Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čtvrtek 23. května 2024

Svátek slaví Vladimír, zítra Jana

Zemřel legendární režisér Roger Corman (†98). V jeho filmech se proslavil Nicholson i De Niro

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

Zemřel legendární režisér Roger Corman (†98). V jeho filmech se proslavil Nicholson i De Niro

Lenka Kučerová

12. května 2024 12:38

Roger Corman

Ve věku 98 let zemřel opustil Roger Corman, ikonický režisér, producent, scénárista, herec a držitel čestného Oscara, který se od 50. let minulého století podílel na tvorbě více než 400 filmů. Smutnou zprávu potvrdila jeho rodina týdeníku Variety.

V Cormanově rozmanité tvorbě, který měl přezdívku "král béčkových filmů", začínalo svoji kariéru několik budoucích amerických filmových hvězd, včetně Jacka Nicholsona, Roberta De Nira a Martina Scorseseho.

Corman režíroval či produkoval mnoho kultovních filmů, mezi nimiž se můžeme zmínit "Jámu a kyvadlo" (1961), "Zánik domu Usherů" (1960), "Předčasný pohřeb" (1962) nebo "Útok krabích monster" (1957). Jako producent často svým režisérům přiděloval pouze malé rozpočty a krátký čas na dokončení filmu, někdy dokonce jen pět dní, jak uvádí agentura AP.

Mezi režiséry, kteří vyrůstali pod jeho vedením, patřil například i Ron Howard, jenž později získal Oscara za nejlepší režii za film "Čistá duše" (2001). Při natáčení Howard v roce 1977 prosil Cormana o jeden další natáčecí den. "Rone, můžeš se vrátit, jestli chceš, ale nikdo jiný tu už nebude," odpověděl mu Corman.

"Natáčení s malým rozpočtem přináší mnoho omezení, ale zároveň má i své výhody," popsal Corman v rozhovoru pro dokument v roce 2007, jak uvádí agentura AP. "Můžete více hazardovat, více experimentovat. Musíte hledat kreativnější způsoby, jak vyřešit problém nebo jak představit nápad," dodal producent.
 
 
 
 
 

Nejnovější zprávy