Cizinec z Kolumbie propašoval skoro 5 kilo kokainu. Hrozí mu 18 let vězení

Přidat na Seznam.cz

Na Letišti Václava Havla celníci zadrželi mže, který z Kolumbie cestoval s balíčky kokainu o celkové hmotnosti přes čtyři a půl kila.

Celníci kokain u muže z Kolumbie našli především na základě vytipování kriminalistů Národní protidrogové centrály.

Cizinec do Prahy cestoval z Medellínu v Kolumbii přes Bogotu, kolumbijské hlavní město a přes německý Frankfurt nad Mohanem. Díky kriminalistům Národní protidrogové centrály Kolumbijce zkontrolovali celníci pražského letiště. V jeho tašce našli čtyři kvádry s neznámou slisovanou látkou. Byli ukryty mezi dalšími věcmi.

Předběžná chemická analýza potvrdila podezření, že se jedná o kokain. Celková hmotnost kvádrů, včetně obalů, byla 4 647 gramů. Drogy byly po analýze předány Kriminalistickému ústavu v Praze k dalším analýzám a expertízám. Zda byly kvádry s kokainem určeny pro český trh se zatím neví, je to součást vyšetřování.

Kriminalisté Národní protidrogové centrály zahájili trestní stíhání. Soud rozhodl o umístění obviněného do vazební věznice Praha Pankrác. Díky velkému množství drog, které u sebe cizinec měl, a díky spolupráci s organizovanou skupinou ve více státech, mu hrozí i nejvyšší možný trest pro zločin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy dle § 283 odst. 1, odst. 3 písm. c, odst. 4 písm. c) trestního zákoníku, tedy 10 – 18 let vězení.

Zdroj: Policie České republiky