Smutný příběh bývalého brankářského talentu. Zachrání ještě Koubek svou kariéru?

Přidat na Seznam.cz

Když se pomalu nachylovala kariéra Petra Čecha, předháněli se fotbaloví experti v návrzích, kdo se nyní stane českou jedničkou, která bude „šířit slávu“ české gólmanské školy. Mezi různými tipy často zaznívalo jméno Tomáše Koubka. Jenže tomuto rodákovi z Hradce Králové je 31 let a na zářivou kariéru, která by se dala ocenit velkým potleskem, to nevypadá...

Koubek prožil mládežnická léta v Hradci Králové, kde i posléze nastoupil ke svému prvnímu prvoligovému zápasu. Postupně se z něj stala hradecká jednička a svými výkony zaujal pražskou Spartu, do které roku 2015 přestoupil. První sezonu ale odešel na hostování do Liberce, kterému pomohl se dostat do základní skupiny Konferenční ligy a následně k celkovému třetímu místu v první lize.

Po roce už se ale vrátil na Letnou, kde ale také vydržel jen jednu sezonu a v roce 2017 přestoupil do francouzského Rennes. Ano, to je ten klub, kde „v mládí“ začal svou zahraniční kariéru zmiňovaný Petr Čech. Takže mladá naděje už podruhé „kopírovala“ kariéru „Čekína“. Ve Francii prožil Koubek dvě slušné sezony, v kterých odchytal 67 zápasů a v ročníku 2018/2019 dokonce získal Francouzský pohár!

Ve zmiňovaných letech (Liberec, Sparta, Rennes) dostával Koubek i šanci v reprezentaci. Na svém kontě má deset zápasů, v kterých vychytal pět čistých kont. V roce 2019 však přestoupil do německého Augsburgu, i když měl ještě v Rennes dvouletou smlouvu, a jeho kariéra začala povadat… V první sezoně ještě v Bundeslize chytal, ještě v následujícím ročníku neodchytal jediný zápas, to samé nastalo i v následující sezoně. V loňském ročníku už se vícekrát dostal do branky (11x), ale v současné sezoně mu dal trenér šanci až v posledních dvou zápasech.

Jenže před týdnem inkasoval pět branek, včera jen jednu, přesto Augsburg prohrál. Prohry sice nejdou Koubkovi vyčítat, přesto asi promarnil šanci se ukázat natolik, aby případně zaujal jiného zaměstnavatele. Mimochodem Koubek dostal šanci hlavně díky tomu, že stabilní gólman Finn Dahmen je zraněný. Jaká bude dál probíhat Koubkova kariéra, je ve hvězdách. Ale v 31 letech má gólman, který býval oporou v mládežnických reprezentačních výběrech, pořád možnost ještě vše zachránit. Jen udělat ten správný krok. Proč ne třeba v české lize, kde by mohl stabilně chytat. Takový Liberec nemá mezi třemi tyčemi zrovna v posledních letech štěstí na gólmany, jako to bývávalo dříve (Ladislav Meier, Antonín Kinský či Marek Čech).

Zdroj: redakce, Wikipedia.org, fcaugsburg.de