12. května 2024 07:00
Adam Vala

Jde na Měsíci pěstovat jídlo? Velký experiment skončil zajímavým úspěchem

Pokud bude chtít lidstvo odstartovat na Mars z naší přirozené družice, jídlo si patrně zajistí.

Už na základní škole se učí, že rostliny potřebují několik podstatných složek k tomu, aby mohly růst a případně i plodit. Patří k nim kyslík, sluneční záření, vhodné rozmezí teplot či vláha. Nikde se ale nemluví o zemské gravitaci, která by mohla – ale také nemusela – být klíčová pro pěstování rostlin mimo naší planetu. S přihlédnutím k tomu, jaké má lidstvo plány do budoucna, se proto vliv gravitace i podmínek, které nejsou na Zemi běžné, testoval v souvislosti s pěstováním rostlin na Měsíci, a výsledky zveřejněné v odborném časopisu Microgravity Science and Technology vás možná překvapí.

Čtyři semena

Výzkum probíhal v návaznosti na misi čínské sondy Čchang-e 4, která měla za cíl dosáhnout prvního měkkého přistání na odvrácené straně Měsíce. Na cestě k naší přirozené družici ale byla vybavena i čtyřmi semínky bavlny, na kterých chtěli biologové otestovat, jak se jim bude dařit růst za extrémních teplotních podmínek a ve snížené gravitaci. Je nutné vysvětlit, že smyslem experimentu nebylo zjistit, zda by bylo možné bavlnu či jiné rostliny pěstovat v měsíční půdě, ale jen otestovat ony podmínky pro budoucí pěstování jídla na měsíční základně.

Mohlo by vás zajímat: Katastrofální mise na Mars. Místo nálezu života jsme stvořili kráter viditelný z oběžné dráhy

Aby bylo možné porovnat přímo chování v odlišně silných gravitacích, souběžně se semínky na Měsíci zasadili semena také vědci z univerzity v Čchung-čchingu do speciálně vytvořeného boxu. Ten kromě gravitace simuloval podmínky na Měsíci, tedy teplotu, vlhkost i tlak vzduchu. A k překvapení biologů se semenům na Měsíci dařilo dobře. Přesněji bychom měli říct semenu, protože ze čtyř vyklíčilo jen jedno, vědci ovšem přišli na to, že snížená gravitace urychluje jeho růst. Budoucí zemědělci na Měsíci si však budou muset dávat pozor na teplotu.

Velkým rizikem jsou dlouhé noci, při kterých na dobu 18 pozemských dní klesla teplota v pěstitelském boxu na -52 stupňů Celsia. „Fascinující bylo, že když se vrátily sluneční paprsky, výhonek bavlníku byl stále zelený, zatímco ten na Zemi takové teploty nepřežil,“ uvedl vedoucí studie Keng-Sin Sie. Bohužel ale lunárnímu boxu došel kyslík, takže se růst zastavil a výhonek za několik dalších dní uhynul. Nic to ovšem nemění na tom, že se experiment vydařil, dal biologům i astronomům důležitá data a hlavně naději, že pěstování vlastního jídla nebude při snaze alespoň dočasně osídlit Měsíc žádnou velkou překážkou.

Zdroj: Microgravity Science and Technology, Acta Astronautica

Video, které jste mohli minout: Unikátní operace ve vesmíru: Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom