Řešme nejprve propadnuté hlasy milionu voličů, říká Vondráček

politika

Řešme nejprve propadnuté hlasy 1 100 000 voličů, které se nepromítly do složení Sněmovny, a až poté se zabývejme otázkou nekomfortu výkonu volebního práva u cca 100 000 voličů v zahraničí, říká předseda Svobodných Vondráček.

Řešme nejprve propadnuté hlasy milionu voličů, říká Vondráček
Libor Vondráček (Svobodní)
12. května 2024 - 06:55

Zavedení možnosti korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí je ve Sněmovně před závěrečným schvalováním, mohlo by se uskutečnit ještě tento měsíc.

S korespondenční volbou mají problémy opoziční parlamentní strany ANO a SPD, nespokojenost vyjadřují hlasitě také strany PRO a Svobodní. Podle nich je korespondenční volba účelová a nezaručuje dodržení ústavní zásady o rovnosti, přímosti a tajnosti hlasování. Ve Sněmovně také opoziční poslanci varovali před rozšířením možností manipulace s hlasy a před snížením důvěry veřejnosti ve volby.

K věci se vyjádřil právník a předseda Svobodných Libor Vondráček, podle kterého by se měla nejprve řešit otázka rovného započtení hlasů voličů v tuzemsku před obsazením křesel v Poslanecké sněmovně.



„Řešme nejprve propadnuté hlasy 1 100 000 voličů, které se nepromítly do složení Sněmovny, a až poté se zabývejme otázkou nekomfortu výkonu volebního práva u cca 100 000 voličů v zahraničí.

"Vše, co potřebujeme z hlediska Ústavy znát ke korespondenční volbě, najdeme v článku 18,”
řekl jsem na semináři JUDr. Kovářové o korespondenční volbě v Senátu.

Spolu s tím jsem dodal, že zavedení korespondenční volby je sice odpovědí na ústavní požadavek rovnosti dostupnosti výkonu aktivního práva v zahraničí, ale zároveň je příčinou narušení požadavku tajnosti, přímosti, ale i rovnosti dostupnosti výkonu aktivního práva pro více než 8 milionů voličů v tuzemsku.

Má-li někdo upřímný zájem zabývat se v době aktuálních politických problémů právě otázkou rovnosti volebního práva, měl by podle mého soudu nejprve řešit otázku rovného započtení hlasů voličů v tuzemsku před obsazením křesel v Poslanecké sněmovně, a až poté řešit otázku, která se týká desetiny voličů v cizině.

Psali jsme:

Pokud by někdo dnes řešil obě tyto otázky a právě v tomto poradí, vyhnul by se podezření, že jde z jeho strany o zištnou a účelovou snahu,” okomentoval snahu vládních stran prosadit nově korespondenční volbu na svém facebooku Libor Vondráček.

(hýbl, prvnizpravy.cz, foto: arch.)


Anketa

Kdo podle vašeho názoru tříští a radikalizuje naši společnost?