Pogačar pomáhal rozjíždět spurt kolegovi, na Giru ale nakonec slaví Kooij

  12:05aktualizováno  17:39
Ještě pár desítek metrů před cílem se zdálo, že po heroickém úniku může zvítězit Jonathan Narváez. Sprinterské vláčky ale svou práci nakonec zvládly a devátá etapa cyklistického Gira přece jen skončila hromadným dojezdem. V něm nejvíce sil ukázal Olav Kooij z Vismy, jenž udolal druhého Jonathana Milana z Treku. Tadej Pogačar z UAE dál drží růžový dres, Jan Hirt z Quick-Stepu je desátý.
Olav Kooij vítězí v deváté etapě Gira d’Italia.

Olav Kooij vítězí v deváté etapě Gira d’Italia. | foto: Reuters

Ve spurtu zprvu vedl Milan, ovšem Kooij se k němu v posledních metrech po pravé straně rychle blížil. Na pásce pak Nizozemec vyhodil přední kolo před sebe a hned věděl. Jsem první!

Dvaadvacetiletý jezdec Vismy si připsal 33. vítězství v kariéře, vůbec poprvé ale slavil na závodech Grand Tours.

ONLINE

9. etapu Gira jsme sledovali podrobně

„Úžasné,“ rozplýval se v cíli. „Přesně pro tohle jsme sem jeli a na co jsme se těšili. První etapy nám nevyšly, museli jsme bojovat. Ale tým mi moc pomohl a do spurtu jsem šel na skvělé pozici.“

Že si to rozdají o vítězství sprinteři ale dlouho nebylo vůbec jasné.

V technickém dojezdu plném krátkých stoupání a technických pasáži v Neapoli nejprve hýřil aktivitou Julian Alaphilippe z Quick-Stepu. Když ho peloton konečně sedm kilometrů před cílem pohltil, vystřídal ho v nástupu Narváez.

TĚSNÝ FINIŠ. O vítězství Olava Kooije v deváté etapě Gira rozhodlo pár centimetrů.

Kolumbijský vítěz první etapy jel skvěle, využíval zatáček a zúžení ve svůj prospěch a ještě desítky metrů před cílem držel malý náskok.

Nakonec ale jeho snaha nevyšla.

Podílel se na tom i Pogačar, který v růžovém dresu pro vedoucího muže závodu, táhl týmového kolegu Juana Sebastiána Molana. I díky jeho snaze sprinteři odvážlivce z Ineosu pohltili a zabojovali o triumf.

„Bylo to velmi tvrdé finále,“ vysvětloval Slovinec. „Molano byl vepředu, tak jsem mu rád pomohl. I pro mě to bylo dobré. Když jde o takto hektický finiš, je lepší být vepředu než někde vzadu a riskovat pád.“

Tadej Pogačar z UAE během deváté etapy italského Gira.

Na druhém místě v deváté etapě skončil Milan, třetí finišoval Molano, čtvrtý byl Alberto Dainese z Tudoru a pátý Danny van Poppel z Bory.

Jezdci v popředí celkové klasifikaci jinak prožili klidný den. Celou etapu strávili v hlavním poli a po časovce a horské etapě pošetřili trochu sil.

Chvilkové drama si prožil jen Geraint Thomas z Ineosu, který 78 kilometrů před cílem po srážce s Maximilianem Schachmannem z Bory spadl. Nešlo ale o nic vážného, brzy nasedl na kolo a za pomoci týmových kolegů se rychle dotáhl zpět.

I on tak finišoval ve stejném čase jako vítězný Kooij a drží třetí místo se ztrátou 2:58 minuty na Pogačara. Druhý je Daniel Felipe Martínez z Bory, jenž má manko 2:40 minuty. Daří se i Janu Hirtovi z Quick-Stepu, který je desátý s odstupem 5:53 minuty.

V pondělní je na Giru na programu první volný den.

Jak se vše odehrálo

Do Neapole. Po časovce a horské etapě čekala cyklisty lehčí práce. Deváté dějství Gira sice měřilo 214 kilometrů, ovšem obsahovalo jen jednu vrchařskou prémii a zprvu vedlo skoro pořád z kopce a po rovině. Nepříjemných bylo až posledních 50 kilometrů, které obsahovaly několik kratších výšlapů a řadu technických pasáží v městské zástavbě.

Profil 9. etapy italského Gira.

Bez Lucenka. Když se cyklisté seřadili na startu v městě Avezzano, chyběl už mezi nimi Lucenko z Astany. Průběžně jedenáctý muž klasifikace odstoupil kvůli nemoci.

Jen dva odvážlivci. Krátce po startu se z pelotonu zvedla domácí dvojice Maestri a Pietrobon z Polti Cometa. To je vše? Nikdo další? ohlédli se za sebe a nikým nepronásledovaní se vydali do úniku.

Klid. Peloton posléze povolil a dvojici dopřál více než tříminutový náskok. Jezdci na celkové pořadí se snažili co nejvíce ušetřit sil. Pogačar jel v bezpečí svých kolegů z UAE.

Pád. Chvíle klidu přerušil až pád Thomase z Ineosu, který se sedmdesát osm kilometrů před cílem střetl se Schachmannem z Bory. Nešlo ale o nic vážného, lídr britské stáje se rychle zvedl a parťáci ho po šesti kilometrech dovezli zpět do hlavní skupiny.

