Češi, kteří bydlí v domě mají v roce 2024 novou povinnost. Za špatně vyplněné dokumenty dostanou pokutu 400 000 Kč

Stát od letošního roku zdvojnásobil výši pokuty, která může hrozit každému, kdo vlastní nějakou nemovitost.

i Zdroj fotografie: Takmocsekretovanej!/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Náklady na život lidí, kteří bydlí ve vlastním domě, v poslední době výrazně rostou. Kromě zdražování energií, které v minulých 2 letech dostihlo mnohé české domácnosti, od letoška musí platit také zvýšenou daň z nemovitosti. Jak psaly Události247, tento poplatek, který musí Češi uhradit do konce května, narostl v průměru o 80 procent. A k tomu všemu pak lidem od tohoto roku hrozí mimořádně vysoká pokuta, pokud nebudou mít v pořádku všechny patřičné dokumenty týkající se jejich domu.

Kdo žije v domě, musí mít jeho dokumentaci

Jak již v minulosti informovaly Události247, od letošního roku nastaly určité změny ve stavebním zákoně. Mezi ty zásadní, které ovlivní spousty Čechů, patří zvýšení jedné z pokut, kterou mohou pracovníci stavebního úřadu Čechům udělit. Hrozí všem lidem, kteří nebudou mít projektovou dokumentaci odpovídající aktuálnímu stavu jejich nemovitosti, píše web Deník.

Češi, kteří bydlí v domě letos riskují pokutu skoro půl milionu Kč. Je to vážné, týká se to spousty lidí

Sankce, jež za tento prohřešek hrozí, přitom nejsou vůbec nízké. Za chybějící či špatné dokumenty mohou Češi žijící v domě dostat pokutu až 400 tisíc korun. Jde tak o 100procentní navýšení, neboť ještě loni hrozila maximální sankce 200 tisíc korun, připomíná web CNN Prima News. Pakliže tedy lidé tento nedostatek u svého obydlí zjistí, měli by to urychleně napravit.

Dokumenty chybí spoustě lidem

Jak pro web Seznam Zprávy řekl stavební inspektor Petr Vencl, chybějící dokumentace je častý problém například u zrekonstruovaných domů. Lidé si přistaví podkroví či na domě provedou jiné stavební úpravy, změny už pak ale neohlásí stavebnímu úřadu a nezanesou je do příslušné dokumentace.

iZdroj fotografie: Petr1888 / Creative Commons / CC-BY-SA
Projektová dokumentace často chybí u starých či zrekonstruovaných domů

Narazit na tento nešvar mohou pak také lidé kupující starší nemovitost. Důkazem toho je i příběh muže ze Zlína, o němž píše web CNN Prima News. Ten si ve městě před několika lety koupil byt. Dům, v němž se bytová jednotka nachází, však nemá žádnou projektovou dokumentaci, a přestože se ji snažil dohledat, dosud se mu to nepodařilo. Nejspíše mu tedy nezbyde, než si patřičné dokumenty obstarat znovu, například pomocí pasportu stavby, což je zjednodušená dokumentace aktuálního stavu domu.

Co si o nové výši pokuty myslíte vy? Dejte nám vědět do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články