Dopad dubnových mrazů a zvýšení spotřební daně budou podle Unie destilatérů pro mnoho pěstitelských palíren likvidační. Jen za leden letošního roku ukončilo činnost dvacet palíren, což je zhruba pět procent z celkového počtu. Během letošního roku pak unie očekává, že provoz neotevře dvacet až třicet procent z nich. Uvedl to tajemník unie Jakub Gottwald.

„Aktuálně v Česku neexistuje pěstitelská palírna, která by nezvažovala ukončení činnosti,“ uvedl Gottwald. Palírny podle něj přijdou zhruba o osmdesát procent příjmů. V Česku se totiž letos kvůli silným mrazům místo 138 tisíc tun ovoce sklidí asi 30 300 tun, řekl už dříve ministr zemědělství Marek Výborný.

Zhruba pět procent z celkového počtu palíren tak podle informací unie ukončilo v lednu činnost. „Ekonomicky jim to přestalo dávat smysl. Jejich zákazníci přešli do černého trhu. Buď sami pálit začali, nebo využívají služeb jiných černých paličů,“ sdělil tajemník. Unie odhaduje, že letos neotevře až třicet procent palíren a ty zbylé ve velmi omezené míře.

Gottwald také kritizuje, že trh s alkoholem není rovným trhem. „Budu-li chtít využít dotační program na podporu malého podniku na realizaci videokampaně a tím podnikem bude palírna, není to možné. Kdyby šlo o pivovar či vinařství, už by padla první klapka,“ uvedl.

Zdaněné je v Česku víno šumivé, kde se odvádí spotřební daň 23,40 koruny za litr. Více zdaněné jsou ostatní alkoholické nápoje, od piva přes ovocné destiláty až po běžný líh, kde se spotřební daň pohybuje ve stovkách korun za litr čistého alkoholu v nápoji.

Růst spotřební daně na lihoviny je naplánovaný až do roku 2026, letos se navýšila o deset procent. O možnosti zavést v Česku spotřební daň na takzvané tiché víno se hovoří opakovaně, plány na jeho zdanění ale zatím vždy vyvolaly silný odpor domácích vinařů a daň dosud nikdy zavedena nebyla.

Letošní zvýšení spotřební daně už některé palírny do cen promítly, unie ale dodala, že s jistotou očekává další navýšení kvůli nízké sklizni ovoce, která se týká například i Slovenska nebo Německa.

„Míra zdražení se teď ještě nedá odhadnout. Uvidí se až podle toho, jaká bude cena a dostupnost ovoce,“ řekl Gottwald a doplnil, že zdražení promítnou palírny v příštím roce.

Podle Ovocnářské unie letošní mrazy způsobily škody na úrodě za více než miliardu korun. Vláda je připravená na podporu pěstitelů, jejichž produkci letos poškodily silné mrazy, uvolnit peníze ze státního rozpočtu. S podobnou kompenzací pro zpracovatele ministr Výborný nepočítá.