Sprinteři trpí. Při nájezdu do kopcovité části trasy se na čele balíku usadil tým Alpecin a rozjel ostré tempo, kterým se snažil odpárat ryzí sprintery. Dařilo se mu to, jako první vypadl Jakobsen z DSM, posléze ztrácel i Merlier z Quick-Stepu či Pithie z Groupamy.

Už je skoro máme. Zrychlení v pelotonu mělo za následek i to, že náskok uprchlíků letěl dolů. Šestadvacet kilometrů před páskou už měli k dobru jen pár sekund.

Útoky. Dvacet šest kilometrů před cílem se věci začaly dít i v balíku. Ze sedla se zvedl Alaphilippe z Quick-Stepu a pustil se do úniku. Za jeho zadní kolo se zavěsilo dalších šest cyklistů Conci, Askey, Vermaeke, Costiou a z poslední sil se k nim připojili i Maestri a Pietrobon.

Střídáme, nebo ne? Čelní skupinka příliš dobře nespolupracovala a vytvořila si jen patnáctisekundový náskok. Alaphilippe s tím spokojený nebyl a dvacet kilometrů před finišem znovu zaútočil. Připojil se k němu Costiou z Arkéy a ve dvou se snažili uniknout balíku.

Supící peloton pohřbívá útok Jhonatana Narváeze (vpravo) jen padesát metrů před cílem deváté etapy Gira d’Italia.

Přetahovaná. Ve dvou se jim už jelo lépe a získávali sekundy na svou stranu. Patnáct kilometrů před páskou jich měli k dobru 25.

Alaphilippe vs. peloton. Deset kilometrů před cílem tým Trek, který táhl hlavní pole, náskok dvojice umazal na deset sekund. Costiou snažení vzdal, Alaphilippe ale pokračoval dál a v kopci opět přidal pár sekund k dobru.

Kdo další? Sedm kilometrů před cílem už došlo ale i na Alaphilippa a balík ho pohltil. Klid ale neskončil, z pelotonu totiž vystřelil Narváez z Inesou a vydal se do sólového úniku. Jel skvěle, ještě dva kilometry před páskou měl k dobru deset vteřin.

Premiéra. Nakonec ale ani jeho snažení nevyšlo a kousek před páskou ho sprinteři dojeli. A pro první grandtourové vítězství si jel Kooij.

Cyklistický závod Giro d’Italia

9. etapa (Avezzano - Neapol, 214 km)

1. Kooij (Niz./Visma-Lease a Bike) 4:44:22, 2. Milan (It./Lidl-Trek), 3. Molano (Kol./UAE Team Emirates), 4. Dainese (It./Tudor Pro Cycling), 5. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 6. Mihkels (Est./Intermarché-Wanty), ...50. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 32:59:04, 2. Martínez (Kol./Bora-hansgrohe) -2:40, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:58, 4. O’Connor (Austr./Decathlon-AG2R-La Mondiale) -3:39, 5. Uijtdebroeks (Belg./Visma-Lease a Bike) -4:02, 6. Tiberi (It./Bahrain Victorious) -4:23, ...10. Hirt -5:53.

Autor:
  • Nejčtenější

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

Bývalý útočník hokejové Sparty spáchal sebevraždu. Rodině psali i Češi

5. června 2024  10:51

Norský hokejový útočník Alexander Reichenberg v pouhých 31 letech spáchal sebevraždu. „Sám si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Udus se rubly! Slovenský bek podepsal v Rusku a hlásí: Lidé mi přejí smrt

3. června 2024  14:04

Stejně jako několik krajanů učinil nepopulární kariérní krok. Takový, o kterém dopředu věděl, že...

Vémola stále králem. Na Oktagonu v Edenu „uškrtil“ Végha. Kozma padl

8. června 2024  17:40,  aktualizováno  9.6

Šampionem polotěžké váhy Oktagonu zůstává Karlos Vémola. Na fotbalovém stadionu v Edenu porazil...

2. DEN ME: Staněk byl centimetry od medaile. Meindlschmid skončil sedmý

8. června 2024,  aktualizováno  9.6

Druhý den atletického mistrovství Evropy byl z českého pohledu pořádně nabitý. Skokan do dálky Petr...

Taková legenda a zdraví mě? Nejen Češi uznávají pokorného dříče Nadala

9. června 2024

Premium Paříž (Od našeho zpravodaje) Za posledních dvacet ročníků schází ve finále dvouhry Roland Garros teprve pošesté. A zřejmě už se...

Šest centimetrů k medaili. Jen to dotlačit, mrzelo Staňka. A teď trénink

8. června 2024  23:49

Řím (Od našeho zpravodaje) Když koulař Tomáš Staněk dorazil v Římě do mixzóny, měl smíšené pocity. Kdyby mu někdo před pár dny...

Nová Miss Alabama je morbidně obézní. Vítězka váží 150 kilo, lidé se bouří

Vítězkou v soutěži National American Miss je Sara Millikenová. Třiadvacetiletá žena byla zvolena královnou krásy i...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

RECENZE: To už není film, ale úkaz. Čistá nula pro Lásku na zakázku

Premium Svým způsobem je to dvojitý zázrak. Spočívá jednak v daru natočit film tak skrznaskrz špatný, jakým je Láska na...

Modelka Huntington-Whiteleyová se vyfotila nahá. Přestaňte, jste matka, píší jí

Britská modelka a herečka Rosie Huntington-Whiteleyová (37) zveřejnila na Instagramu fotku, na které leží zcela nahá na...