Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

SESTŘIH: Nervozitu vystřídala euforie z "šestky" v norské síti. Při velké otočce se zaskvěl jubilant Červenka

Druhé vítězství na domácím šampionátu proti severskému soupeři. Vychytanou výhru zapsal i Petr Mrázek, který však proti Norsku zažil krušné chvíle, když inkasoval v první třetině třikrát ze šesti střel. Češi zvítězili 6:3, ale zápas museli otáčet ze stavu 1:3. Na třech bodech do tabulky skupiny A se výrazně podílel jubilant Roman Červenka. Ve dvoustém reprezentačním zápase dvakrát skóroval. Po dni volna bude dalším soupeřem českého týmu Švýcarsko, přímý přenos vysílá ČT sport a ČT sport Plus od 20:20.

Červenka odehrál povedený 200. reprezentační zápas a v historii samostatného českého týmu se tak připojil k Davidu Výbornému (219) a Petru Čáslavovi (201). Opět ukázal, že je hlavním lídrem národního týmu i v 38 letech. 

Spoluhráč Lukáš Sedlák v mixzóně kapitána označil už za legendu. "Zase bych to nepřeháněl. Čísla jsou pěkná, ale jsme tady kvůli něčemu jinému. Zase sedmnáct tisíc lidí, skvělá atmosféra. Každé vítězství a moment před takovým publikem je skvělý," prohlásil Červenka.

Útočník švýcarského Rapperswilu se v první třetině prosadil z otočky a poté přesnou střelou z mezikruží. "Je to lídr. Strašně týmu pomohl a udělal hodně pro to, aby se to utkání zvládlo. Mužstvo ukázalo charakter a morálku, věřilo, že se s tím dá ještě něco udělat, což se nakonec podařilo," ocenil kouč Radim Rulík.

Divoká první třetina

Po souboji poctivých defenziv a skvělých brankářů v pátek se v první třetině následujícího dne děly věci. Norové vytěžili ze šesti střel tři branky, v úvodní části zaskočili domácí výběr a ovládli ji 3:2.

Přitom skóre otevřeli Češi. Prosadil se kapitán Červenka, na druhé straně byla ovšem znát nejistota celé defenzivy v čele s Petrem Mrázkem. "Jsou různé postupy, jak změnit hru. V tuto chvíli jsme dali důvěru Petru Mrázkovi. Neviděli jsme kritickou situaci v gólmanovi, spíš v naší hře," poznamenal Rulík.

Nejdříve Stian Solberg prostřelil blok Dominika Kubalíka, o necelých šest minut později využil zaváhání Davida Špačka a Ondřeje Kašeho v rozehrávce při přesilovce úspěšným blafákem Noah Steen. Desetiminutovku zmaru dokonal střelou na bližší tyč Eirik Salsten. 

Ještě do přestávky se podařilo na stav 2:3 snížit Červenkovi po dobré přihrávce Sedláka do mezikruží. V úvodu druhé třetiny museli Rulíkovi svěřenci přežít přesilovku pět na tři dlouho 59 sekund po vyloučeních Michala Kempného, k němuž se na trestné lavici přidali po potyčce po siréně Radko Gudas a Libor Hájek.

"Po vstřeleném gólu jsme maličko ustoupili z toho, co bychom chtěli hrát. Norové toho okamžitě využili, šli do vedení, nám pak pomohla přestávka. Řekli jsme si určité věci a malinko jsme zapracovali na tom, abychom tu hru urovnali. Klíčové bylo, že jsme ve třech proti pěti neinkasovali. Dali jsme pak kontaktní gól na 2:3 a všichni věřili, že máme na to, abychom ten zápas otočili," řekl Rulík.

Ze dvou přesilovek a tlaku ve druhé dvacetiminutovce gól nepadl. Až poté to na sebe vzal Ondřej Beránek, s energií nabruslil do útočného pásma a střelou z pravého kruhu na přední tyč vyrovnal na 3:3. Bezzubí Norové vyslali na Mrázkovu branku ve druhé dvacetiminutovce pouze jednu střelu a Mats Zuccarello v přesilovce trefil tyčku.

Hokejové pravidlo, kdo nevyužije přesilovku pět na tři, nemůže vyhrát zápas, bylo srovnané na startu třetí části. Také český tým také promarnil dvojnásobnou výhodu trvající 53 sekund. "Přesilovky jsme nevyužili, ale pár dobrých střel tam bylo. Že hráč netrefí do víka, pod břevno, to se prostě stane. Pracujeme na tom, ale nebezpečné střely tam byly," uvedl český kouč.

Ve třetí třetině v jednom ze soubojů u mantinelu spadl Dominika Kubalík a v souboji se soupeřem se mu nepříjemně prohnul kotník. Odkulhal na střídačku. "Nebylo to příjemné, chvíli jsme hráli na tři pravá křídla. Nevěděli jsme, jak na tom Dominik bude, a pak jsem byl rád, že to nebylo tak vážné a že se cítil dobře. V jedné reklamní pauze, že si to půjde vyzkoušet na led a řekl, že je to dobré, a zápas pak dohrál bez nějakých omezení," osvětlil Rulík.

Druhou otočku ve skóre, tentokrát z české strany, dokonal Matěj Stránský příkladným důrazem na brankovišti a doklepávkou za záda Henrika Haukelanda. Skóre ještě dokreslila dělovka Hájka a trefa do prázdné branky při power-play od Ondřeje Paláta. Český tým vyhrál na střely jednoznačně 49:11, z tohoto hlediska bylo jasně znát, kdo byl na ledě pánem.

Česko – Norsko 6:3 (2:3, 1:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 7. Červenka (Kundrátek, O. Kaše), 18. Červenka (L. Sedlák, O. Kaše), 36. O. Beránek (Kempný), 46. M. Stránský (Krejčík, Kämpf), 57. Hájek (Palát), 60. Palát (Kämpf, D. Voženílek) – 7. Solberg (P. Thoresen, Zuccarello), 13. N. Steen (Trettenes), 17. E. Ö. Salsten (Solberg, Zuccarello). Rozhodčí: Hronský (SR), MacFarlane (USA) – Heffner (Něm.), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 5:8. Bez využití. V oslabení: 0:1 Diváci: 17 413.

Sestavy:

Česko: Mrázek – Gudas, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek, Hájek, D. Špaček – O. Kaše, L. Sedlák, Červenka – D. Kubalík, Tomášek, Palát – M. Stránský, Kämpf, D. Voženílek – Flek, Kondelík, O. Beránek. Trenér: Rulík.

Norsko: Haukeland – Johannesen, Solberg, I. Hansen, Nörstebö, Krogdahl, Kaasastul, Engebraten – Zuccarello, E. Ö. Salsten, P. Thoresen – Olsen, Berg Paulsen, Vikingstad – N. Steen, Vesterheim, Brandsegg-Nygard – H. Ö. Salsten, Rönnild, Trettenes – Martinsen. Trenér: T. Johansson.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články