Výborný se státním srovnávačem cen potravin narazil. Řetězce mu odmítly poskytovat data

Marek Výborný ve Sněmovně

Snaha ministra zemědělství o vznik státního srovnávače potravin ztroskotala

Snaha ministra zemědělství o vznik státního srovnávače cen potravin ztroskotala. Marek Výborný (KDU-ČSL) narazil u obchodů, které mu odmítly dodávat potřebná data. Podle některých ekonomů český spotřebitel o nic nepřišel, podle jiných je však škoda, že podobný srovnávač neexistuje. Aplikace mohla vyvíjet na supermarkety soustavný tlak, který by jim bránil ve zdražování.

Na konci loňského roku přišel ministr Výborný s nápadem zkrotit ceny potravin pomocí aplikace. Inspiraci tehdy našel v Řecku. „Ten efekt se skutečně dostavil, protože cena potravin tam klesla o 18 procent,“ vysvětloval Výborný. Představoval si, že by aplikace ukazovala průměrné týdenní ceny u základních potravin. Nakonec ovšem z velkolepého plánu sešlo.

ČTĚTE TAKÉ: Kontroly potravin ze třetích zemí skončily katastroficky. Na vzestupu je i dovoz z Ruska

„Snažili jsme se o tom přesvědčit hlavně provozovatele řetězců, od kterých jsme potřebovali data. Vstřícnost jsme u nich ale nenašli,“ uvedl ministr. „Dneska každý, kdo si chce porovnat cenu potravin, může jít na několik webů a tam si ceny srovnat. Bylo by to zbytečné vyhazování státních peněz,“ říká o Výborného nápadu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Většina potravin po novém roce zlevňovala, v dubnu ovšem cena některých opět narostla. Meziměsíčně zdražila například vepřová pečeně, a to o tři procenta, stejně tak bílý jogurt. Pšeničná mouka šla nahoru o sedm procent a cena jablek se za jeden měsíc zvedla o devět procent.

Srovnávač zapomíná na kvalitu

„Hlavní účel by to asi mělo, když budou tihle prodejci vědět, že někdo analýzy dělá a soustavně je sleduje. Budou se chovat opatrněji při zvyšování cen,“ míní ekonomka Jana Matesová. Ne všichni ekonomové by však nápad uvítali. „Podobný srovnávač, který by vybízel k tomu ‚kupujte to nejlevnější‘, zapomíná na kvalitu, a to by mohlo mít nezamýšlené dopady. To, že nebude, není podle mě žádná škoda,“ nechal se slyšet ekonom Pavel Peterka.

Kritici státního srovnávače upozorňovali také na to, že by aplikace preferovala především velké supermarkety a prodejny na vesnicích by mohly přijít o zákazníky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na kolik vyjde zájezd na Sardinii? Turisté chválí poměr ceny a výkonu

Tagy: