Menu
Přihlásit se

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) chce zmírnit pravidla pro předepisování léků praktickými lékaři. Budou moci předepsat s úhradou ze zdravotního pojištění i léky, které na ně dříve musel delegovat lékař specialista. Vyplývá to z návrhu na změnu vyhlášky o veřejném zdravotním pojištění. 

Red/ČTK
Publikováno 12/05/2024
Doba čtení 2 min.
Koláž: Copilot/Designer

Praktičtí lékaři žádají tuto změnu dlouhodobě, mohlo by jít například o některé léky na diabetes, kožní problémy nebo ředění krve. Pacienti musejí v současné době pro recept na některé léky ke specialistům, jejichž péče je pro zdravotní pojišťovny dražší.

„V praxi však podle vyjádření odborné veřejnosti mohou nastat situace, kdy tato úprava není dostačující,“ píše v důvodové zprávě MZd. Například po ukončení hospitalizace pacienta může být obtížné pro něj vzhledem dlouhým k objednacím lhůtám specialistů zajistit recept na potřebné léky.

Přesunem pravomocí k praktikům ušetří podle dřívějších vyjádření zástupců praktických lékařů zdravotní pojištění a pro pacienty bude výhodnější, když všechny potřebné léky dostanou u svého praktika. „Jedinými limity v poskytování primární péče by měly být odborné možnosti praktického lékaře či lékaře pro děti a dorost nebo pediatra, nikoli administrativní překážky,“ uvádí ministerstvo.

Přes tři měsíce čekání

Právě objednací lhůty mohou být takovou překážkou, protože podle Sdružení ambulantních specialistů čekají lidé na objednání u některých odborností lékařů až 14 týdnů. Déle než tři měsíce čekají podle sdružení noví pacienti například na vyšetření u alergologa, diabetologa, kardiologa nebo u rehabilitačního lékaře.

Změna se bude týkat léků, které Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) označuje příznakem L a které v současnosti může předepisovat praktický lékař až poté, co léčbu u pacienta zahájí specialista a na praktika ji deleguje. Výjimkou budou případy, kdy je u těchto léků uvedená ještě další podmínka přímo v souhrnu údajů o přípravku, který SÚKL schvaluje. Podle databáze na webu SÚKL je na českém trhu zhruba 5700 léků na lékařský předpis. Praktici jich mohou předepisovat méně než polovinu, což je podle jejich dřívějších vyjádření výrazně méně než v jiných zemích Evropy.

Čtěte také:
Někdo se asi pomátl. Kardiochirurg a senátor Jan Pirk návrh na výsluhy lékařů nechápe
Šmucler: Lékaři bojují o peníze a mají páku v podobě vyděšených pacientů
Kubek si nechal na sjezdu lékařské komory zvýšit odměnu na 150 tisíc měsíčně. Pomohla nedělní finta

Komentáře (2)

  1. Tak takto vypadá zkvalitňování zdravotní péče, které začalo likvidováním pohotovostí, které již jsou prakticky mimo dosah. Posléze se začali rušit nemocnice, že prý pouze jen v některých je možné zajistit odborné ošetření a z některých se udělají jen lůžka pro umírající. A teď se dozvídáme, že specialisté jsou prý přetížení. Problém bude nejspíš v personálním obsazení ministerstva. Pokud léky předepíše specialista, tak jak praktik může provést diagnózu, jestli v předepisování léků může pokračovat. Problém zdravotnictví není řešen dlouhodobě a na současném stavu se podepsalo několik předchozích vlád.

  2. Praktičtí lékaři budou moci předepsat více léků. Teď ještě, aby ty léky v lékárně měli. Ale ministr Vlastík je jistě zajistí, Když nebudou letos, třeba budou příští rok. Dělá, co může. Stačí možná obvolat pár lékáren a můžete si pro medikament dojet třeba z Aše do Jablunkova. Tam žijí zocelení horalé, kteří léky moc nepotřebují.

Napsat komentář