Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.05.2024 13:55:07

Pražská burza v pátek zaznamenala nová historická dividendová maxima. V očekávání výsledky 3 firem


Pražská burza se nepřestává vést na pozitivní vlně. V týdnu ji k tomu dopomohlo severní směrování ať už na Wall Street či v sousedním Německu, kde index DAX prorazil předchozí historická maxima a v pátek se podíval již i nad hranici 18 800 bodů. V týdnu poskočil o dlouho nevídaných 4,28 %, zatímco pražská burza dle indexu PX o necelá 2 %. Své však u nás sehrály další dividendy (rozhodný den pro nárok), reálně zkrátka pražská burza přidala přes 2,3 %. Dle sesterského indexu PX-´TR, který zohledňuje právě i dividendy. Za posledních 10 týdnů daný index ztratil jen jednou a od počátku roku již ukazuje na zhodnocená pražské burzy přes 13,6 %. Mateřský index PX ukazuje na téměř 10% zhodnocení, nicméně o pozitivní výsledek se přitom stará necelá polovina emisí.  

V týdnu si kurzovou dividendovou korekcí tentokrát prošly akcie PHILIP MORRIS, navíc začaly o něco ztrácet ještě před dividendou. Po volatilním vývoji nakonec mírně ztratily akcie PRIMOCO, když investoři různorodě reagovali na firemní zprávy. Výrobce bezpilotních letadel totiž v 1. čtvrtletí žádné neprodal, nicméně potvrdil celoroční výhled. Tedy tržby až 1,1 mld. naznačující další meziroční výrazný růst firmy. K plánované výrobě také v Uzbekistánu (více zde) se objevila doplňující informace, že by daná země měla získat 15% podíl v joint venture za postavení továrny.

Po předchozím skoku se intradenně pokoušely o nová historická maxima akcie COLT. Týden uzavřely mírně červeně, nicméně si s téměř 29 % udržují prvenství z hlediska letos nejrůstovější emiseindexu PX.

 

 

Konkurují jim stále především akcie ERSTE, které jsou svou vahou v indexu (aktuálně již 22,15 %) hlavním letošním podporovatelem růstu pražské burzy. V domovské Vídni se jim podařily prolomit rezistence u hladiny 45 EUR, resp. jsou zde již nejdražší od června 2008! Druhý rakouský titul VIG se pak poprvé od léta 2015 dostal zpět nad hranici 30 EUR. U nás tituly brzdí zpět posilující koruna, která se k eur navrátila pod hranici 25. Každopádně oba tituly jsou teď termínově nejblíže letošní dividendě.

Navzdory vlastně stále hrozící možné bankovní dani si zisky v týdnu dokázaly připsat i zbylé finanční tituly KB a MONETA. K posledně zmiňované možno zmínit regulatorní hlášení, kterým světově největší investiční skupina BlackRock informovala o navýšení celkového podílu v bance zpět nad 3 %, resp. na 3,03 %. Jedná se zároveň vlastně ale již o nejvyšší podíl BlackRock v bance od podzimu 2022. Vedle stále také navázaných finančních instrumentů má již nakoupeno přes 14 mil. akcií MONETA, přesněji 14,16 mil. (2,77 %).

Pražskou burzu však po delší době v týdnu podpořily nejvíce akcie ČEZ, u nichž zkrátka před úterním reportem výsledků proběhla nákupní vlna. V pátek se obchodovaly na téměř 4měsíčních maximech až za 923 . Své může také sehrávat určitá stabilizace cen elektřiny na pro firmu příznivějších úrovních, než tomu bylo ještě ke konci zimy. Investoři vedle především výhledu čekají v úterý také na oznámení návrhu letošní dividendy, přestože rozhodující bude slovo státu coby majoritního akcionáře. Stále se také čeká na vládní rozhřešení platnosti windfall tax, příp. také postoj managementu ČEZ k případné žalobě na hlavně loňské enormní zdanění. Po předchozím podání nabídek k rozšíření JE probíhala nová mediální masáž, přestože nákladovost a budoucnost zdrojů je více než diskutabilní. Viz. také náš článek „Elektřinu za 2 Kč za kWh z dovozu, nebo za 3 Kč z domácího jádra? "Férová" nabídka vlády má zatím podporu

Skokanem týdne se každopádně staly díky páteční seanci mimo index stojící akcie GEN DIGITAL. Zveřejněné hospodářské výsledky, a i výhled pro nový fiskální rok (EPS 2,17-2,23 USD), přinesly mezi investory evidentně uklidnění. Firma navíc výrazně rozšířila program odkupu vlastních akcií ze zbývajících 429 mil. USD až na 3 mld. USD. I když bez časového závazku. K navýšení čtvrtletní dividendy však stále nedošlo, firma vyplatí opět 0,125 USD (cca 2,90 ).

Možno závěrem zmínit ještě nádech akcií PILULKA, které však nejprve v pondělí zaznamenaly nová historická minima na 172 .


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688