Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly

12.05.2024 8:23 | Monitoring

Mezinárodní písňovou soutěž Eurovize (Eurovision Song Contest) pro rok 2024 vyhrálo Švýcarsko, které reprezentoval nebinární raper Nemo. Soutěž proslulá svým posouváním hranic v mezilidských vztazích se opět ukázala být na čele pokroku. Eurovizi zastínily palestinské protesty proti zařazení Izraele do soutěže, účastnila se jich také Greta Thunbergová.

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar, Ukrajina třetí. Protesty proti Izraelce neustávaly
Foto: X
Popisek: Švýcarský nebinární raper Nemo zvítězil v Eurovizi 2024

Švýcarsko zvítězilo v 68. ročníku písňové soutěže Eurovize a ukončilo tak napínavou a místy bouřlivou soutěž, kterou zastínil spor o zařazení Izraele a diskvalifikace nizozemského soutěžícího jen několik hodin před začátkem velkého finále.

Švýcarský zpěvák Nemo, který se označuje za nebinárního, svým nadšeným vystoupením s písní The Code převálcoval všechny ostatní. „Strašně moc děkuji,“ řekl 24letý Nemo po vyhlášení výsledků. „Doufám, že tahle soutěž dostojí svého slibu a bude se i dál zasazovat o mír a důstojnost pro každého člověka,“ dodal vítěz. Nemo za úspěch pro svoji zemi získal ocenění v podobě skleněného mikrofonu, uvedla CNN.

„Řeknu jen, že současná doba se zapíše do dějin jako doba duševně nemocných. Ale to je jen můj názor,“ ozývá se na sociální síti X kritika směrem k vítězi, zatímco z komunity hnutí LGBT+ se Nemovi dostává velké podpory.

 

 

Jinak měl letošní ročník dost dramatický průběh, dokonce se uvažovalo o vyřazení jednoho ze soutěžících států. Přímo mezi soutěžícími se podepisoval dopis pro vyloučení Izraele, srovnávající jeho protiteroristickou operaci v Gaze s ruským útokem na Ukrajinu.

Evropská vysílací unie (EBU) v březnu povolila Izraeli soutěžit poté, co změnil některé části textu balady Hurricane, původně nazvané Říjnový déšť. Tato narážka na loňský teroristický útok ze 7. října byla označena za nedovolené politické prohlášení.

Otázka, zda má být Izraeli dovoleno soutěžit, když je zapojen do vojenského konfliktu v Gaze (který je reakcí právě na říjnový terorismus), však i nadále dominovala a během připrav soutěže Eurovize ve švédském Malmö. Propalestinští aktivisté neúspěšně vyzývali zúčastněné umělce, aby se připojili k jejich bojkotu.

Na velké sobotní demonstraci v centru Malmö pak několik tisíc protestujících s palestinskými vlajkami hlásalo svůj názor, že Izraeli nemělo být vůbec dovoleno soutěžit, a jako precedent uváděli vyloučení Ruska od roku 2022.

Někteří protestující se později přesunuli k místu konání koncertu jižně od centra města a na fanoušky vstupující do arény pokřikovali „Hanba vám". Policie zadržela asi 30 lidí. I uvnitř arény se místy ozývalo bučení.

Ve švédském Malmö před arénou, v níž se koná hudební soutěž, protestovala také klimatická aktivistka Greta Thunbergová. Připojila se k pochodu tisíců lidí, kteří demonstrují proti zapojení Izraele do této soutěže. Z protestu ji chvíli před zahájením sobotního finále odvedla policie, napsal list The Independent.

Izraelské soutěžící, dvacetileté Eden Golanové, někteří vyčítali i její život v Rusku, které je po celé Evropě na indexu právě kvůli válce na Ukrajině. Golanová zde s rodiči několik let žila a dokonce se účastnila ruského kola sledované pěvecké soutěže, ale ve skutečnosti má její matka předky na Ukrajině a otec v Litvě. V roce 2022 židovská rodina odešla po začátku války do Izraele.

Další aféru si připsal na konto soutěžící z Nizozemska.

Z velkého finále byl soutěžící Joost Klein diskvalifikován. Podle některých zahraničních médií mohlo vadit i to, že na čtvrteční tiskové konferenci zřejmě vyjádřil svůj nesouhlas s přítomností Izraele a hlasitě podpořil novináře, který se Eden Golanové zeptal, zda si nemyslí, že by její přítomnost mohla ohrozit ostatní účinkující a přítomné fanoušky.

Nizozemská televizní společnost, která Kleina do soutěže vyslala, uvedla, že je „šokována nepřiměřeným" rozhodnutím.

Organizátoři Eurovize odmítli zvěsti o tom, že by se incident související s Kleinovým vyloučením týkal jiných účinkujících nebo členů delegace, nebo dokonce že by došlo k potyčce s izraelskou delegací.

„Švédská policie prošetřila stížnost, kterou podala členka produkčního štábu po incidentu, který následoval po Kleinově vystoupení ve čtvrtečním semifinále," uvedli a zopakovali, že šlo o „politiku nulové tolerance vůči nevhodnému chování na akci".

Mělo jít o jeho napadení kameramanky při odchodu z jeviště, kdy se mu nelíbilo, že je natáčen. Sám popírá, že by se kohokoliv ze štábu dotkl.

Nizozemský soutěžící byl přitom řazen k favoritům, jeho píseň Europapa byla v příběhu jeho zemřelého otce „techno ódou k různorodosti Evropy“. Ročník 2024 měl heslo „sjednoceni hudbou“.

Na druhém místě soutěže skončilo Chorvatsko a třetí byla Ukrajina. Finálový večer, který se podle plánu protáhl ze soboty až do nedělních ranních hodin sledovalo 180 milionů diváků z celého světa. Eurovize se letos zúčastnilo 37 zemí.

Česko reprezentovala zpěvačka Aiko s písní Pedestal, ovšem nepostoupila do finálového kola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

svoboda slova

Cituji vás: ,,„Pak tu ale máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům." Je zajímavé, že to říkáte zrovna vy, když tato vláda, kde je i ODS a ostatně hlavně sám Fiala dost často toto dělá a n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jsem rád, že jsem polovinu života prožil v normální době!! Dnes hnus! A může za to netečnost či hloupost dnešní mladé generace!!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemobidick2020 , 12.05.2024 11:30:19

|  20 |  0

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …