Cyklem Má vlast v podání Berlínské filharmonie začal festival Pražské jaro

foto Pietní akt při zahájení Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro ve výroční den úmrtí Bedřicha Smetany, 12. května 2024, Praha.

Praha - Smetanovými symfonickými básněmi Má vlast v podání Berlínské filharmonie pod taktovkou šéfdirigenta Kirilla Petrenka začal dnes v Obecním domě 79. ročník Pražského jara. Na úvod večera zazněly Fanfáry Pražského jara, při nichž za potlesku přítomných přišel do své lóže prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Následovala státní hymna.

Fotogalerie

Obecenstvo berlínské filharmoniky dnes odměnilo dlouhotrvajícím potleskem ve stoje. Stejný koncert se v Obecním domě odehraje i v pondělí.

Berlínské filharmoniky pojí s Pražským jarem bohatá společná historie, neboť s výjimkou dvou koncertů hostoval v tuzemsku na pozvání tohoto festivalu celkem sedmkrát. Poprvé v roce 1966 s legendárním Herbertem von Karajanem, naposledy v roce 2014 se sirem Simonem Rattlem. V květnu 2020 měl orchestr zahajovat Pražské jaro díly Gustava Mahlera, pandemie covidu-19 však toto vystoupení neumožnila. Orchestr založený v roce 1882 má široký repertoár s těžištěm v hudbě německých velikánů klasicismu a romantismu. Patří mezi nejuznávanějších interprety děl Ludwiga van Beethovena, Richarda Wagnera či Gustava Mahlera.

"V Roce české hudby, kdy si připomínáme dvousté výročí narození Bedřicha Smetany, berlínští filharmonici uvedou jeho Mou vlast. A my si myslíme, že tohle je nejlepší příspěvek, který můžeme k těmto Smetanovým narozeninám přinést. Protože česká hudba se stává skutečně světovou, pokud je interpretována i zahraničními umělci," řekl ČTK ředitel Pražského jara Pavel Trojan.

Před koncertem se v Obecním domě uskutečnila vernisáž nového doprovodného projektu festivalu Art Salon Pražské jaro, pro který čeští výtvarní umělci Petr Nikl, Ivan Pinkava, Milan Grygar, Daniel Vlček, Jakub Roztočil a Ira Svobodová zpracovali téma Má vlast. Díla budou od 13. května pro veřejnost vystavena v Rudolfinu a Obecním domě. V neděli 26. května kolekci vydraží při 91. aukci Galerie Kodl na Žofíně. Výtěžek půjde ve prospěch festivalu Pražské jaro.

"Věřím, že zakládáme tradici, věříme v souznění umění napříč obory," uvedl ředitel Trojan.

Vstupenky na dnešní koncert byly vyprodané za několik málo dní. V sále usedli i představitelé politického života, například ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministr kultury Martin Baxa (ODS), ministr dopravy Martin Kupka (ODS) nebo bývalý prezident Václav Klaus.

Lidé mohli sledovat zahajovací koncert také v přímém přenosu na velkoplošné obrazovce v parku na pražské Kampě. Dnes dopoledne se uskutečnil tradiční pietní akt u Smetanova hrobu na Slavíně. Před Rudolfinem pořadatelé festivalu otevřeli interaktivní instalaci nazvanou Co Čech, to muzikant.

Má vlast se uvádí na Pražském jaru téměř každý rok. Tradici osvěžuje skutečnost, že se skladby ujímá vždy jiný dirigent. Má vlast je podobně jako Smetanova opera Libuše vyhrazena zejména slavnostním příležitostem. Jde o cyklus šesti symfonických básní inspirovaný historií, legendami a krajinou Čech. Dílo vzniklo v letech 1874 až 1879, premiéra se konala 5. listopadu 1882 v Praze na Žofíně.

Loňské Pražské jaro otevřela Má vlast v provedení Orchestru Velšské národní opery. Těleso z Cardiffu na zahajovacím koncertu vedl český dirigent Tomáš Hanus.

Pražské jaro do 3. června nabídne pět desítek koncertů a doprovodné akce. Program je na stránkách festivalu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 23.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 23. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď