ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

KVÍZ: Fix and flip nebo wholesaling? Vyznáte se ve světě realitních investic?

  • 1
Nemovitosti mohou představovat atraktivní investiční příležitost. Ať už jde o hledání stabilního příjmu z pronájmu nebo o kapitálové zhodnocení. Víte, jaká je jejich výhoda či nevýhoda proti investování například do akcií? Otestujte si své znalosti.

V roce 2023 podle statistik Valuo.cz dosáhl počet prodejů bytů a domů nejnižší úrovně od roku 2015. Tento pokles byl výsledkem kombinace řady faktorů včetně ekonomické nejistoty a růstu úrokových sazeb.

Česká národní banka (ČNB) začíná pozvolna snižovat úrokové sazby, což vede k postupnému zlevňování hypoték. Tento trend může být signálem pro potenciální investory, že začíná být vhodná doba pro vstup na trh. Snižování sazeb totiž zvyšuje dostupnost financování.

KVÍZ: Vyznáte se ve světě realitních investic?

„Po dosažení historických maxim prošly ceny nemovitostí v posledních dvou letech mírnou korekcí. Nyní je tak i s ohledem na pokles hypotečních sazeb vhodná příležitost k jejich koupi, než půjdou ceny zase nahoru,“ říká Lukáš Weigner, partner investiční skupiny Aequitas. Dodává, že stále oblíbenější jsou mezi investory horské projekty.

„Například v krkonošských horských střediscích jsou ale ceny nemovitostí až dvojnásobné ve srovnání s Prahou a obdobné je to s návratností investic. Nejvhodnější příležitost představují oblasti, kde je zaručen dostatek sněhu, nebo lokality s možnostmi celoročního využití,“ dodává Lukáš Weigner.

, pro iDNES.cz