Nabitá sobota v Praze se neobešla bez incidentů, velké problémy ale nebyly

Pražskou policii v sobotu zaměstnalo několik velkých akcí, kterých se zúčastnily tisíce lidí, výrazné narušení veřejného pořádku ale nezaznamenala. Bez incidentů se akce podle informací policie na síti X a vyjádření mluvčího Jana Rybanského však neobešly. Kvůli neuposlechnutí výzvy, hajlování a útoku na úřední osobu policisté zadrželi či zajistili šest fotbalových fanoušků klubů Sparta a Slavia, které se utkaly na Letné, a v souvislosti s hokejovými zápasy v rámci mistrovství světa zaznamenali výtržnosti po požití alkoholu a falešné vstupenky. Vedle toho policisté dohlíželi na bezpečnost při koncertu kapely Rammstein. Rybanský zhodnotil sobotní den z pohledu policie jako zvládnutý.

»Pražská policie vnímá sobotní den jako náročný vzhledem k několika akcím, které se uskutečnily a kterých se zúčastnilo několik desítek tisíc lidí, ale i vzhledem k přijatým bezpečnostním opatřením jsme vše zvládli,« řekl dnes ČTK policejní mluvčí Rybanský.

V hlavním městě v sobotu v podvečer sehrály fotbalový zápas kluby Slavie a Sparty, kterému předcházel průvod několika stovek slávistů ze Staroměstského náměstí. Podle mluvčího byl pochod bez narušení veřejného pořádku. Policisté ale zadrželi příznivce Sparty, který opodál průvodu hajloval. Po skončení derby pak policisté zasahovali na stadionu, aby zabránili střetu fanoušků obou celků. Ti chtěli při odchodu z tribun vylomit mříž, která je od sebe oddělovala. Následně zajistili tři sparťany kvůli neuposlechnutí výzvy a zadrželi dva slávisty pro podezření z trestného činu útoku na úřední osobu, uvedl mluvčí.

Sobota současně byla druhým dnem hokejového šampionátu, který se koná v Praze a Ostravě. Už první den pražští policisté zaznamenali asi 200 případů falešných nebo několikrát přeprodaných lístků se škodou 400 000 korun. Dalších 35 takových vstupenek, kdy jejich majitelům vznikla škoda 70 000 korun, pak zaznamenali v sobotu. »Také jsme řešili několik incidentů v podobě různých menších napadení. Vše v přestupkové rovině a ve všech případech hrál roli alkohol,« uvedla policie k bezpečnostním opatřením při hokeji. Již dřív uvedli, že na každý hrací den hokejového mistrovství bude dohlížet zhruba 1200 policistů, z toho 700 v Praze a 500 v Ostravě.

Další akcí, na kterou policie v sobotu dohlížela, byl koncert skupiny Rammstein na letišti v Letňanech, kde němečtí hudebníci zahájili své evropské turné. Jejich produkci aplaudovalo ve vyprodaném areálu podle pořadatelů 60 000 fanoušků. Další stovky lidí sledovaly hlasitou show za ploty. Akce se obešla bez narušení veřejného pořádku, uvedl k tomu dnes ráno policejní mluvčí.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy