážné to je”

Každému, komu se zdá, že pro něj alkohol nepředstavuje problém doporučujeme, aby si vyzkoušel na měsíc přestat a alkohol si nedávat. Čas s přáteli, oslavy či pracovní večeře se najednou stanou mnohem náročnějšími.

Na začátku roku se můžete zapojit do akce “suchý únor”. Sami však můžete tento test absolvovat kdykoliv během roku. Obzvláště v letních měsících, kdy počasí přímo láká k posezení na terase či zahrádce u hospody je jakákoliv snaha o abstinenci výrazně těžší.

Na konci měsíční abstinence zjistíte, že přemíra alkoholu v naší společnosti je skutečně strašidelná.

Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby Potvrzeno daty: přes 200 tisíc Čechů nemá problém s pitím během pracovní doby Foto: shutterstock.com

Muži pijí dvakrát častěji i přesto, že 20 % žen abstinenty obdivuje

Z průzkumu vyšlo i zjištění, že muži se rizikovému pití oddávají dvakrát častěji, než ženy. A to navzdory tomu, že 20 % žen obdivuje lidi, kteří na společenských akcích alkohol nepožívají.

Při snaze o omezení alkoholu, nebo úplnou abstinenci doporučujeme najít si podobně smýšlející lidi a navzájem se v abstinenci podporovat. Tyto sociální vazby mohou pomoci udržet si čistou hlavu a odolat sociálnímu tlaku.

Nejen játra: Z alkoholu plyne přes 200 problémů: od rakoviny až po srdeční problémy

Dlouhodobá konzumace alkoholu může mít vážné dopady na fyzické zdraví jedince. Některé z těchto důsledků zahrnují:

-       jaterní onemocnění (včetně cirhózy jater, hepatitidy a jaterního selhání)
-       kar­diovaskulární problémy (zvýšené riziko vysokého krevního tlaku, srdečních onemocnění a mrtvice)
-       poš­kození mozku (včetně problémů s pamětí, koncentrací a dalších kognitivních funkcí)
-       poškození trávicího systému (včetně gastritidy, pankreatitidy a rakoviny jícnu)
-       poruchy imunitního systému (což zvyšuje riziko infekcí a onemocnění)

Kromě fyzických dopadů alkoholismu na tělo musíme zmínit i dopady psychické. Ty mohou zahrnovat:

-       Deprese: Mnoho lidí trpících alkoholismem má také symptomy deprese. V některých případech může být deprese předchůdcem závislosti na alkoholu, zatímco v jiných může být důsledkem dlouhodobého pití.
-       Úzkost: Alkoholismus může způsobit nebo zhoršit symptomy úzkosti.
-       Psychózy: Někteří jednotlivci mohou zažívat halucinace nebo paranoiu v důsledku nadměrného pití.
-       Poškození kognitivních funkcí: Včetně problémů s pamětí, koncentrací a rozhodováním.
-       Problémy s vztahy: Včetně konfliktů s rodinou, přáteli a partnery způsobených chováním spojeným s pitím.

Pusťte si podcast ŽIVOTOZPRÁVY a naučte se žít zdravěji

Pilulka.cz se dlouhodobě věnuje prevenci a podpoře zdravého životního stylu. Načerpejte inspiraci od uznávaných odborníků v podcastu Životozprávy a naučte se ty nejefektivnější metody pro zlepšení svého zdraví.

V podcastu zjistíte mimo jiné:

-       Jak se zbavit stresu
-       Jak na správný spánek
-       Jak se neztratit ve výživových doplňcích
-       Jak na syndrom vyhoření
-       A mnoho dalších informací!

A to vše podané pohodlným a lidským způsobem, přímo z úst respektovaných odborníků.

Související

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.
Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

Více souvisejících

pr článek Alkohol

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Oslo

Pohár trpělivosti přetekl. Norsko uzavře hranice Rusům

Norská vláda od 29. května zavede dodatečná omezení vstupu pro občany Ruska, kteří cestují do Norska za turistikou nebo "jinými nepodstatnými účely". Informace byla zveřejněna ve středu na webových stránkách kabinetu, jak uvádí agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Mezinárodní soudní dvůr v Haagu

Den D se blíží. O osudu Pásma Gazy se rozhodne už v pátek

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) oznámil, že v pátek 24. května v 15:00 SELČ vydá rozhodnutí o žádosti Jihoafrické republiky (JAR) nařídit Izraeli zastavení vojenské operace v Pásmu Gazy, včetně města Rafah na jihu této palestinské enklávy. Informaci přinesla agentura AFP.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Počasí

Počasí: V Česku udeří silné bouřky, varovali meteorologové

Česko v pátek opět zasáhnou silné bouřky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek na sociální síti. Doprovázet je budou zejména přívalové srážky, napršet může kolem 50 milimetrů. Meteorologové také rovnou varovali, že bouřky udeří také o víkendu.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Ptačí chřipka se dál šíří na lidi. Austrálie hlásí první případ, USA druhý

Ve Spojených státech byl od konce března potvrzen druhý případ ptačí chřipky u člověka po kontaktu s infikovanými dojnicemi. Oznámilo to ve středu americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), píše agentura Reuters. V Austrálii potvrdili první případ přenosu subtypu viru ptačí chřipky A(H5N1) na člověka. Došlo k němu v nejmenším a nejhustěji obydleném státě Viktorie, informovala ve středu televize ABC News

před 6 hodinami

před 7 hodinami

V Praze 4 se srazil autobus s nákladním vozidlem. (23.5.2024) Prohlédněte si galerii

Nehoda autobusu MHD v Praze. Dvanáct zraněných, vyhlášen traumaplán

K vážné nehodě autobusu městské hromadné dopravy došlo ve čtvrtek ráno v Praze. Několik lidí utrpělo zranění při srážce autobusu s nákladním autem. Na místě zasahují všechny složky integrovaného záchranného systému, vyhlášen byl traumaplán prvního stupně. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Adriana Mašková a Filip Blažek Prohlédněte si galerii

StarDance 2024: Česká televize oficiálně představila soutěžní páry

Třináctá řada populární televizní show StarDance odstartuje v říjnu. Česká televize ve čtvrtek představila taneční páry, které budou usilovat o titul krále či královny tanečního parketu. ČT už dříve odhalila, že v nové řadě se představí například herec Filip Blažek či zpěvačka Lucie Vondráčková. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Rusko, Kreml

Rusko z vládního webu vymazalo změnu hranic v Baltském moři

Návrh ruského ministerstva obrany na revizi námořních hranic Ruska na východě Baltského moře byl ve středu odstraněn z vládního portálu, kde byl zveřejněn. Tento návrh vyvolal zmatek a obavy mezi členskými zeměmi NATO, jako jsou Finsko, Švédsko, Litva a Estonsko, uvedla agentura Reuters.

včera

včera

Uznání palestinského státu je odměna za teror, prohlásil Netanjahu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odsoudil ve středu rozhodnutí Irska, Norska a Španělska uznat Palestinu jako stát a uvedl, že jde o odměnu za teror. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy