Neobvykle silná aktivita Slunce přinesla nad Česko polární záři. Šance ji zpozorovat jsou i v dalších dnech

Zemi v pátek zasáhla geomagnetická bouře nejvyššího stupně. Způsobují ji solární erupce, kterých bylo v uplynulých dnech neobvykle mnoho. A právě kvůli tomu byla na severní polokouli mimořádně dobře viditelná polární záře. Erupce na Slunci budou pravděpodobně pokračovat i během víkendu. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) v souvislosti s tím varuje před výpadky systému satelitní navigace nebo distribuce elektřiny.

„Dochází k takzvanému výronu koronální hmoty — to je oblak elektricky nabitých částic, který putuje sluneční soustavou. A pokud se trefí do Země, tak ovlivňuje její magnetické pole, a vytváří geomagnetickou bouři,“ popsal astronom z Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan. 

„Pozoruji vesmír už padesát let a za tu dobu jsem nikdy nic takového neviděl. Bylo to naprosto famózní, vše bylo rudé, naprosto neuvěřitelné,“ řekl astrofotograf Zdeněk Bardon.

Události: Polární záře (zdroj: ČT24)

„Je to poměrně vzácné. Opravdu k tomu dochází jen při velmi velmi extrémních událostech. Je to vlastně kaskáda událostí, ke které musí dojít, abychom my nakonec mohli pozorovat polární záři i tady u nás,“ uvedl David Píša z Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR.

Šance vidět polární záři v Česku bude podle Českého hydrometeorologického ústavu i v dalších dnech. Jev může být podle expertů i silnější než v pátek. Pozorování však může rušit větší oblačnost. 

„Teď až do úterní noci máme nejvyšší varování pro geomagnetickou bouři, a tak i nejvyšší slib pozorovatelnosti polární záře,“ sdělil Suchan. „Nejlepší je najít si tmavé místo a zároveň se dívat směrem k severnímu obzoru,“ doporučil.

Studio ČT24: Astronom Pavel Suchan komentuje polární záři (zdroj: ČT24)

Varování před negativními dopady

NOAA vydal varování před možnými negativními dopady bouře. Fenomén může způsobit problémy například systémům satelitní navigace. Při obdobně silné bouři z roku 2003 zaznamenaly problémy elektrické distribuční sítě a transformátory ve Švédsku a Jižní Africe. 

Také Agentura pro civilní letectví upozornila, že geomagnetické bouře mohou narušit navigační nástroje a vysokofrekvenční rádiové vysílání. Dodala však, že neočekává žádné významné důsledky.

„Většině lidí tady na zemi se ale nic nestane,“ citovala agentura AP vědce z NOAA Roba Steenburgha. Kvůli bouři jsou vidět polární záře i v místech daleko více na jih, než je obvyklé.

„Ani jedna ze slunečních erupcí posledních dní nebyla nijak oslnivá svou rychlostí ani velikostí. Byla to ale tak dlouhá a nepřerušená série erupcí, že se všechny promíchaly a vytvořily první superbouři za více než 20 let,“ řekl AFP profesor vesmírné fyziky na univerzitě v Readingu Mathew Owens. Vysvětlil, že obvykle jsou polární záře viditelné jen v okolí pólů, ale čím jsou bouře silnější, tím blíže k rovníku jsou záře patrné.

Zájemcům o pozorování polárních září doporučuje sledovat takzvané aurorální monitory, na počítači na stránkách www.solarham.com nebo www.spaceweatherlive.com, případně prostřednictvím mobilní aplikace Aurora Alerts.