Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bostock: Za názvem, který málokdo zná, se skrývá jednoduchý francouzský dezert z toustového chleba. Jeho chuť vám vyrazí dech

Bostock
ZDROJ: Image Professionals
sdílet:

Slovo bostock možná slyšíte poprvé a pravděpodobně by vás ani nenapadlo, že se za ním skrývá jeden z méně známých francouzských dezertů. K jeho přípravě vám postačí jen hrstka surovin, které pravděpodobně už nyní máte ve spíži a lednici. Ingrediencí, bez které se neobejdete je zde toustový chleba. 

Jednoduchost, chuťová vyváženost a dostupnost surovin – na těchto základech stojí bostock, francouzský dezert, který bychom s přivřenýma očima mohli nazvat fúzí mezi známějším francouzským toustem a mandlovým croissantem.

​Když ochutnáte první sousto, země se vám zachvěje pod nohama – toust je zvenčí křupavý, uvnitř naopak díky ovocnému džemu a mandlové pastě krásně vláčný. Je to právě kombinace textur a chutí, která z bostocku dělá dokonalý dezert nebo sladkou snídani pro výjimečné dny.

Stejně jako mandlový croissant nebo žemlovka i bostock vznikl z potřeby vypořádat se s den či dva starým pečivem a dát mu druhý život. Na podobném principu funguje i recept na bostock.

Lámete si právě hlavu, proč jste o něčem tak skvělém ještě neslyšeli? I nám přijde škoda, že tento původně francouzský dezert není více rozšířený. Z postupu je navíc zřejmé, že stejně jako francouzské tousty i bostock můžete hravě připravit doma. Surovin budete potřebovat hrstku a zvládnete ho připravit i v případě, že jste teprve začínající kuchař. Díky tomu, že se peče v troubě, nasytíte více mlsných jazýčků naráz.

Jak připravit bostock?

Základní verze receptu žádá jen pár surovin:

  • plátky světlého pečiva (briošky či toustového chleba)

  • vodu

  • cukr

  • oblíbený džem – doporučujeme volit sladkokyselý, aby vyvážil sladkou mandlovou pastu frangipane

  • jemně mleté mandle a plátky mandlí

  • máslo

  • vejce

  • sůl.

Samozřejmě je možné přidávat další suroviny podle chuti a možností. Hodit se vám bude vanilková pasta, mleté tonka fazole nebo mletý kardamom, jimiž můžete ochutit cukrový sirup. Místo mletých mandlí můžete použít jiné mleté ořechy, skvělé budou např. pistácie. Přidat můžete i čerstvé ovoce nebo rebarboru, které dodejí dezertu větší svěžest.

Pokud se chcete pustit do přípravy bostocku, vždy nejdříve svařte cukrový sirup z vody a krupicového cukru. Zatímco chladne, vyšlehejte z másla, krupicového cukru, mletých mandlí, špetky soli a vejce sladkou mandlovou pastu frangipane. Poté už stačí rozložit plátky pečiva na plech vyložený pečicím papírem a začít vrstvit.

Skryt pre seznam
Bostock s rebarborou – postup
ZDROJ: Apetit
Skryt pre seznam

Toust potřete cukrovým sirupem, pak džemem a na něj sáčkem naneste mandlovou pastu. Pokud chcete, poklaďte ovocem, a celé dílo korunujte plátky mandlí. Zapečte v toubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Doporučujeme servírovat s čerstvým ovocem nebo ovocem poklást mandlovou pastu ještě před pečením. Ovoce krásně vyváží sladkost mandlové pasty.

Zdroj: Martha Stewart, David Lebovitz, Puratos, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín