Hokejový šampionát jako finanční vzpruha. Fanoušci by mohli utratit kolem dvou miliard

Události: Na šampionát míří tisíce fanoušků (zdroj: ČT24)

Mistrovství světa v ledním hokeji přitáhlo do Prahy a Ostravy tisíce návštěvníků. Kromě hal zaplnili také fanzóny a hospody. Už na začátku května hlásily hotely v hlavním městě naplněnost kapacit téměř devadesát procent, v Ostravě pětasedmdesát procent. Čeká se, že tuzemští i zahraniční fanoušci utratí během šampionátu za různé služby a zboží kolem dvou miliard korun.

„Všeobecně se dá říct, že význam takovýchto událostí je hodně důležitý pro cestovní ruch v České republice,“ prohlásil ředitel agentury CzechTourism František Reismüller. Dodal, že očekávají podobné počty návštěvníků jako na hokejovém šampionátu v roce 2015, tedy kolem tři čtvrtě milionu.

„Tuzemský svaz ledního hokeje očekává, že fanoušci za služby, stravování a nebo ubytování utratí během hokejového šampionátu přibližně dvě miliardy korun,“ uvedl redaktor ČT Josef Kvasnička.

Do Prahy dorazili fanoušci například z Finska nebo Švýcarska, do Ostravy hojně přijížděli Slováci, ale čekají se i Poláci nebo Švédové. Na zahraniční návštěvníky se připravují i místní hospody.

Větší tržby čekají i hoteliéři. „My to vnímáme i hlavně jako událost marketingovou, protože o České republice se bude hovořit ve světě,“ zmínil prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. „Pro nás je to určitě signál, že se skutečně vracíme do těch kolejí, na které jsme byli zvyklí v době před rokem 2020, a i ta čísla už tomu momentálně odpovídají,“ dodal.

Na mistrovství se snaží vydělat i prodejci potravin a alkoholu, ale také sázkové kanceláře. Už vloni při hokejovém mistrovství lidé prosázeli více než dvě miliardy korun. Nehrálo se přitom v Česku a národní tým nehrál o medaile.

Zajištění bezpečnosti

Před začátkem utkání v Praze arénu prohlížely desítky policistů. Pomáhali jim třeba i psi cvičení na vyhledávání výbušnin. „Veškeré prohlídky jsou dělány důkladně s ohledem na skutečnost, že mistrovství světa v ledním hokeji je jeden z nejvýznamnějších měkkých cílů,“ prohlásil náměstek ředitele pyrotechnické služby policejního prezidia Jiří Frei. Nasazené jsou i speciální vozy s kamerovou technikou.

Policisté kontrolují i auta, řidiči musí otevírat kufry a nákladové prostory. Podobné prohlídky se budou v Praze i Ostravě dělat každý den šampionátu.

Události: Bezpečnost na MS v hokeji (zdroj: ČT24)

Policisté v Praze za první den hokejového šampionátu také evidují asi dvě stě případů falešných nebo několikrát přeprodaných lístků. Škodu odhadují na 400 tisíc korun. Padělané vstupenky hlásili také fanoušci v Ostravě. I proto jsou u hal specialisté na kyberkriminalitu.

V historii samostatného Česka je tuzemsko pořadatelem mistrovství světa v hokeji už potřetí. Skupina A, kde jsou i čeští hráči, soupeří v Praze, skupina B v Ostravě. V základní části se odehraje 56 zápasů.