Velká skupina Čechů má nárok na potraviny zadarmo. Rozdávají se ve velkém, lidé jsou u vytržení

Přibývá Čechů, kteří si ze svých nízkých příjmů nejsou schopni zaplatit ani základní potřeby jako je třeba jídlo. Mají tak nárok na potravinovou pomoc zdarma.

i Zdroj fotografie: Silar/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Potraviny sice v poslední době v Česku zlevňují, jak psaly Události247. Podle serveru Hospodářské noviny se zvyšuje i kupní síla Čechů, což značí, že si lidé za své výplaty či důchodu koupí více zboží, než v dřívějších letech. I tak jsou ale pro mnohé Čechy ceny jídla velmi vysoko. Někteří z nich tak mají nárok na potraviny zdarma.

Nárok na bezplatné potraviny má mnoho Čechů

Ekonomická krize v poslední době zasáhla mnoho Čechů, z nichž mnozí už nemají ani na zaplacení základních potřeb. Jak píše web Novinky, v poslední době lze pozorovat vzrůstající zájem o pomocné balíčky. Ty obsahují nejen trvanlivé potraviny, ale i hygienické potřeby. Potřebným lidem je pak rozdávají různé neziskové organizace či pracovníci obcí.

iZdroj fotografie: Policie ČR
Mnozí Češi nemají dostatek peněz ani na nákup základních surovin

Na potraviny zdarma má nárok spousta Čechů. Jednoduše všichni, kteří jsou v nouzi. Jak píše web Český rozhlas, může se jednat o seniory, samoživitelky či třeba nízkopříjmové rodiny, jež se dostaly do tísnivé finanční situace. Jedním z těch, kteří potravinovou pomoc využívají je i 69letý důchodce Miroslav Horák, o němž píše web Novinky. Muž žijící v Teplicích podle svých slov pobírá důchod 8 tisíc korun, z čehož 5 tisíc ho stojí bydlení. Ze zbylých peněz už si sotva koupí zbylé nezbytnosti a na jídlo mu tak příliš nezbývá.

Češi jsou štědří

Potravinové banky získávají suroviny z různých zdrojů. Mnohé potraviny pochází přímo z obchodních řetězců, jiné třeba z veřejných sbírek. V Česku tradičně probíhají velké potravinové sbírky dvakrát ročně, na jaře a na podzim. A zdá se, že Češi jsou v tomto ohledu skutečně štědří.

Všechny tyhle potraviny náhle brutálně zlevňují. Rychle je běžte nakoupit, dokud je čas. Brzy je zase napálí za astronomické ceny

Například při loňské podzimní sbírce se po celém Česku vybralo rekordních 624 zboží, z čehož 562 tun tvořily potraviny, uvádí server iDnes. Letošní jarní kolo sbírky pak sice tato čísla nepřekonalo, výrazně ale převýšilo loňský jarní výsledek. Podle serveru Forbes se vybralo celkem 467 tun zboží, z toho 417 tun potravin.

Přispěli jste někdy do potravinové sbírky? Napište nám do komínářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články