USA 0:1 Česko

Divoký závěr utkání mezi basketbalisty Slunety a Děčína. ‚Už to přesáhlo hranici,‘ řekl ústecký Šotnar

Zpočátku poklidná série semifinále play-off basketbalistů Ústí nad Labem a Děčínem se postupně mění v pořádnou divočinu. Severočeští rivalové se v ní střetávají vůbec poprvé a ústecká výhra nad Děčínem 86:75 v pátém utkání znamená vedení 3:2 na zápasy. Utkání však provázely kontroverze.

Ústí nad Labem (Aktualizováno: 12:54 12. 5. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalisté Děčína a Ústí nad Labem v zápase semifinále NBL

Basketbalisté Děčína a Ústí nad Labem v zápase semifinále NBL | Foto: Ondřej Bičiště / MAFRA | Zdroj: Profimedia

Vše odstartoval zákrok ústeckého Rowana, který necelých třináct minut před koncem zřejmě nechtěně při obranném zákroku udeřil do obličeje děčínského Ogundirana. Tomu z rozseknutého nosu tekla krev. Hosté se marně dožadovali pomoci lékaře. V Ústí tentokrát chyběl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, co ke kontroverznímu průběhu pátého semifinále mezi Ústím nad Labem a Děčínem řekli aktéři utkání

„Na téhle úrovni je to něco neskutečného. Minimálně pět minut před zápasem tady měl být doktor a to je celé. Nějaké výmluvy nebo řeči, to není naše věc. Ale kvůli tomu, že tu nebyl doktor, jsme neprohráli,“ řekl děčínský manažer Lukáš Houser. Chybu uznal ústecký šéf Tomáš Hrubý.

„Stalo se to. Shodou okolností je to moje mamka, kterou znají i Děčíňáci, která jim pomáhá. Prostě se zasekla na letišti,“ vysvětluje absenci doktora Hrubý.

Boston si připsal druhou výhru, Clevelandu nestačilo ani 33 bodů Mitchella. Oklahoma prohrála v Dallasu

Číst článek

Basketbalisté Děčína se ještě v poslední čtvrtině po obratu dostali do vedení, ale závěr bez vyloučeného trenéra Tomáše Grepla, místo kterého tým dokoučoval 24letý dvacetiletý náhradník Lukáš Bobek, nezvládli. A frustraci z výsledku dali najevo nejen nesportovním gestem střelce Matěje Svobody k divákům.

„Pro mě to už dnes přesáhlo hranici, já jsem úplně znechucený. Mohou tam být nějaké nadávky mezi hráči, mohou směřovat i na mně od hráčů, kterých si i v soupeřově týmu vážím. Nic jsem za ten zápas neřekl, ale ok. Ale když na mě kapitán soupeřícího týmu plivne a nepodá nám ruku, to už si myslím, že je za hranicí.“

„Odplivinul si na mě, když odcházel a já jsem mu chtěl podat ruku. Jediný, kdo z hostujícího týmu šel a podal ruku byl AJ Walton,“ vytočilo ústeckého trenéra Jana Šotnara chování děčínského kapitána Tomáše Pomikálka.

„Tak ať mi ukáže, kde má na sobě nějaký plivanec. Ze mě vůbec nic nevyletělo, takže jestli to chce zase mimo hřiště, jako se tady snažili už jiní, tak mi to přijde ubohé. Ať se snaží víc svoje hráče trénovat a neřeší takovýhle blbosti kolem,“ bránil se Pomikálek.

„My nejsme nějací uplakánci, ale všechno má své meze. Teď není otázka, jestli nás čeká trest za doktora, ale jestli je čeká trest za jejich chování,“ prohlásil ústecký manažer Tomáš Hrubý. Už teď je jisté, že úterní šestý semifinálový duel mezi basketbalisty Děčína a Ústí bude pořádně ostrý.

Vyjádření vedení ligy

Pro web nejvyšší basketbalové soutěže se k absenci lékaře na pátém semifinálovém utkání vyjádřil sportovní ředitel ligy Šimon Sedlařík. Klub z Ústí nad Labem za pochybení čeká peněžitý trest. Kontroverzní dohru utkání ve svém vyjádření nezmínil.

„Ze strany pořádajícího klubu SLUNETA Ústí nad Labem došlo k pochybení v tom, že nebyl při zápase přítomen lékař, jak ukládají sportovně-technické podmínky soutěže. Lékař musí být vždy přítomen v určité časové lhůtě už před zahájením zápasu, během něj a také po jeho skončení. Lékař tam nebyl vůbec,“ řekl redakci webu soutěže Sedlařík.

Klub navíc kromě lékaře nezajistil ani adekvátní podmínky pro případné ošetření po příjezdu záchranné služby. Přihlédl však k tomu, že SLUNETA záchrannou službu neprodleně zavolala a šlo o její první provinění.

Podle Sedlaříka šlo o zcela ojedinělý případ v rámci ligového provozu. „Byla některá utkání, kdy lékař měl drobné zpoždění, kdy nebyl přítomen předepsaných pět minut před startem zápasu a přišel třeba dvě minuty po začátku. Pokud se to stane poprvé, dostane klub důrazné varování, ale nikdy k tomu nedošlo opakovaně. Podle mých informací Ústí mělo dosud lékaře na každém zápase, takže tentokrát šlo o první případ. Kluby si to hlídají, vědí, že je to důležité,“ zdůraznil sportovní ředitel v prohlášení.

David Kalvas, lbk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme