Komodity (5.): Vzestup kakaa se zastavil, ale napětí trvá

Newyorské kakaové futures dosáhly nového rekordního maxima poblíž 12 000 dolarů za tunu, v tomto týdnu se však obchodovaly níž. Rychlý vzestup z prvního čtvrtletí sice zpomalil, ale obavy z chudší sklizně v západní Africe, která je významným dodavatelem ingrediencí potřebných pro výrobu čokolády, přetrvávají.
Nepříznivé počasí, stárnoucí kakaovníky a nemoci plodin v Ghaně a Pobřeží slonoviny způsobily, že ceny kakaa za poslední rok stouply na více než dvojnásobek. Ilustrační foto: Pixabay.com

Nepříznivé počasí, stárnoucí kakaovníky a nemoci plodin v Ghaně a Pobřeží slonoviny způsobily, že ceny kakaa za poslední rok stouply na více než dvojnásobek. Očekává se, že produkce už třetí sezónu po sobě nezvládne uspokojit spotřebu, což může značit dlouhodobý úpadek pěstování kakaa v tomto regionu.

Vše navíc komplikuje značně rozšířená choroba, která ohrožuje kakaovníky zejména v Ghaně, kde už takzvaný CSSV (Cocoa Swollen Shoot Virus – rostlinný patogenní virus, který primárně infikuje kakaovníky. Snižuje výnos kakaa a obvykle během několika let strom zabije, pozn. red.) přenášený vlnatkami způsobil propad sklizně o 15 až 50 procent.

Stromy lze sice chránit vakcínami, ale jejich cena je závratná, zejména pro chudé pěstitele, kteří po letech nízkých cen kakaa a rostoucích nákladů často sotva vyjdou s penězi. Takto ošetřené stromy navíc plodí méně.

Všechny tyto faktory vyhnaly cenu podstatně výš, nejen v současném cyklu, ale i pro příští rok, jak ukazují futures na květen 2025, které se obchodují kolem 8000 USD za tunu. Tržní volatilita, která dosahuje úrovně nevídané od 70. let, navíc tlumí obchodní aktivity a prohlubuje cenové výkyvy.

Autor je hlavní komoditní stratég Saxo Bank
(Redakčně upraveno)

Zavřít reklamu
Sdílet článek
Diskuse 0
Sdílet článek

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB