Červenka po 200. utkání: Nechci tady honit statistiky, důležitá je výhra

foto Norsko - Česko, utkání skupiny A mistrovství světa v hokeji, 11. května 2024, Praha. Zprava Roman Červenka z Česka, Christian Kaasastul z Norska a brankář Henrik Haukeland z Norska.

Praha - Kapitán hokejové reprezentace Roman Červenka odehrál na mistrovství světa v Praze proti Norsku 200. utkání v samostatné české reprezentaci. V součtu s federální érou se stal 20. hráčem, který na tuto metu dosáhl. Jubileum oslavil po obratu z 1:3 na 6:3 výhrou, pod niž se navíc podepsal dvěma góly. V rozhovoru s novináři ale řekl, že ze všeho nejdůležitější byl tříbodový zisk pro tým.

Osmatřicetiletý Červenka je třetím hráčem historie samostatné české reprezentace, jenž milníku dosáhl. Před ním se to podařilo jen útočníkovi Davidovi Výbornému (219) a obránci Petrovi Čáslavovi (201). Celkovým rekordmanem je s 319 duely útočník Jiří Holík.

"Nemyslel jsem na to do té doby, než jsem to slyšel na rozbruslení. Samozřejmě to bylo speciální a příjemné, zároveň ale kvůli vývoji zápasu nebyl čas nad tím přemýšlet," uvedl Červenka, který hraje už na jedenáctém šampionátu.

"Nechci tady honit své statistiky, důležitá je výhra. Nevyvíjelo se to dobře a je strašně důležité takový zápas otočit a potvrdit předchozí výhru nad Finy. V neděli máme den volna, tak si můžeme trochu odpočinout, oddechnout hlavami a připravit se na Švýcary," prohlásil Červenka.

Nijak ale neskrýval, že ho potěšila slova Davida Výborného, jenž odhadoval, že jeho "český rekord" Červenka překoná. "Samozřejmě mě to těší. Vyrůstal jsem, když jeho generace vyhrávala zlaté medaile, a byla pro mě velká motivace si za nároďák vůbec někdy zahrát. Ti kluci pro mě byli důležitým motorem, abych se dostal tam, kde jsem. Že ale jednou budu mít sám tolik zápasů, o tom jsem ani nesnil," řekl Červenka.

Jeden ze spoluhráčů ze současného výběru Lukáš Sedlák ho označil za legendu. "Já bych to nepřeháněl...," pousmál se Červenka. "Spousta kluků mi gratulovala už při rozbruslení. Příjemný moment, ale důležitá je výhra. Čísla to jsou pěkná, ale jsme tady kvůli něčemu jinému. To je jediné, na co se soustředím. Přišlo 17 tisíc lidí, byla skvělá atmosféra. Každé vítězství - a vlastně i samotný moment na ledě před takovým publikem - je úžasné."

Přiznal, že když Norové po jeho úvodním zásahu otočili vývoj na 3:1, nebylo mu úplně dobře po těle. "Bylo to nepříjemné. Ale i takové situace už jsme v minulosti zažili. Důležitý pak byl rychlý gól na 2:3, zůstali jsme díky němu v zápase. O přestávce jsme si řekli, že tenhle zápas prostě vyhrajeme. Jakkoliv, ať už to bude o gól nebo o sedm, je úplně jedno. Počítají se tři body. Ve druhé třetině jsme se začali hýbat, měli jsme spoustu šancí, vyrovnali jsme a další góly jsme si schovali na třetí třetinu," řekl Červenka.

Byl to znovu on, kdo nastartoval další obrat v utkání. "Po první třetině (za stavu 2:3) už jsme byli relativně klidní, ale po tom třetím obdrženém gólu jsme byli takoví skleslí, což by se nám nemělo stávat. Na začátku druhé třetiny jsme ubránili oslabení tři na pět, což byl důležitý moment, pak už to bylo dobré. V první třetině jsme v tom Petra Mrázka nechali. A i když už pak nebyl v takové permanenci, předvedl super zákroky," ocenil Červenka.

Považuje za důležité, že tým ukázal hned zkraje šampionátu charakter. "Není jednoduché takové zápasy otáčet. Zažil jsem jich spoustu, kdy se nám to povedlo, ale také řadu těch, které jsme nezvládli. Byla by škoda po výhře nad silnými Finy si to hned zase nechat vzít. Všichni jsme si uvědomovali důležitost zápasu, nikdo ho nechtěl podcenit," řekl Červenka.

Stínem nejistoty tak nakonec zůstal stav Dominika Kubalíka. Po nárazu do mantinelu ve třetí třetině sice zápas nakonec dohrál, ale je otázkou, s jak velkým sebezapřením. "To musíme nechat na doktory. Tím, že se ale vrátil, tak doufám, že to bude dobré a bude moct normálně pokračovat," věřil Červenka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.06.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 5. června 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď