Čtvrtek 23. května 2024, svátek má Vladimír
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

Ministr zemědělství Marek Výborný před jednáním vlády 20. prosince 2023 foto: ČTK

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova to prohlásil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Další ohlášené protesty farmářů vnímá jako „podpásovku“. Podle europoslance ANO Martina Hlaváčka vládě chybí zemědělská koncepce a pojistné podporuje nedostatečně.
  14:03

Ministr ve vysílání připomněl, že požádal Evropskou komisi o 100 milionů eur (2,5 miliardy korun) na pomoc českým zemědělcům, ale neočekává, že získá celou částku. Neupřesnil, kolik peněz by do Česka mohlo přijít.

„Od začátku jsme jako vláda říkali, že nebude možné kompenzovat vše a všem,“ sdělil ve vysílání Výborný. Škody ale vnímá jako ohromné a proto je podle něj kompenzace na místě.

Proti tak velkým škodám se zemědělci podle něj plně pojistit nemohli. „Pojištění je složité, jdou pojistit jen jablka, hrušky, borůvky a jahody. Je to situace mimořádná, stát tu musí zafungovat,“ řekl.

S nutností kompenzace souhlasil europoslanec Hlaváček. „Vždy je nutné zvažovat dvě věci. Zaprvé jestli to byla skutečně tak zásadní škoda, že je potřeba vynakládat veřejné prostředky. A zadruhé jestli se subjekt mohl nějak pojistit. V tomto případě šlo o skutečně ohromnou škodu, nic takového jsme tu neměli sto let,“ prohlásil Hlaváček.

Odškodné by si však opozice představovala vyšší. „Vláda pro zemědělský sektor nemá koncepci. Vidíme to tady. Snížila míru podpory pojištění,“ kritizoval za ANO Hlaváček. Cena pojištění je proto podle něj příliš vysoká a dosahuje až čtvrtiny hodnoty úrody.

Zemědělci oznámili další protesty na středu 22. května v Praze. Zemědělské problémy, proti nimž se demonstrovalo už v únoru a březnu, ještě prohloubily mrazy. Ty přinesly farmářům ztráty za miliardy korun.

Obvinění, že vládě chybí koncepce a přispívá nedostatečně, Výborný odmítl. „Přispíváme 52 procent a touto cestou půjdeme i dál. Chceme, aby zodpovědnost nesli částečně i zemědělci,“ řekl o pojistném.

Na otázku, jak se staví k dalším ohlášeným protestům zemědělců, které se v Praze uskuteční ve středu 22. května, uvedl, že je vnímá jako podpásovku. „Komunikujeme s nimi a snažíme se jim pomoci. Jednáme pravidelně, ale v ulicích to nejde, tak jednejme od stolu,“ vyzval ministr.

Hlaváček s Výborným vedli debatu i o spotřební dani na tzv. tiché víno. V názorech na ni se nicméně shodovali. „Daň na tiché víno není nikde v Evropě. Znevýhodňovala by naše vinaře oproti ostatním vinařům okolo,“ řekl Výborný a odmítl toto téma spojovat s dopady mrazů. V předchozích dnech ministr říkal, že debatu o dani v situaci, kdy mrazy silně poničili vinařům úrodu, považuje za hazard s celým sektorem.

„Je to o rovných podmínkách. Na pivo se váže daň v zahraničí, tak ji máme taky. U vinařů to tak není, proto ji nemáme ani my,“ pokračoval Hlaváček.

„Kdybychom mohli zdanit dovoz zahraničních vín, tak to uděláme. Ale jsme na jednotném trhu, musíme danit dovážené i domácí vína stejně,“ doplnil Výborný. Podle něj je nutné připomínat, že na tiché víno se stejně jako na další alkohol i tak dál váže daň z přidané hodnoty.

Zavedení spotřební daně na víno podporují čtyři strany vládní koalice, nesouhlasí s ním vládní KDU-ČSL a opoziční ANO a SPD.

Autoři: ,

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...