Oslabená Sparta uhájila remízu. Vládli oba brankáři a Letenští jsou znovu blíže titulu

AKTUALIZOVÁNO

Byly to nervy pro obě strany. Chtělo by se napsat »kardiakům vstup zakázán«. Skvělé pražské derby sice skončilo v rámci druhého kola nadstavby nejvyšší fotbalové soutěže na Letné bezbrankovou remízou, ale šancí bylo na obou stranách, že by se s nimi dal vydláždit nedaleký tunel Blanka. Po duelu, kterému vládli oba brankáři – domácí Peter Vindahl a hostující Jindřich Staněk – je mnohem veseleji na sparťanské straně. Letenští si drží tři kola před koncem čtyřbodový náskok před svým rivalem a jsou blízko obhajobě titulu.

»Je paradoxní, že derby skončí 0:0, ale oba týmy mají tolik šancí. Oba brankáři byli skvělí,« řekl po utkání kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

Ale ještě jeden klíčový příběh se odehrál dnes a vypadal jako příběh ze seriálu Nepoučitelní. Sparťané znovu žehrali na nedisciplinovanost a přes půl hodiny museli čelit soupeři o deseti.

Běžela 63. minuta a Lukáš Haraslín, který už v té době hrál se žlutou kartou z první půle, šel zbytečně do skluzu v nic neřešícím souboji u rohového praporku na útočné polovině. Při něm fauloval Douděru a sudí Dalibor Černý byl nekompromisní – druhá žlutá a předčasný odchod do sprch.

Zatímco trenér Brian Priske může tým chválit za výkony v této sezoně, s disciplinovaností je to právě naopak. Až to zní jako paradox. Letenští viděli již deset červených karet v probíhajícím ročníku, což je suverénně nejvíce ze všech týmů.

Kdo ví, jak by se vyrovnaný duel odvíjel nebýt zkratu jedné z největších sparťanských opor. První půle byla vyrovnaná, ale na velké šance to bylo 3:1 pro domácí. A brankář Staněk musel vytáhnout exkluzivní zákroky a ukázal tím, proč si ho Slavia v zimě přivábila z Plzně. V samostatném úniku vychytal Kuchtu a pak se zaskvěl i při pohotovém voleji Wiesnera a gólové hlavičce Krejčího.

Na druhé straně si Vindahl jen se štěštím poradil se štiplavou ranou specialisty na Spartu Schranze, ale tím jen předznamenal pokrm, který bude on sám servírovat v momentě, kdy se domácí v deseti začnou bránit tlaku vicemistra. Skvěle si poradil se šancemi Chytila i střídajících Tijaniho a Zafeirise, ale dlužno dodat, že spoluhráči mu pomohli na jedničku. V šestiminutovém nastavení dokázali dvě třetiny času držet míč na útočné polovině, v čem se zaskvěli bojovníci Ryneš a Olatunji. »Peter je mužem zápasu,« chválil svého gólmana kapitán domácích Ladislav Krejčí. »Necítím se jako hrdina, mám v popisu chytat míče,« zůstal Vindahl skromný.

»Jsem hrdý na mužstvo, jak to odbojovalo. Emoce se ve mně ale mísí, což je pro derby typické. Myslím, že je patrné, že jsme chtěli vyhrát, a až do vyloučení jsme byli aktivnějším týmem a měli více šancí. Pak jsme si to zkomplikovali, ale jsme zase o zápas blíže titulu,« zhodnotil duel kouč Sparty Priske.

Spartě nyní chybí k titulu pět bodů, na které má tři zápasy. Ve vloženém kole v týdnu přivítá ostravský Baník a chybět jí budou kromě Haraslína i Laci s Krejčím, kteří dnes viděli čtvrtou žlutou kartu, zatímco Slavii čeká duel s plzeňskou Viktorií, s níž oba dosavadní zápasy v probíhajícím ročníku prohrála. Červenobílým se pro změnu vykartoval stoper Tomáš Holeš. »Nic nevzdáváme, budeme dál bojovat. Problém je ale v tom, že letos jsme Spartu ani Plzeň, tedy naše největší soupeře, nedokázali porazit, což se nám dařilo v minulostii,« řekl Holeš.

A ještě jedna zajímavost – v této sezoně všechna čtyři derby »S« skončila »plichtou«, přičemž to pohárové pak v nastaveném čase dotáhla k postupu Sparta. I z toho je vidět, jak jsou oba naše nejlepší týmy vzácně vyrovnané…

Na paty jim šlape jen zmiňovaná Plzeň, která má jisté třetí místo a její útočník Pavel Šulc směřuje ke koruně pro krále střelců. Dnes při výhře 4:2 proti Slovácku slavil hattrick. »Byl bych hrozně šťastný, ale po pravdě to není hlavní cíl. Ještě nás čeká finále poháru, a to je pro nás nejdůležitější,« řekl Šulc s připomínkou finále MOL Cupu, jež je na programu za deset dní v Plzni, kam přijede Sparta.

