Fialova vláda podporuje EU takřka bezvýhradně, hřímá Okamura

politika

Zákaz amalgámových plomb, které v rámci celého chrupu hradí pojišťovny, se blíží. Řada odborníků však varuje, že to může mít negativní dopad na např. dostupnost zubní péče.

Fialova vláda podporuje EU takřka bezvýhradně, hřímá Okamura
Tomio Okamura, předseda SPD
12. května 2024 - 06:30

„Další debilní byrokratické nařízení z EU, které prodraží návštěvu u zubaře. Za nové zuby si připlatíme, mnozí zubní technici skončí. Na vině je nařízení EU. Zubní techniky ohrožuje nová legislativa. U každé zubní náhrady by teď měli plnit stejné povinnosti jako sérioví výrobci zdravotnických prostředků: podrobně popsat a evidovat použité materiály i výrobní postupy. Stojí to čas i peníze a většina z nich to nezvládá. Přitom jim hrozí pokuta až půl milionu korun. Někteří technici chtějí zdražit, jiní skončit s praxí. Obojí pocítí pacienti. V době, kdy řada lidí nemá na návštěvu zubaře peníze, je to úplně šílené!" napsal šéf SPD Tomio Okamura s tím, že hnutí SPD odmítá šikanu Bruselu a je toho názoru, že "debilní" směrnice a nařízení by náš stát neměl respektovat.

Fialova vláda podle něj slibovala, jak bude bojovat proti byrokracii, a přitom Evropskou unii takřka bezvýhradně podporuje.



Obdobný názor má i viceprezidentka Komory zubních techniků Deana Hejnová.

„Stát nás šikanuje. Mnohé zubní laboratoře jsou v ohrožení,“ uvedla Hejnová s tím, že kvůli tvrdým požadavkům na vedení dokumentace hrozí, že laboratoře zdraží anebo skončí. Nejčastěji prý ty malé, kde starší technici vyrábějí podle otisků na účet pojišťoven snímací náhrady, takzvané klapačky.

Psali jsme:

„Někteří starší kolegové říkají, že až se jim ohlásí kontrola z lékového ústavu, praxi raději zavřou, než by řešili složitou dokumentaci a platili pokuty. Na rozdíl od lékařů má většina zubních techniků minimální marži,“ dodala Hejnová.

(nov, prvnizpravy, repro: cnn prima)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?