Čeští hokejisté po Finech udolali i Nory, po obratu z 1:3 vyhráli 6:3

foto Norsko - Česko, utkání skupiny A mistrovství světa v hokeji, 11. května 2024, Praha. Roman Červenka z Česka (třetí zleva) přijímá gratulaci ke druhému gólu od spoluhráčů, zleva Radko Gudas a Ondřej Kaše.

Praha - Čeští hokejisté vyhráli i druhý zápas na mistrovství světa, v utkání základní skupiny A v Praze zdolali po obratu Norsko 6:3. Navázali tak na úvodní vítězství 1:0 po samostatných nájezdech nad Finskem. Dva góly vítězů dal kapitán Roman Červenka, jenž odehrál 200. reprezentační zápas a v historii samostatného českého týmu se tak připojil k Davidu Výbornému (219) a Petru Čáslavovi (201).

Právě Červenka otevřel v sedmé minutě před 17.413 diváky ve vyprodaném hledišti skóre, ale Seveřané hned po 31 sekundách vyrovnali a vypracovali si ještě během první třetiny náskok 3:1. Do přestávky snížil opět Červenka. Ve druhé části vyrovnal Ondřej Beránek, vítězný gól pak dal v 46. minutě Matěj Stránský. V závěru se prosadili ještě Libor Hájek a do prázdné branky Ondřej Palát.

V neděli mají svěřenci kouče Radima Rulíka v zápasovém programu den volna, jejich třetím soupeřem na turnaji bude v pondělí Švýcarsko. I třetí vystoupení domácího mužstva na turnaji začne ve 20:20.

Češi měli v utkání drtivou střeleckou převahu (49:11), ale v úvodním dějství propadali v defenzivě. Jubilant Červenka sice v sedmé minutě vyjel od zadního hrazení před branku, odstavil si soupeře a z otočky vypálil nechytatelně do horního růžku branky, ale Stian Solberg vzápětí vyrovnal. V desáté minutě zakončil svou šanci do boční sítě Dominik Kubalík.

Češi pak hráli přesilovku, Lukáš Sedlák zakončoval z dorážky, gólman Henrik Haukeland ho však vychytal. Norsko vzápětí udeřilo v oslabení po přečíslení dvou hráčů na osamoceného Červenku. V 17. minutě navíc zvýšil už na 3:1 Eirik Östrem Salsten.

Uběhlo ale jen 40 sekund a Sedlák po chybě Norů za vlastní brankou našel v ideální pozici Červenku, jenž ranou bez přípravy snížil. Když chybělo do konce třetiny 59 sekund, musel na trestnou lavici Kempný, ale stav se do přestávky už nezměnil.

Mrázek přes tři inkasované branky z šesti střel, kterým čelil, zůstal mezi tyčkami. A hned zkraje druhé části ho se spoluhráči čekaly horké chvilky. Pěstní výměna názorů před odchodem do kabin totiž znamenala minutovou přesilovku pět na tři pro Norsko. Michael Brandsegg-Nygard z dobré pozice o kousek minul, i proto se stav nezměnil.

V 25. minutě zatápěli soupeři Jakub Flek s Beránkem, Haukeland si poradil. Následovaly dvě klasické početní výhody v krátkém sledu po sobě pro český výběr. V té druhé nebezpečně pálil Ondřej Kaše, ale na vyrovnání si musel Rulíkův tým ještě počkat.

V 36. minutě si ve středním pásmu ukradl pro sebe puk mezi několika Nory Beránek, našlápl k sólové akci a ranou z kruhu na bližší tyčku překvapil Haukelanda. Na začátku 38. minuty byl však vyloučen Radko Gudas a soupeř byl blízko, aby znovu odskočil do vedení - Brandsegg-Nygard zazvonil v přesilovce na horní tyč.

Na úvod třetí části si dvojnásobnou početní výhodu zahráli necelou minutu také Češi, ale bez efektu. V 45. minutě nepříjemně narazil po souboji s protihráčem do hrazení Kubalík, a ačkoliv opustil led až za pomoci spoluhráčů, do hry se později vrátil.

V čase 45:19 šel národní tým podruhé v utkání do vedení. Po pokusu Jakuba Krejčíka se sice kotouč na chvilku ztratil z dohledu, ale z hranice brankoviště dorážející Stránský ho dokázal dostat za Haukelanda.

V 48. minutě nezakončil krásnou individuální akci gólovou tečkou Palát. Uklidnění však přinesl konec 57. minuty, kdy právě Palát našel Hájka, ten se opřel do kotouče a parádně vymetl vzdálenější horní roh branky. Norové to pak ještě zkusili s hrou bez gólmana, ale toho využil k pojistce 54 sekund před koncem Palát.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): "Po vstřeleném gólu jsme maličko ustoupili z toho, co bychom chtěli hrát. Norové toho okamžitě využili, šli do vedení, nám pak pomohla přestávka. Řekli jsme si určité věci a malinko jsme zapracovali na tom, abychom tu hru urovnali. Klíčové bylo, že jsme ve třech proti pěti neinkasovali. Dali jsme pak kontaktní gól na 2:3 a všichni věřili, že máme na to, abychom ten zápas otočili. Mužstvo ukázalo morálku a charakter. Byla to první zatěžkávací zkouška. Určitě jich bude víc. Ale přesně na tohle jsme u nominace nahlíželi, aby hráči byli psychicky odolní. První kritickou situaci jsme zvládli, za to jsem rád. Vstup do šampionátu je důležitý, ale až další zápasy nám ukáží, jak jsme na tom. Je to cesta."

