Kdysi terč fanoušků, teď dotírá na Jágra. Fenomén, oslavují Češi Červenku

jzp jzp
12. 5. 2024 0:30
Nebýt jeho gólů, čeští hokejisté by na MS možná neobrátili náročnou partii proti Norsku. Roman Červenka odehrál jubilejní dvoustý zápas za národní mužstvo ve velkém stylu.
Roman Červenka v zápase MS 2024 Česko - Norsko
Roman Červenka v zápase MS 2024 Česko - Norsko | Foto: Milan Kammermayer

Býval častým terčem tuzemských fanoušků, kterým málokdy přišlo, že dělá dost.

Když pak Červenka na MS 2018 jako kapitán nedovedl spoluhráče přes čtvrtfinále a na turnaji zklamal skromným zápisem 0+2, leckdo mu předvídal, že už si za Česko nezahraje.

V reprezentaci následně chyběl tři sezony. Roli sehrály zdravotní problémy včetně nebezpečné plicní embolie nebo covidová pandemie.

Červenka mezitím zestárl na 36 let a nikdo z jeho kritiků nečekal, že by ještě mohl být reprezentačním lídrem.

Ale stalo se. Šikovný forvard prožil comeback na olympiádě v Pekingu a od té doby pravidelně jezdí na mistrovství světa, kde navzdory pokročilému věku hraje lépe než kdykoliv předtím. Letos je na třetím šampionátu v řadě, celkově na svém jedenáctém.

V sobotu večer proti Norsku dvakrát skóroval a nakopl Čechy k obratu na 6:3.

"Víme, proč má na dresu céčko," chválil kapitána brankář Petr Mrázek.

"Vůbec nevypadá jako starý pán," usmál se forvard Matěj Stránský.

Červenka tak skvěle oslavil dvoustý zápas za národní tým. V hledišti pražské O2 areny na něj navíc zhlížely hokejové legendy jako Robert Reichel nebo David Výborný, který je s 219 reprezentačními starty lídrem samostatného Česka, alespoň prozatím.

"Vyrůstal jsem, když tihle kluci vyhrávali medaile. Bylo pro mě velkou motivací si za nároďák vůbec zahrát. Oni byli tím motorem. Že jednou budu mít tolik zápasů, o tom jsem asi ani nesnil," prohlásil 38letý Červenka.

Na aktuálním šampionátu by měl překonat beka Petra Čáslavu s 201 starty. Pak už před ním bude jenom Výborný.

"Nechci tady ale honit nějaké statistiky, všichni jsme tady kvůli něčemu jinému," odkázal Červenka na sen o domácí medaili.

Některé statistiky ale za zmínku stojí. Čistě na MS odehrál český kapitán už 89 zápasů a posbíral 68 bodů (26+42). V historickém pořadí včetně hvězd Československa je osmý před Výborným s Reichlem a na sedmého Jaromíra Jágra (mimochodem i on sledoval sobotní klání přímo na stadionu) ztrácí pouhých sedm bodů.

Legendární osmašedesátku by tak mohl překonat už na aktuálním turnaji. Slušná jízda na útočníka, který podle dřívějších hlasů části fanoušků nepatří do reprezentace. 

"Je to prostě fenomén českého hokeje. Profesionál. Všichni se od něj můžeme strašně moc naučit na ledě i mimo něj," rozplýval se Stránský.

"Dvě stě zápasů v repre, to je prostě neskutečné číslo. Hraje na vrcholu tolik let! A výborně! Klobouk dolů," doplnil.

"Dlouhá kariéra, že?" pousmál se Mrázek. "Je krásné, co všechno dokázal. Doufejme, že těch vítězství a gólů ještě hodně přidá."

Centr Lukáš Sedlák pak o Červenkovi mluvil jako o legendě. "Já bych nepřeháněl," opáčil český kapitán. Jeho dvě stě startů je však výmluvných.

 

Právě se děje

Další zprávy