Dvojnásobný mistr světa dluží čtvrt miliardy. Přes 25 milionů mu svěřil i kapitán hokejové reprezentace Červenka

Býval českým hrdinou, s hokejkou v ruce dokázal fantastické věci. Ale v podnikání to byl jiný příběh. Hodně smutný. A doplatil na něj i kapitán nároďáku Roman Červenka.

i Zdroj fotografie: HC Dynamo Pardubice
                   

Dvě zlaté medaile z mistrovství světa a jedna z extraligy mu nestačily. Zlato ho lákalo i mimo ledovou plochu. Jenže byznys s drahým kovem mu nevyšel. Bývalý reprezentační obránce Michal Sýkora, který působil také v NHL či ve Spartě dluží přes 250 milionů korun. Do jeho aktivit investoval také kapitán hokejové reprezentace na domácím MS Roman Červenka. Dle Blesku má jít o 25,7 milionu korun.

Sýkora dluží i Vaclíkovi

Bývalý vynikající obránce, který za mořem odehrál za San Jose, Chicago, Tampu Bay nebo Philadelphii 267 zápasů, po kariéře nalákal na vidinu snadného výdělku na obchodech se zlatem spoustu kamarádů i jejich blízkých. Sýkora se ale netrefil do všech obchodních partnerů, u jednoho z nich přišel dokonce o 100 milionů korun. Problémy narůstaly, až přišel krach. Mezi poškozenými jsou kromě Červenky také Vladimír Růžička, Robert Kousal nebo fotbalisté David Lafata a Tomáš Vaclík, o jehož nepříjemném zážitku s vyhrožujícími fanoušky jsme na SportechŽivě také psali.

Vrchní soud v Praze, který případ řeší, na jednom z posledních líčení zamítl jeho odvolání proti povinnosti zaplatit 5,5 milionu korun. Tuhle částku si měl na svůj účet poslat padesátiletý Sýkora s vědomím, že jeho firma MPM Invest krachuje. Světový šampion z let 1996 a 2000 se na poslední jednání nedostavil.

Hrozí mu 10 let

To ale není největší problém rodáka z Pardubic. Pokud ho soud v hlavním případu shledá vinným, tak může jít do vězení až na 10 let za majetkovou trestnou činnost. Z dluhů se chtěl Sýkora vymanit tzv. oddlužením. Soud ho však zamítl. Prý mělo jít o Sýkorův „nepoctivý záměr“. Statný bek se nechal zaměstnat na pozici IT analytika s měsíčním platem 24 770 Kč.

Téměř celá fotbalová reprezentace se strachuje o desítky milionů. Mezi poškozenými jsou i Berger, Baroš a Coufal

„Že si dlužník s těmito zkušenostmi trhu práce obstará zaměstnání, které se ani nepřibližuje průměrné mzdě, lze jako životní volbu jistě akceptovat. Nikoli však v situaci, kdy je na něm, aby přesvědčil své věřitele, že jeho snaha dostát v maximální možné míře svým závazkům je míněna skutečně upřímně, poctivě a se vší vážností,“ zaznělo dle Blesku také od soudce.

Jak se Sýkora hájil? „Plně rozumím, že jsem zklamal své věřitele a ztratil jejich důvěru. Bohužel je to právě skutečnost, že za dobu mého působení se společnosti dostaly do insolvence a v důsledku toho jsem se do insolvence dostal též já sám, která nyní zásadně limituje mé možnosti na trhu práce,“ říká Sýkora.

Vložili jste někdy peníze do nesprávných rukou? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
69 lidí právě čte
Autor článku

Radek Bardouzl

Zobrazit další články