Kapitán zavelel k obratu, český tým přestřílel nepříjemné Nory

ČTK Sport ČTK, Sport
11. 5. 2024 22:43
Čeští hokejisté otočili svůj druhý zápas na světovém šampionátu v Praze a porazili Nory 6:3. Dvěma góly k triumfu přispěl kapitán Roman Červenka.
Roman Červenka v zápase MS 2024 Česko - Norsko
Roman Červenka v zápase MS 2024 Česko - Norsko | Foto: Milan Kammermayer

Národní tým navázal na úvodní vítězství 1:0 po samostatných nájezdech nad Finskem. Červenka odehrál 200. reprezentační zápas a v historii samostatného českého týmu se tak připojil k Davidu Výbornému (219) a Petru Čáslavovi (201).

Právě Červenka otevřel v sedmé minutě před 17.413 diváky ve vyprodaném hledišti skóre, ale Seveřané hned po 31 sekundách vyrovnali a vypracovali si ještě během první třetiny náskok 3:1.

Do přestávky snížil opět Červenka. Ve druhé části vyrovnal Ondřej Beránek, vítězný gól pak dal v 46. minutě Matěj Stránský, v závěru se prosadili ještě Libor Hájek a do prázdné branky Ondřej Palát.

V neděli mají svěřenci kouče Radima Rulíka v zápasovém programu den volna, jejich třetím soupeřem na turnaji bude v pondělí Švýcarsko. I třetí vystoupení domácího mužstva na turnaji začne ve 20:20.

Češi měli v utkání drtivou střeleckou převahu (49:11), ale v úvodním dějství propadali v defenzivě.

Jubilant Červenka sice v sedmé minutě vyjel od zadního hrazení před branku, odstavil si soupeře a z otočky vypálil nechytatelně do horního růžku branky, ale Stian Solberg vzápětí vyrovnal. V desáté minutě zakončil svou šanci do boční sítě Dominik Kubalík.

Češi pak hráli přesilovku, Lukáš Sedlák zakončoval z dorážky, gólman Henrik Haukeland ho však vychytal. Norsko vzápětí udeřilo v oslabení po přečíslení dvou hráčů na osamoceného Červenku. V 17. minutě navíc zvýšil už na 3:1 Eirik Östrem Salsten.

Uběhlo ale jen 40 sekund a Sedlák po chybě Norů za vlastní brankou našel v ideální pozici Červenku, jenž ranou bez přípravy snížil. Když chybělo do konce třetiny 59 sekund, musel na trestnou lavici Kempný, ale stav se do přestávky už nezměnil.

Mrázek přes tři inkasované branky z šesti střel, kterým čelil, zůstal mezi tyčkami. A hned zkraje druhé části ho se spoluhráči čekaly horké chvilky.

Pěstní výměna názorů před odchodem do kabin totiž znamenala minutovou přesilovku pět na tři pro Norsko. Michael Brandsegg-Nygard z dobré pozice o kousek minul, i proto se stav nezměnil.

V 25. minutě zatápěli soupeři Jakub Flek s Beránkem, Haukeland si poradil.

Následovaly dvě klasické početní výhody v krátkém sledu po sobě pro český výběr. V té druhé nebezpečně pálil Ondřej Kaše, ale na vyrovnání si musel Rulíkův tým ještě počkat.

V 36. minutě si ve středním pásmu ukradl pro sebe puk mezi několika Nory Beránek, našlápl k sólové akci a ranou z kruhu na bližší tyčku překvapil Haukelanda.

Na začátku 38. minuty byl však vyloučen Radko Gudas a soupeř byl blízko, aby znovu odskočil do vedení - Brandsegg-Nygard zazvonil v přesilovce na horní tyč.

Na úvod třetí části si dvojnásobnou početní výhodu zahráli necelou minutu také Češi, ale bez efektu. V 45. minutě nepříjemně narazil po souboji s protihráčem do hrazení Kubalík, a ačkoliv opustil led až za pomoci spoluhráčů, do hry se později vrátil.

V čase 45:19 šel národní tým podruhé v utkání do vedení. Po pokusu Jakuba Krejčíka se sice kotouč na chvilku ztratil z dohledu, ale z hranice brankoviště dorážející Stránský ho dokázal dostat za Haukelanda.

V 48. minutě nezakončil krásnou individuální akci gólovou tečkou Palát. Uklidnění však přinesl konec 57. minuty, kdy právě Palát našel Hájka, ten se opřel do kotouče a parádně vymetl vzdálenější horní roh branky. Norové to pak ještě zkusili s hrou bez gólmana, ale toho využil k pojistce 54 sekund před koncem Palát.

Mistrovství světa v hokeji:

Skupina A (Praha):

Česko - Norsko 6:3 (2:3, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 7. Červenka (Kundrátek, O. Kaše), 18. Červenka (L. Sedlák, O. Kaše), 36. O. Beránek (Kempný), 46. M. Stránský (Krejčík, Kämpf), 57. Hájek (Palát), 60. Palát (Kämpf, D. Voženílek) - 7. Solberg (P. Thoresen, Zuccarello), 13. N. Steen (Trettenes), 17. E. Ö. Salsten (Solberg, Zuccarello). Rozhodčí: Hronský (SR), MacFarlane (USA) - Heffner (Něm.), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 5:8. Bez využití. V oslabení: 0:1 Diváci: 17.413.

Česko: Mrázek - Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček - O. Kaše, L. Sedlák, Červenka - D. Kubalík, Tomášek, Palát - M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek - Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Norsko: Haukeland - Johannesen, Solberg, I. Hansen, Nörstebö, Krogdahl, Kaasastul, Engebraten - Zuccarello, E. Ö. Salsten, P. Thoresen - Olsen, Berg Paulsen, Vikingstad - N. Steen, Vesterheim, Brandsegg-Nygard - H. Ö. Salsten, Rönnild, Trettenes - Martinsen. Trenér: T. Johansson.

 

Právě se děje

Další zprávy