Spotřeba piva v Česku i nadále klesá

Pivo

Bez ohledu na to, jestli pivo sami pijete či nikoliv, není pochyb o tom, že pivo je významnou součástí české kultury a národní identity. Výkony segmentu pivovarnictví a také spotřeba piva jsou proto každoročně ostře sledovanými čísly. Zdá se ale, že pivu se v poslední době nedaří tolik, kolik by si pivovarníci přáli.

Klesá domácí spotřeba i export

Není třeba chodit kolem horké kaše: Češi pijí méně piva a méně piva se také vyváží. Nejde přitom o nějakou malou změnu, ale o zjevný trend. V roce 2023 klesla v Česku průměrná spotřeba piva na obyvatele ze 136 litrů na 128 litrů. Domácí spotřeba se snížila o 2,4 % a na export šlo o 4,3 % českého piva méně.

Loňské zvýšení spotřeby v porovnání s rokem 2021 bylo pouze dílem předcházející covidové pandemie. Porovnání s před-covidovými lety je pokles poměrně dramatický. Celkový výstav piva v roce 2023 byl 20,005 milionů hektolitrů, z toho se u nás doma spotřebovalo 15,2 milionů hektolitrů.

Roste obliba nealka

Žádný pivovar si dnes již nemůže dovolit ignorovat segment nealko piva a pivních koktejlů. V loňském roce bylo těchto nápojů vystaveno 1,42 milionů hektolitrů, o 9,3 procenta více, než v roce 2022 a o plných 34 procent více, než v posledním před-covidovém roce 2019. Segment nealkoholických piv významně roste a lze očekávat, že jeho podíl na výsledcích celého průmyslu bude stále větší a větší.

Mluvíme-li o pivu obecně, lidé si jej většinou dopřávají doma, a zvláště hospody v malých městech se potýkají se stále většími problémy. Zvyky spotřebitelů se zkrátka mění a trh se jim bude muset přizpůsobit.

Zdroje informací: https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/spotreba-piva-pokles-plechovky.A240507_101423_ekonomika_vebe#anketa-progress-A20240507_vebe_191

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-piva-se-pije-nejmene-v-historii-cesi-si-radsi-daji-drazsi-lezak-nebo-nealko-251359

Náhledové foto: Pixabay

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.