Neobvyklý vzhled nehtů upozorňuje na zdravotní problémy. Jako varování slouží i změna barvy a tvaru

Fotografie: Depositphotos

Jakékoli abnormality na nehtech byste neměli ignorovat. Pokud je vzhled vašich nehtů jiný než obvykle bez zjevné příčiny, nestyďte se kontaktovat svého lékaře.

Zdravé nehty jsou hladké a mají jednotnou barvu, ovšem s přirozeným procesem stárnutí se mohou objevit některé abnormality, které jsou však s přibývajícím věkem naprosto normální a neškodné. Některé skvrny způsobené zraněním by měly samy odejít s rostoucím nehtem. Jiné změny však mohou být příznakem vážných zdravotních stavů, jež si žádají vaši pozornost, říká doktorka Stacy Sampson.

Jaké změny na nehtech byste neměli ignorovat

Některé zdravotní stavy mohou způsobit změnu na vašich nehtech, která však může snadno zůstat bez povšimnutí. Tyto změny je těžké interpretovat a pouze jiný nehet než obvykle nestačí k diagnostice konkrétního zdravotního problému. Lékař jej vyhodnotí jako informaci společně s dalšími symptomy a fyzickým vyšetřením k určení diagnózy, jak uvádí Alana Biggers.

Mezi abnormality na nehtech, které by neměly zůstat bez povšimnutí, patří:

  • změna barvy (tmavé nebo bílé pruhy či jiné neobvyklé zbarvení bez zjevné příčiny),
  • změna tvaru,
  • změna tloušťky,
  • křehké nehty,
  • dolíčky v nehtech,
  • krvácení kolem nehtu,
  • otok nebo zarudnutí kolem nehtu,
  • bolest,
  • nehet oddělující se od kůže.

Nepříjemné plísně nehtů mají utrum. Hravě si s nimi poradí i česnek a jablečný ocet

Když nehty zmodrají

Nízká hladina nebo nedostatek kyslíku v červených krvinkách mohou být příčinou, proč vaše nehty mají najednou modrou barvu. Jiné důvody ale mohou zahrnovat chronické stavy a nízké teploty. Zdravotní stavy související s plícemi, srdcem, krevními buňkami nebo cévami mohou podle lékaře Darragha O’Carolla zapříčinit modré zbarvení nehtů.

nehty
Fotografie: Freepik

Co znamená černý nebo hnědý pruh na nehtech

Tmavé pruhy na nehtech se nazývají melanonychie. K melanonychii dochází ve chvíli, kdy pigmentové buňky zvané melanocyty ukládají melanin, hnědě zbarvený pigment, do vašeho nehtu, jak informuje Cynthia Cobb. Jak váš nehet roste, může se objevit černý nebo hnědý pruh.

Melanonychie zpravidla sama odezní. Většina benigních melanonychií často nevyžaduje žádnou léčbu, uvádí studie. Pokud je však stav maligní, je potřeba odstranit nádor, což může zahrnovat i amputaci prstu. Rakovinu nehtu je obtížné podchytit v raném stádiu, proto je nezbytné jakékoli abnormality na nehtech včas hlásit lékaři a na nic nečekat. Na ZdravémStravování jsme již psali, co signalizují různá zbarvení nehtů.

Vyrůstala v rodině lékařů, takže se již od raného dětství věnuje všemu, co je spojeno se zdravím. Během své profesn... [Více o autorovi]