Roman Červenka (kapitán ČR, autor dvou branek ve svém 200. utkání v reprezentaci): "Nemyslel jsem na to do té doby, než jsem to slyšel na rozbruslení. Samozřejmě to bylo speciální a příjemné, zároveň ale kvůli vývoji zápasu nebyl čas nad tím přemýšlet. Nechci tady honit své statistiky, důležitá je výhra. Nevyvíjelo se to dobře a je strašně důležité takový zápas otočit a potvrdit výhru nad Finy. V neděli máme den volna, tak si můžeme trochu odpočinout, oddechnout hlavami a připravit se na Švýcary."

Petr Mrázek (brankář ČR, inkasoval tři branky z prvních čtyř střel): "Těžká první třetina. Na člověka toho moc nejde. Tam jsem kluky moc nepodržel, ale myslím si, že mentálně jsem zůstal v těch momentech silný. Hlavně ve druhé třetině jsme ubránili pět na tři, potom už to bylo v našich rolích. Norové jsou silní před bránou a v rohách, brusliví, takže jsme věděli, že to nebude nic lehkého. Fanoušci nás za stavu 1:3 hnali, podporovali nás a hnali nás za tím, abychom to otočili."

Matěj Stránský (útočník ČR, autor branky na 4:3): "Já bych to rád popsal, ale vůbec nevím, jak to tam spadlo. Šel jsem do brány, trefilo mě to na stehno a puk skončil v bráně. Byl to důležitý gól. Říká se pořád, že máme chodit do brány, a dnes z toho padl gól. Bylo to těžké, jejich gólman (Henrik Haukeland) chytal výborně, hráli obětavě a my byli trošku v křeči v zakončení. Pramenilo to z toho, že jsme byli zbrklí a nedodržovali systém. Zbytečně jsme napadali, když jsme si měli počkat. A chyběla nám trpělivost a z toho byli chyby. Nehráli jsme tak kompaktně jako proti Finům. Musíme do brankoviště chodit víc. Máme ale dost zkušený tým, abychom nezačali panikařit. A druhá a třetí třetina vypadaly razantně lépe. Někdy to tak chodí. Máme na čem pracovat, ukážeme si chyby."

Ondřej Beránek (útočník ČR, autor gólu na 3:3, svého premiérového na MS): "Skočil jsem ze střídačky, Kempes (Michal Kempný) dobře vypíchl puk, viděl jsem, že jsou beci krkolomně v jízdě vzad. Věřil jsem si, že je objedu a zkusím to vystřelit na přední tyč, což vyšlo. Jsem za to strašně rád, zvlášť když jsme vyhráli. Bylo to strašně těžké. Prohrávali jsme 1:3, bušili jsme do toho jak hluchý do vrat, ale týmovou hrou a pokorou jsme se vrátili do zápasu a nakonec vyšli vítězně."

Radko Gudas (obránce ČR): "Měli jsme šance od začátku, začali jsme dobře, jenom jsme párkrát otočili puk a skončilo to u nás v bráně. Vůbec jsme to Mrázovi (Petru Mrázkovi) neudělali jednoduché, ale potom nás tam podržel. Je to super týmové vítězství. Po soustředěném výkonu proti Finsku byl zápas proti Norsku vyhrocenější."

Česko - Norsko 6:3 (2:3, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 7. Červenka (Kundrátek, O. Kaše), 18. Červenka (L. Sedlák, O. Kaše), 36. O. Beránek (Kempný), 46. M. Stránský (Krejčík, Kämpf), 57. Hájek (Palát), 60. Palát (Kämpf, D. Voženílek) - 7. Solberg (P. Thoresen, Zuccarello), 13. N. Steen (Trettenes), 17. E. Ö. Salsten (Solberg, Zuccarello). Rozhodčí: Hronský (SR), MacFarlane (USA) - Heffner (Něm.), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 5:8. Bez využití. V oslabení: 0:1 Diváci: 17.413.

Sestavy:

Česko: Mrázek - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, Červenka - D. Kubalík, Tomášek, Palát - M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek - Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Norsko: Haukeland - Johannesen, Solberg, I. Hansen, Nörstebö, Krogdahl, Kaasastul, Engebraten - Zuccarello, E. Ö. Salsten, P. Thoresen - Olsen, Berg Paulsen, Vikingstad - N. Steen, Vesterheim, Brandsegg-Nygard - H. Ö. Salsten, Rönnild, Trettenes - Martinsen. Trenér: T. Johansson.

Tabulka:

1.Česko211007:35
2.Dánsko110005:13
3.Švýcarsko110005:23
4.Kanada110004:23
5.Finsko100100:11
6.Velká Británie100012:40
7.Rakousko100011:50
8.Norsko200025:110

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 14:00 22°C

Celá předpověď