Sezóna cyklovýletů začíná. Je lepší vozit kolo na autě, nebo v kufru?

Výhodou střešního nosiče je rychlá a jednoduchá montáž a nižší pořizovací cena / Toyota
Máte rádi výlety na kole, ale děsí vás představa, že byste měli kolo vozit s sebou autem na dovolenou? Jestli jste doteď kolo převáželi uvnitř auta, měli byste vědět, že nacpat ho tam je nejen výrazně složitější, ale je to také nebezpečné.

Naučte se proto převážet kolo na autě jednoduše a především bezpečně. Nejobvyklejším způsobem je připevnit kolo na střeše. Další možností je nosič na tažné zařízení. Který z nich si vybrat se dozvíte na videu automobilky Toyota.

Výhody a nevýhody střešního nosiče

„Výhodou střešního nosiče je rychlá a jednoduchá montáž a také nižší pořizovací cena. Instalovat ho můžete na jakékoli auto, jedinou podmínkou je možnost zatížit střechu a vlastnit příčníky,“ vysvětluje Jiří Pavel z Toyota Česká republika. Tyto příčníky se instalují buď přímo na střechu auta, nebo na podélníky, pokud je na autě máte.

Nevýhodou tohoto řešení je, že zvyšuje spotřebu paliva a během jízdy jste také limitovaní omezenou rychlostí. Důležité je také myslet na to, že s koly naloženými na střeše je vaše auto rázem vyšší, a tak nemusíte všude projet.

„Na každé kolo pak potřebujete vlastní nosič, který nasunete na příčníky a ukotvíte, přičemž na střechu můžete takto upevnit až čtyři jízdní kola. Silně nedoporučuji vozit na střeše elektrokola, a to především kvůli jejich větší hmotnosti,“ připomíná Jiří Pavel.

V čem je lepší nosič na tažné zařízení

Druhou možností, jak převážet kolo na autě, je nosič, který se připevní na tažné zařízení. Je výhodný z mnoha různých důvodů - neomezuje vás při jízdě, nemusíte si hlídat výšku auta a nemusíte kola zvedat na střechu. Logicky však potřebujete mít auto, které má tažné zařízení nainstalované.

Zvolit pak můžete různé typy podle toho, kolik kol chcete převážet. Je však dobré myslet na to, že každé tažné zařízení má nosnost zhruba 75 kilogramů. Elektrokola s ním tedy převezete snadněji, ovšem stejně si raději nejprve propočítejte, kolik váží.

Nezapomeňte také, že v tomto případě je nutné přemístit SPZ právě na nosič tak, aby byla viditelná. I to jde snadno, protože nosiče mají vlastní držák na značku. „Pokud byste držák na kola používali často, doporučuji zařídit si třetí SPZ, abyste ji nemuseli často sundávat a zase připevňovat. Stojí zhruba 600 korun,“ doplňuje odborník na automobilové příslušenství. Zkontrolujte také, zda vám správně fungují zadní světla na nosiči.

„Někteří řidiči se mylně domnívají, že s nosičem kol upevněným na tažném zařízení se nedostanou do zavazadlového prostoru. Otevřít jej je ale velmi jednoduché. Jediným sešlápnutím nosič od vozu odkloníte, a tím se do kufru jednoduše dostanete,“ popisuje Jiří Pavel.

Nespornou výhodou tohoto typu nosiče je podle něj také snadná manipulace. Když ho totiž z auta sundáte, lze jej jednoduše složit a uzavřít do ochranného obalu, což uvítáte nejen na cestách, když chcete během dovolené občas vyrazit na výlet i autem, ale nosič chcete nechat v hotelu, a samozřejmě také po příjezdu domů, kde složený nosič nebude zabírat zbytečně mnoho místa.

Zdroj: Toyota

Mohlo by vás zajímat

Reklama