Na pohárovou čtvrtou příčku se dnes vyšvihla Mladá Boleslav, jež zvítězila v Ostravě 1:0 zásluhou vlastní branky domácího Jiřího Bouly již ze čtvrté minuty. »Šli jsme to toho, že tohle je play off zápas na jeden výsledek. A zvládli jsme ho, přesto zůstáváme pokorní a budeme pracovat dál,« řekl po utkání boleslavský kouč David Holoubek. »Pro nás je to špatný výsledek a čtvrté místo teď nemáme ve svých rukách, ale máme před sebou tři zápasy a uděláme vše, co je v našich silách,« kontroval Holoubkův protějšek Pavel Hapal.

* * *

Skupina o titul – 2. kolo:

Sparta Praha – Slavia Praha 0:0

Rozhodčí: Černý – Paták, Kříž – Radina (video). ŽK: Haraslín, Laci, Wiesner, Krejčí – Jurásek, Holeš. ČK: 63. Haraslín. Diváci: 18 199 (vyprodáno).

Sparta: Vindahl – Sörensen, Panák (68. Vitík), Krejčí – Wiesner (61. Preciado), Kairinen (61. Sadílek), Laci, Ryneš – Birmančevič (82. Olatunji), Haraslín – Kuchta (68. Solbakken). Trenér: Priske.

Slavia: Staněk – Holeš, Ogbu (46. Zima, 75. Masopust), Vlček – Douděra (75. Zafeiris), Oscar, Ševčík, Bořil – Jurásek (59. Jurečka), Schranz (79. Tijani) – Chytil. Trenér: Trpišovský.

Viktoria Plzeň – 1. FC Slovácko 4:2 (2:1)

Branky: 16., 90.+3 z pen. a 90.+8 Šulc, 43. Hejda – 32. Kohút, 70. Havlík z pen. Rozhodčí: Všetečka – Ratajová, Leška – Kvítek (video). ČK: 90.+3 Svědík (Slovácko, trenér). Diváci: 6740.

Plzeň: Jedlička – Řezník, Hejda, Dweh – Havel (77. Cadu), Kalvach (46. Červ), Traoré, Souaré – Jirka (68. Chorý), Šulc (90.+10 Fišer) – Vydra (77. Mosquera). Trenér. Koubek.

Slovácko: Heča – Hofmann, Daníček (51. Sinjavskij), Kalabiška – Blahút, Havlík, Kohút (77. Trávník), Holzer (90.+4 Holásek) – Kim Sung-pin (77. Mihálik), Juroška (90.+4 Kratochvíl) – Vecheta. Trenér: Svědík.

Baník Ostrava – FK Mladá Boleslav 0:1 (0:1)

Branka: 3. vlastní Boula. Rozhodčí: Berka – Vlček, Slavíček – Petřík (video). ŽK: Kubala, Lischka, Adediran – Sakala, Vaníček, Holoubek (trenér). Diváci: 8627.

Ostrava: Letáček – Juroška (62. Rusnák), Blažek, Lischka, Kpozo (85. Pojezný) – Boula – Buchta, Šín, Rigo (62. Klíma), Ewerton – Kubala (62. Adediran). Trenér: Hapal.

M. Boleslav: Mikulec – Kostka, Suchý, Král, Kadlec – Sakala, Karafiát (87. Kubista) – Jawo (87. Pulkrab), Ladra (87. Žitný), Vaníček (71. Kušej) – Hilál (66. Suchomel). Trenér: Holoubek.

1.Sparta32255274:2880
2.Slavia32237267:2376
3.Plzeň32215674:3568
4.Mladá Boleslav321381151:4947
5.Ostrava321361348:4545
6.Slovácko321181343:4841

* * *

Tabulka střelců FORTUNA:LIGY

18 – Šulc (Plzeň)

16 – Jurečka (Slavia)

15 – Chytil (Slavia)

14 – Birmančevič (Sparta)

13 – Kuchta (Sparta)

12 – Haraslín (Sparta), Ewerton (Ostrava), Havlík (Slovácko)

11 – L. Juliš (Olomouc), Chorý (Plzeň)

10 – D. Fila (Teplice)

8 – Tanko (Ostrava), Chramosta (Jablonec), Krejčí (Sparta).

(koz)

FOTO – sparta.cz, slavia.cz

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy