V Praze se konají tři velké akce, dohlížejí stovky policistů. Je to mimořádná výzva, míní primátor Svoboda

Události: Opatření v Praze (zdroj: ČT24)

V Praze se v sobotu konají hned tři velké akce – druhý den hokejového mistrovství, fotbalové derby Sparty se Slavií a koncert kapely Rammstein. Všechny události pro metropoli znamenají zvýšený nápor lidí a také preventivní bezpečnostní opatření. Ta jsou posílená v okolí sportovních hal nebo významných dopravních uzlů.

Policisté se připravovali také na dlouho očekávané derby Sparty a Slavie na Letné. „Bude na něj dohlížet několik stovek policistů, ať už z pořádkové, kriminální, či dopravní policie. Dění ve městě a chování fanoušků budou sledovat také členové antikonfliktního týmu, příslušníci speciální a krajské pořádkové jednotky i policisté na koních,“ informoval redaktor ČT Filip Šusta. Podle mluvčího pražské policie Jana Daňka je do ulic nasazeno sedm set příslušníků těchto složek, přičemž tři stovky z nich jsou těžkooděnci.

Policisté během dne monitorují také pohyb fanoušků obou celků na území metropole. Doprovodili i oznámený pochod slávistických fanoušků ze Staroměstského náměstí na Letnou. Podle mluvčího Jana Rybanského nemuseli zasahovat, pochod se obešel bez narušení veřejného pořádku.

Zadrželi ale jednoho příznivce Sparty, který opodál průvodu hajloval. Podle Rybanského policisté muže předvedli na služebnu a je podezřelý z trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka.

Očekávají se také dopravní komplikace, které koriguje dopravní policie. Kromě hokeje je rovněž v Praze v Letňanech koncert německé kapely Rammstein, kam má dorazit až sedmdesát tisíc fanoušků.

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS) o bezpečnostních opatřeních (zdroj: ČT24)

„Je to mimořádná výzva, kumulace několika akcí, které k sobě přitáhnou velké množství diváků, velké množství lidí a ta komplikace bezpečnosti určitě bude,“ uvedl v sobotu primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS). Zmínil, že Praha je bezpečné město, ale svět je nyní méně bezpečný.

„Proto se musíme na možné komplikace připravovat. Oblasti, kde se budou vyskytovat, ať je to fotbalový stadion, nebo oblast v Letňanech, musí mít svůj bezpečnostní perimetr, který bude uzavřen tak, aby tam mohli jen místní obyvatelé, aby bylo zabráněno přístupu dalších aut z jiných částí Prahy,“ podotkl Svoboda s tím, že se rovněž budou řešit i následky akcí, jako například úklid nepořádku.

Zmínil, že tyto akce stojí relativně velké peníze, ale je potřeba dokázat, že i v současné složitější době se lidé mohou normálně bavit. „Že se dokážeme jako Pražané sejít a takzvaně fandit, a to je důležité pro vlastní vnímání toho, jak se v Praze žije,“ uvedl. Dodal, že na bezpečnostní radě za účasti policie, hasičů i krizového štábu podrobně řešili bezpečnostní opatření k ochraně měkkých cílů, z bezpečnostních důvodů je však nechtěl dále specifikovat.

Mistrovství světa v ledním hokeji se zúčastní šestnáct týmů. Český výběr odehraje všechna svá utkání v Praze, v sobotu se střetne s Norskem. Pořadatelé i policisté vyzvali fanoušky, aby co nejvíce využívali městskou hromadnou dopravu a záchytná parkoviště, nejezdili ke stadionům auty a dorazili s dostatečným předstihem tak, aby stihli včas projít bezpečnostními kontrolami.