Zjistilo se, o kolik stát českým seniorům zvýší důchod. Lidé jsou překvapeni

Ministerstvo práce přišlo s prvními odhady, o kolik se od příštího roku českým penzistům navýší jejich průměrný důchod.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Ačkoli letošní rok ještě ani nedosáhl své poloviny, už nyní lze odhadnout, o kolik se českým důchodcům od ledna příštího roku zvedne jejich penze. Každý rok v lednu totiž dochází k takzvané valorizaci důchodů. Díky ní se penze každoročně o něco navýší, což má seniorům vyrovnat celkové zdražování a inflaci.

Pravidla valorizace se od letošního roku změnily

Jak již dříve informovaly Události247, součástí loňských změn v důchodovém systému, jež vláda prosadila, byla i změna valorizačního mechanismu. Zatímco dříve se penze každý rok v lednu navyšovaly o meziroční inflaci a polovinu růstu reálných mezd, od loňského ledna důchody rostou o meziroční inflaci a třetinu růstu reálných mezd.

Tohle udělala vláda českým důchodcům. Senioři se bouří, to snad není pravda

To zapříčinilo, že důchod Čechům roste pomaleji. Letos v lednu se jim například penze zvýšily v průměru pouze o 360 korun, jak psaly Události247. Průměrně tak důchod přesáhl hranici 20 tisíc korun, konkrétně činil 20 600 korun měsíčně. A příští rok to nejspíš nebude o moc lepší. Podle odhadů ministerstva práce by měl průměrný nárůst představovat 433 korun, píše web Novinky. To je sice o 73 korun víc než letos v lednu, pro některé seniory to však nejspíš nebude dostatečné a mnozí jsou z této částky překvapeni, neboť čekali vyšší.

Průměrný důchod stoupne nad 21 tisíc korun

Odborníci při odhadování navýšení vycházeli z indexu nákladů na život, jež důchodci budou mít v období od loňského července do letošního června. V tomto hodnocení se míra růstu cen pohybovala okolo 2,1 procenta, píše server TN. A o tuto hodnotu by tak měly vzrůst i penze Čechů. Průměrný důchod by tak měl být 21 057 korun.

iZdroj fotografie: Policie ČR
Mnozí senioři by si přáli větší růst důchodů

O přesné částce však není zatím stoprocentně jasno. Jak uvádí server ČT24, konkrétnější údaje by měly být známé v průběhu léta. K tomu, aby se částka výrazně změnila, by však muselo dojít k razantnímu zvýšení cen, což odborníci aktuálně nepředpokládají.

Bylo by podle vás navýšení penzí o 433 korun dostatečné? Dejte nám vědět, co si o věci myslíte

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články