Rimac Nevera se stává prodejním propadákem: Bohatí dávají přednost spalovacím motorům

Přidat na Seznam.cz

Po nevalném úspěchu svého elektrického supersportu Nevera za dva miliony eur (50 000 000 Kč) dospěl Mate Rimac ke střízlivému závěru. Časy se od roku 2017 zcela změnily.

Rimac Nevera s výkonem 1408 KW a čtyřmi elektromotory byl dlouhou dobu považován za exotický a dynamický letoun mezi supersportovními vozy. Od roku 2017, kdy Chorvaté zahájili vývoj, je však trh s elektrickými exotickými vozy stále více přeplněný. I relativně cenově dostupné modely, jako je Tesla Model S Plaid nebo Lucid Air, nyní dosahují stejně závratných jízdních výkonů.

Není proto divu, že se společnosti Rimac zatím podařilo prodat zákazníkům pouze 50 z plánovaných 150 Never – za ceny kolem dvou milionů eur. Na summitu Financial Times – Future of the Car Summit v Londýně shrnul situaci generální ředitel Mate Rimac: Pokles poptávky po špičkových elektromobilech je způsoben také tím, že masový trh se stále více zabývá elektrickou dopravou. Bohatí se od něj chtěli stále více distancovat analogovým zážitkem z jízdy a spalovacími motory.

Nástupce Nevery by mohl dostat spalovací motor

„Rimac není výhradně elektrický – Rimac dělá to, co je momentálně nejzajímavější,“ řekl šéf společnosti. Nevylučuje, že by nástupce modelu Rimac Nevera mohl využívat princip spalovacího motoru. Velkolepých technologií pro to je ve firmě dostatek – koneckonců Mate Rimac je také generálním ředitelem Bugatti. Nástupce Bugatti Chiron již nyní spoléhá na zcela nově vyvinutý motor V16 s přirozeným nasáváním a podporou hybridního pohonu, jehož systémový výkon se pohybuje okolo 1342 KW. Bugatti Chiron taktéž využívá motor s přirozeným nasáváním a hybridním pohonem.

Mate Rimac ve svém vysvětlení uvádí srovnání s analogovými náramkovými hodinkami, které jsou velmi oblíbené u bohatých lidí. „Apple Watch umí všechno lépe,“ říká Rimac. „Kromě času umí tisíc dalších věcí, jsou mnohem přesnější a dokáží měřit srdeční tep v reálném čase. Ale nikdo by za hodinky Apple Watch nezaplatil 200 000 dolarů.“ Můžeme se tedy těšit, jaké menu naservíruje šestatřicetiletý Chorvat superbohatým lidem příště.

Zdroj: Auto Motor und Sport