Založili Národní rozvojový fond, teď se zase ruší. Nepodpořil ani jeden projekt

12.05.2024 11:04

Národní rozvojový fond, do kterého měly banky odvádět peníze na investice a veřejně prospěšné projekty, končí. Za celou dobu své existence, tedy za tři a půl roku, finanční instituce skrz fond nepodpořily ani jeden projekt. Fond vznikl za vlády Andreje Babiše (ANO) místo tehdy zvažované bankovní daně. O jejím možném zavedení se debatuje i v současném kabinetu Petra Fialy (ODS).

Založili Národní rozvojový fond, teď se zase ruší. Nepodpořil ani jeden projekt
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Zbyněk Stanjura

Fond požádal o odnětí licence a Česká národní banka vyhověla. Banky měly skrz rozvojový fond začít financovat například silnice, školy nebo nemocnice. Místo toho fond končí, nepodpořil žádný projekt. Podle bank žádné projekty připravené k financování přes fond nebyly, informovala Česká televize.

„Je to v zásadě technický krok, nic překvapivého. Ukázalo se, že Národní rozvojový fond nesloužil k tomu, jak bylo avizováno v minulém volebním období. My chceme i v návaznosti na změnu zákona o rozvojové bance mít trochu jinak nastavené fondové hospodaření,“ vysvětlil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Asi by to fungování vypadalo jinak, kdyby se hned na začátku podařilo sedm miliard dostat se získáním licence do toho fondu, a myslím, že takový objem prostředků by mohl přitáhnout i některé projekty,“ podotýká předseda představenstva Národní rozvojové banky Tomáš Nidetzký.

Celkem fond za tři a půl roku zanalyzoval projekty za zhruba tři sta miliard korun. Z toho asi čtvrtina vhodná byla. „Vždy, když se to dostalo do fáze financování, tak se našla výhodnější forma financování, většinou seniorní úvěr poskytnutý bankami,“ zdůvodňuje Nidetzský to, proč se nepodařilo projekty dotáhnout do konce.

Představitelé opozičního hnutí ANO, které se na vzniku fondu s bankami domluvilo, uvádí, že stát měl projekty připravit a po bankách peníze víc vyžadovat. „Vláda to částečně zrušila proto, protože my jsme to připravili. A částečně proto, protože neumí zatlačit na banky. (...) Bylo to jen o trpělivosti, o přesvědčivosti a schopnosti dohodnout se s bankami a to se jim nepodařilo,“ vytýká místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

Euro je cestou k vyšší prosperitě a stabilitě naší ekonomiky

To tvrdíte vy. Pokud ale vím, třeba v Řecku měli Euro a dostali se do velkých finančních problémů, které pak řešili ostatní státy, takže kdyby byla vaše teze správná, jak to že se Řecko dostalo do takových dluhů a hrozil krach jejich ekonomiky?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

13:21 O 150 Kč méně. V Polsku. Doufali, že si toho nevšimnete

Že se nakupovat v Polsku už nevyplatí? Možná nesouhlasí Češi, kteří si koupili kilo krůtích prsou v …