Za prázdné PET lahve se nově budou rozdávat velké peníze. Kdo je má doma, neměl by je vyhazovat

K zálohovaným skleněným lahvím se brzy přidají i další nápojové obaly. Lidé na jejich vrácení vydělají nemalé peníze.

i Zdroj fotografie: Leonard Kisuu/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

PET lahve jsou součástí běžného života většiny Čechů. Leté si v nich kupují nejrůznější nápoje, od minerálních vod přes džusy a limonády až po mléko. Již brzy ale nastane v této oblasti zásadní změna. Plastové lahve totiž budou zálohované. Lidé tak za jejich vrácení dostanou zpět část svých peněz, které za ně při nákupu daného nápoje zaplatili.

Zálohované PET lahve v Česku budou už brzy

Jak již dříve informovaly Události247, novinka by v Česku měla začít platit od příštího roku. Jedná se o součást novely zákona o obalech, kterou připravilo Ministerstvo životního prostředí, jak uvádí web Podnikatel. Zálohované navíc nebudou pouze PET lahve. Stejná povinnost se bude vztahovat také na plechovky. Pro oba druhy obalů však platí, že nebudou moci být sešlápnuté či jinak poškozené a měly by na sobě mít zachovanou etiketu.

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Plastové obaly by měly být v Česku zanedlouho zálohované

Zálohované by podle zákona měly být všechny plechovky a PET lahve o objemu 0,1 až 3 litry. Výjimkou budou nápoje o objemu alkoholu nad 15 promile a také mléko či mléčné výrobky. Možnost vrátit je pak bude nabízet každý obchod rozlohou větší než 50 metrů čtverečních, dodává web Podnikatel. A kolik za vrácení těchto obalů lidé dostanou? Podle dřívějších informací by se mělo jednat o částky okolo 4 až 5 korun za kus, jak na konci loňského roku psal web Seznam Zprávy. Lidé, kteří mají PET lahve doma, by je tak rozhodně neměli vyhazovat.

Někteří obchodníci již za PET lahve zákazníky odměňují

Už více než rok obdobu zálohování testují některé české supermarkety. Události247 v minulosti psaly například o Lidlu. Na vybraných pobočkách je možné za vrácené PET lahve získat slevové kupony na nákup dalších nápojů. Slevu však zákazníci mohou uplatnit pouze na vybrané zboží.

Konec vyhazování PET lahví. Obchodníci lidem na oplátku dají slevy na potraviny

A obdobný systém funguje také v Kauflandu. Jak píše server Peníze, ve některých prodejnách tohoto supermarketu mohou zákazníci odevzdat jak nesešlápnuté a nepoškozené PET lahve, tak plechovky. I zde však zatím lidé za vrácené obaly nedostanou peníze, ale pouze slevu na další nákup.

Souhlasíte s návrhem zavedení zálohování PET lahví a plechovek? Napište nám svůj názor do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články